Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální zpravodajství o stavu kočičích marodů

4. 4. 2009

Dlouho jsem nepřinesla žádné zprávy a moc se omlouvám všem, kteří každý den koukali na naše stránky lačni informací. Ono je to tak, že čím více práce a starostí, tím méně je času pro jejich tlumočení na netu. Přejdu tedy rychle k podstatnému, tedy ke kočkám.

Kocourek Křižík mne dost potrápil svým zatvrzelým odmítáním jídla a tak jsem mu byla nucena každý den dávat léky, které velmi zvyšují chuť k jídlu. Pojedl vždy část pilule v malém kousku dobroty a pak již neváhal pozřít i větší množství jídla, ve kterém byla namíchána antibiotika. Třetí den po operaci mu bylo lépe, neboť si začal hrát s mým stínem :-) Jak to dělal? Kříža je hravec a koumák a mezi jeho oblíbené patří lov mého stínu na stěně, když čistím záchodky. To mi totiž světo padá do zad a po stěnách se pak plazí všelijaké obludnosti. Tentýž prvek vysledoval Kříža i během svého pobytu v kleci.  

Obrazek

Kříža je ušpiněn, neboť si přes límec nemůže čistit tlamičku a ode mne si ji očistit opravdu nenechá :-)

Obrazek

Kříža tuto neděli po odstranění límce

Běžně by musel Kříža 10. den po operaci na vytažení stehů, ale vzhledem k jeho nezvladatelné povaze, dostal stehy vstřebací a tak jsme si dovolili tuto neděli večer mu límec odstranit s tím, že pokud si nebude ránu a stehy trhat, další návštěva veterináře nebude nutná. Zatím se zdá, že je Kříža v pořádku, vrátil se mu dřívější apetit. V kleci ještě chvíli zůstane, neboť musí brát antibiotika. Komu se nelíbí jeho pobyt v kleci, tomu dovolím, aby si jej při návštěvě u nás v depozitu pohladil :-) a podal mu prášek osobně :-)  

Kocourek Murri byl ve čtvrtek na vyjmutí šroubů, samozřejmě šlo o operativní zákrok v celkové narkoze. Měl velký strach a tak jsem do chvíle než usnul byla s ním. Operace proběhla bez problémů, Murri má nožku ovázanou, ale teď už jen kvůli stehům, které budou vytaženy asi za týden. Pak se budeme učit chodit a pomalu nohu posilovat.

Obrazek

Snímek po zákroku

Murri je po operaci dobře naložen, vyžaduje lepší menu a pravidelné mazlení, dostává antibiotika a přípravek Felissimo, včerejší převaz ukázal, že se rána hojí dobře. Děkujeme MVDr. Vilémové za dar přípravku Felissimo.

Kočička Bertíková byla nedávno na odběru krve a vyšetření. Proč odběr krve? Jednak je nutné krev kontrolovat kvůli lékům, které bere teď /mají vliv na krvetvorbu a srážlivost krve/, jednak její poslední výsledky byly velmi špatné - silný zánět v těle, nástup na cukrovku, dýchací problémy a enormní nárůst tuku, který dokonce zakřivil v průběhu průdušnici /bylo to vidět na snímku/, velký ubytek svalstva a olysání, podezření na dysfunkci srdce - soubor těchto příznaků se nazývá Cushingův symdrom. Jak je na tom Bertíková po dvou měsících od změny léčby? Doktorka konstatovala, že ačkoliv jsme vysadili kortikoidy, zánět v tlamičce se nezhoršil. Velmi se zlepšily výsledky krve, nebezpečí cukrovky je zažehnáno, klesly bílkoviny, tuky, srovnaly se jaterní enzymy. Jediné nepříjemné podezření naznačuje omezeni krvetvorby. Pozitivní je, že Bertíková má stále tutéž váhu, ačkoliv ji musím krmit stříkačkou. Měla jsem obavy z hubnutí. Jaký je závěr? Léčba od 10.1. zažehnala stav, který Bertíkovou ohrožoval na životě - omezení činnosti plic a srdce množstvím tuku v těle, cukrovku. Dokonce začala zarůstat /na zadních nohách neměla srst/. Vážným problémem zůstává ale to, že stávající zánět jí nedovoluje se dostatečně najíst. Stabilně dostává antibiotika, pokud vůbec nejí, také léky proti bolesti, kde je však vedlejším účinkem riziko žaludečního vředu a krvetvorby /vedle vedlejších účinků kortikoidů nesrovnatelně menší/. Všechny léky jí musím dávat stříkačkou a s jídlem, injekce nesnese, neboť její kůže po vpichu více krvácí /také ještě důsledek Cushingova syndromu/ Byl nám doporučen Virbagen, podle výrobce se aplikuje přímo do postižených míst, což u Bertíkové nepřipadá v úvahu, ale u ní je možné využít část protokolu výrobce, kde se jedna ampule Virbagenu naředí a podává kočce do tlamičky tři měsíce. Na tento přípravek ale bohužel nemáme peníze, jedna ampule na 100 dní stojí 3 tisíce korun. Je to jediný přípravek, který by mohl pomoci a neublížil by, také by bylo jeho využití na místě teď, neboť bychom pobyt v kleci u Bertíkové využili k její léčbě maximálně. Jakmile bude mimo klec, pravidelná denní aplikace může být ohrožena.

Obrazek

Lepší foto se mi zatím nepovedlo, Bertíková před bleskem vždy zavře oči a bohužel zatím není tak ochočena, abych Vám poskytla její foto v mém náručí. Alespoň se stále máme na co těšit :-)

Většina koček a kocourů, kteří jsou u nás jen na kastraci, nedostává žádné jméno, jen v narkoze číslo do ucha. Jsou ale výjímky, jednou z nich je malá lumpačka se špatným dýcháním, která se díky tomuto podezření u nás zdržela déle. Její pracovní jméno je Hašlerka.

Obrazek

Naštvaná Hašlerka těsně po kastraci, v záchodku ležet nemusí, ale chce :-) Dnes už zmoudřela a leží vzadu na dečce

Její kastrace proběhla bez problémů, narkozu jí veterinářka píchla, když se mi schovávala v náručí. Je to v prvním plánu plachá, ale pak mazlivá a klidná kočička s mírně delší srstí a tak jsem ji hned nabízela nejen veterinářce, ale i praktikantům na klinice :-)

Část koček po kastraci již byla vypuštena zpět do lokalit nebo předána nálezcům. Další na zákrok čekají

Obrazek

velmi divoký kocourek, který čeká na kastraci

Obrazek

další kocourek, tentokrát pacifista

Obrazek

divoká kočička na kastraci

Obrazek

kočička po kastraci

Obrazek

drobná kočička, nejčerstvější "úlovek", který mi v neděli prokousl levou ruku

Obrazek

nemocná kočička se selháním ledvin

Kočička Knírka mne 13. března večer vystrašila zvracením a apatií. Druhý den jsme museli do Prahy a tak jsem měla strach ji nechat samotnou doma. Po telefonické poradě s veterinářkou, jsem jí zvýšila dávky některých léků a začala ji přikrmovat stříkačkou. Odjížděli jsme ráno, dostala všechny léky a navíc prášek na zvýšení chuti k jídlu a nezbylo než doufat.

Obrazek

Knírka na svém oblíbeném místě

Jak je Knírce dnes? Musí baštit hodně léků, ale zvracení jsem zatím zastavili. Jídlo si dá, jsou dny slabší a lepší a já jsem v pohotovosti a stále ji sleduji. Doufám, že nemá bolesti, často si řekne o mazlení, rády se duckáme svými čely a otíráme o čumáky .-) 

Obrazek

Knírka sólo

Za Fortecor pro Knírku děkuji paní Čmelové, tento přípravek ještě baští dvě kočičky se selháním ledvin, moc tedy za lék děkujeme. Paní Čmelová věnovala ještě další věci, ale o tom až v celkovém poděkování, které sepíši.   

Za přípravek Sanicell a Ipakitine děkuji MVDr. Vilémové.

Kocourek Kryšpín musel být po kastraci ještě několik dní v kleci. Bylo nutné doléčit jeho bolavou tlamičku po vytrhání zubů, počkat až se takto naučí jíst. Jakmile se tak stalo, byl ještě jednou odčerven a vypušten mezi ostatní. Mohu říci, že tři měsíce mé práce přinesly ovoce. Kryšpín se začlenil mezi ostatní, při krmení je opět mezi prvními, není to ten apatický vyhublý kocourek, který se držel stranou  a spával schovaný pod skříní. Doufejme, že jde o trvalý stav a že nás již nic nepřekvapí. Po náhlé smrti kocourka Žofíka jsem opatrná v optimistických závěrech.

Obrazek

Pro spánek si tentokrát vybral tu nejškaredší krabici :-) Ty jsou u nás populární, kočky v nich spí, hrají si a brousí drápky. Pak teprve směřují do koše.

 

Tolik asi k těm nejvážnějším případům. Ráda bych poděkovala všem, kteří na nás myslí. V současné době je u nás v léčení 22 kočiček, z depozita je taková malá kočičí nemocnice :-) Péče o tolik nemocných zabere hodně času a vezme dost sil, odchyty a kastrace neméně. Často jsem se k netu dostala až pozdě v noci a nebylo už sil psát. Také je mi někdy smutno nad některými kočičími pacienty a v takovém rozpoložení píši na net nerada. Minulý týden jsme diagnostikovali další kočičku se selháním ledvin, několik dní trvalo než se mi podařilo najít způsob, jak jí aplikovat potřebné léky, neboť nespolupracuje. Teď je její stav stabilizovaný. Stále nové a nové případy.

Obrazek

Jedna z dalších, tentokrát mazlivých pacientek

Obrazek

Kočička má zánět slzných kanálků, zánět tlamky a horních cest dýchacích, krvavý výtok z nosíku

Obrazek

ale mazlení čumák o čumák nemůžeme opominout :-) 

Snad jsem obsáhla vše hlavní, co zajímá naše příznivce. Poděkování všem, kteří stojí při nás a podporují nás, sepíši a bude prezentováno na těchto stránkách v nejbližších dnech . Stále prosíme o podporu, neboť jen náklady na veterinu dosáhly za březen do dnešního dne deprimujících 19 426 Kč! V rámci tohoto článku jsem chtěla podat zprávu o zdravotním stavu těch mediálně nejznámějších :-) a nejvážnějších marodů.    

Související články:

Prosba o převoz na veterinu

Kocourek Murri

Kocourek Murri - prosba o pomoc

Zlomenina kocourka Murriho

Kocourek Křižík

Krátká zpráva o včerejším převozu na veterinu

30. 3. 2009

Kočička Bertíková se během víkendu velice zhoršila, je apatická, smutná, nekomunikuje. Moje úsílí o zlepšení jejího stavu ve míjí účinkem. Přiznám se, že jsem unavená a bezradná. Netuším, co se děje a proč.  Pobrečela jsem si, nevím, kde brát stále sílu na to, že kdykoliv může zemřít kočička. Navzdory všemu mému úsilí zase stojím na velmi tenkém ledě.

Vypravěla jsem Bertíkové, že se díky dobrým lidem snad najdou peníze na Virbagen, dala jsem jí nový pelíšek, který daroval pan Polách, abych ji alespoň trochu potěšila.

Moc děkujeme. 

Obrazek

  V pondělí jde Bertíková k veterináři, ostatně jako další čtyři kočičky /3x kastrace, 1x vyšetření/. Mě nezbývá než věřit, že ještě najdeme nějaké řešení.  

Dále fotografie některých marodů, které znáte

Obrazek

Knírka u večeře

Obrazek

Křížík

Obrazek

Murri

Obrazek

Kryšpín

30. 3. 2009

Předcházejích pár řádek jsem psala v noci. Kočička Bertíková bohužel ráno zemřela. Nečekala jsem to, nechápu, co se zhoršilo a proč. Omlouvám se, nevím, co říci víc, nenacházím vhodná slova. Je mi z toho dost mizerně.

6. 4. 2009

Píši po týdnu, který byl velmi těžký. Knírka náhle začala chodit dokola, později toto chození přešlo v neustálé nutkání chodit. Následně jí opuchla tvář nad levým okem a místo rostlo. Přestala jíst a pít. Začala být nečistotná. Každý den nějaká děsivá novinka v jejím zdravotním stavu. Vše jsme připisovali postupující nádorové chorobě. Vrcholem všeho bylo to, že náhle nedokázala zavřít tlamičku. Zcela bezradná jsem se rozjela k veterinářce.

Veterinářka si Knírku prohlédla. Proč nad okem vznikl absces, to jsem nevěděli. Tlamička bohužel nebyla v křeči, jak jsem si myslela a tak vzešlo podezření na zlomeninu čelisti, ale nechápala jsem, kde by k ní Knírka přišla a hlavně v jejím případě by nebylo možné zlomeninu řešit. Rentgen a řešení bolestivého abscesu vyžadovalo mírnou narkozu a tak rozhodování bylo těžké. Měli jsme strach, že Knírka narkozu nezvládne.  

Jak jsme dopadli? Knírka dostala minidávku a usnula. Absces nad okem byl rozříznut a vyčištěn. Pak přišla řada na tlamičku. Paní doktorka s ní dlouho kroutila, stejně tak kroutila hlavou a na nic nemohla přijít. Už jsme plánovali rentgen, když tu se rozesmála a předvedla mi téměř aprílový žertík - Knírka nemohla zavřít tlamičku díky špatnému zapadnutí špičáku dolního k hornímu! Horní špičák doktorka s chutí vytrhla a zjistila, že odtud vede zhnisaný kanál do nosu Knírky.   

Obrazek

Knírka na fotu po zákroku vypadá dost děsivě, ale rozhodně se jí ulevilo.

Měli jsme s paní doktorkou velkou radost a doufám, že kus té radosti přenesu takto i na Vás. Vyřešili jsme absces, špatný zub, zánět a nefunkční tlamičku, ale příčinu neustálého chození a kroužení doleva neznáme. Knírka by musela podstoupit CT hlavy  a to v narkoze, což je moc riskantní a bohužel příliš drahé.

Obrazek

Ta věc v hlavě je drenáž a je nutno ji proplachovat dezinfekcí

Víkend byl velmi, velmi těžký.  Byly chvíle, kdy se Knírka ocitla zcela mimo sebe, seděla jsem u ní a čekala, že přijde konec. Byly chvíle, kdy docházela síla mě a její stav mne deprimoval, měla jsem pocit, že je ponižující a že trpí. Cítím však její vůli k životu, ona je opravdu mimořádně silná a tvrdohlavá. Bojuje a jak říká paní doktorka, tahle kočička to rozhodně nevzdává. Zatímco v sobotu byl jasný propad jejího stavu a seděla jsem u ní do rána do šesti, v neděli mne Knírka mimořádně překvapila. Sama se čistí, mírně se uklidnilo její neustálé chození. Je inkontinentní a zvykla si na koupání v lavorku s teplou vodou. Ráda leží mezi kočkami, v neděli se ubytovala v zimní zahradě a užívala si sluníčka. Jsou dvě ráno, ona leží a ještě nás čeká krmení a prášky. Možná koupání, to se uvidí. Jsem ráda za každý den pro ni, obdivuji její sílu, učím se od ní, cítím se vedle ní moc moc malinká.  

7. 4. 2009

Jsou dvě v noci a tak je konečně trochu klidu na krátkou zprávu. Knírka celý den ležela a spala. Nejprve jsem byla ráda, že se konečně uklidnila, pak jsem začala pochybovat o tom, zda to mohu považovat za pozitivum. Nechala se krmit, k žádnému náhlému zvratu k horšímu nedošlo. Vidím, že více vnímá okolí, reaguje na mé zavolání. Večer konečně byla na záchodku a tak jsem si oddechla. Mám strach z ochrnutí funkce vyměšování. Nedělní příšerný průjem jsme přibrzdili. Knírka vyhledává společnost jiných koček a během dne se jí líbí v zimní zahradě, kam svítí slunce. Jsem tomu ráda. 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

společnost Knírce vyhovuje

9. 4. 2009

I v úterý Knírka jen polehávala. Když se však vydala na záchodek, tak na zpáteční cestě narazila na misku s granulemi. Dříve by jí prošla, ale tentokrát se zastavila, pochopila, o co jde a pokusila se nějakou granuli sníst. Nedařilo se, nedokázala granuli vzít do tlamičky, ale tato změna mne zaujala. Napadlo mne, že se jí již omrzelo krmení stříkačkou a tak jsem vyrobila kuličky z masa vařeného kuřete a nakrmila jsem ji jako holoubě :-) Byla spokojená a dlouho se pak čistila.

Ve středu ráno jsem ji probudila, abych jí dala napít a její hlava byla již bez drenu, který si asi během noci vytrhla. Rána se ale hojí dobře, snad již komplikace nebudou. Během dne polehávala a pokud vstala, dokázala už i jít rovně. Také začala vnímat překážky před sebou, reaguje na kočky, které míjí nebo které k ní přistoupí. Velice překvapila, když se při chystání jídla zajímala o jídlo a pokusila se jíst. Vyfotit jsem Vám ji nemohla, kdybych běžela pro foťák, nemohla bych ji sledovat a po čase bych si myslela, že se mi to vše jen zdálo :-) Knírka se snažila uchopit kousky jídla a posunout dále do tlamičky. Nejprve jsem jí chtěla nakrnit, ale pak jsem ji nechala ať se pokouší, neboť ona si jen takto najde svoji netodu, jak se najíst sama. Pár kousků snědla a byla velice unavená, ale spokojená. Pak jsem ji ještě nakrmila já.  

Snad vás těchto několik řádků potěší. Obě se s Knírkou snažíme :-) I já bych si přála, aby se cítila dobře a ještě s námi pobyla. Už tak nechápu, jak zvládá život s nádorem velikosti mé pěsti, který ji tlačí v břichu.  

O ostatních nemocných napíši, jen zatím nemám fota. Murri se např. učí chodit, ale celé nám to komplikuje svojí plachostí.    

10.4. 2009

Kočička Knírka dnes ve 14, 40 náhle zemřela. Její stav se ráno velmi zhoršil. Zemřela se svém pelíšku, byla jsem u ní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Láska..

(Kristýna Míšková, Strakonice, 5. 6. 2009 11:44)

Jsem hrozně šťastná, že na světě existují takový lidé jako jste např. Vy! Za pár let, až budu moci, tak budu pomáhat zvířátkům přesně jako vy. Už teď mám kočiček 14 :)Přeji Vám ať se Vám i kočičkám moc, moc daří.Moc si vážim toho co děláte.

S pozdravem
Kristýna

Knírka

(Elen Maňasová, 14. 4. 2009 20:34)

Dá se říci, že Knírka odešla v klidu. V sobotu jsem ji pohřbila. Nechci o tom více psát, v krátké době odešlo mnoho koček, které vyžadovaly dlouhodobě každodenní péči.
Svátky jsme věnovali úpravám nových prostor pro kočky. Musíme zde vymalovat, utěsnit lino, natřít podlahy, nainstalovat na stěnu poličky pro kočky, vyrobit svépomocí sítě do oken,.....

Škoda takové kočičky.

(Boh. Kozlová, 14. 4. 2009 18:34)

Je mi moc líto vaší kočičky,ale už se chudinka malá netrápí.Velmi oceňuji vaši práci a kočičce jste moc ulehčila, že jste s ní byla v poslední chvíli byla.děkuji vám za vše co pro kočičky děláte
jste výjmečný člověk. Děkuji.

Knírka

(Elen Maňasová, 10. 4. 2009 22:43)

Kéž by jste měla pravdu, ale ať je situace jakákoliv, musíte se zvednout a jít dál. Ta "sebranka":-) za dveřmi /počítač mám v místnosti, kde je FeLV pozitivní kočička/ a naši pravidelní kočičí zákazníci v ulicích pro mé smutnění nemají pochopení.

Co dodat...

(Baraka, 10. 4. 2009 21:07)

Je mi to moc líto a doufám, že už jste si vše zlé pro tento rok vybrali...Snad už se na vás bude usmívat alespoň trochu štěstí.

:-( :-( :-(

(Vladka, 10. 4. 2009 18:53)

Knírka

(Elen Maňasová, 10. 4. 2009 16:33)

Omlouvám se, zatím k tomu nedokážu nic napsat. Knírku jsem poprvé uviděla na Římském námětí v 2.pol. 90. let a ačkoliv žila u nás teprve od jara roku 2006, odešel s ní dost dlouhý kus mého života a vzpomínek.

Knírka

(Šárka, 10. 4. 2009 16:23)

Zrovna jsem chtěla napsat, jaká je Knírka šikulka. Je mi to moc líto, bojovala statečně.

děkujeme

(Petra, 9. 4. 2009 7:19)

za tak SENZAČNÍ zprávičky! Mám obrovskou radost.

Knirka je

(Vladka, 6. 4. 2009 8:28)

obrovskej bojovník, klobouk dolu a hodne sil vam obema!!!

právě jsem

(Petra, 6. 4. 2009 7:34)

dočetla poslení zprávičky od Knírky...držíme ji pěstičky ať je aspoň trošku lépe! je až neuvěřitelné, co se všechno může stát ...

Bertíková

(Elen Maňasová, 2. 4. 2009 12:10)

Včerejší pitva ukázala, že příčinou smrti Bertíkové nebyla infekce. Změny byly na plicích /rozedma/ a části srdce /zvětšení/. V celém těle bylo velké množství tuku, jeden z charakt. rysů Cushingova syndromu.
Knírka již není sto sama jíst a pít a tak "jsme na stříkačce". Má nutkání neustále chodit.

....

(Petra, 2. 4. 2009 8:01)

myslíme na Vás!

Knírka

(Elen Maňasová, 1. 4. 2009 14:01)

Dnes ráno se velmi zhoršila kočička Knírka, nádorové onemocnění začíná postihovat nervový systém. Citím, že již nemáme mnoho času.
Děkuji těm, kteří mi napsali na email a snaží se mne povzbudit a omlouvám se jim, že zatím nebylo času odpovědět.

Bertíková

(Elen Maňasová, 30. 3. 2009 22:28)

Já to nevzdávám, to nepatří k mé povaze. Kočky jsou v životě mém a mého muže "až na prvním místě" a to bez ohledu na přízeň osudu, lidí a okolnosti. Máte to v krvi, zná to každý "kočkař". Neohlížíte se na sebe, máte kočičí mozek :-), jste s nimi na jedné vlně a vše ostatní odpadá a není na to místo a čas. Smrt těchto kočiček vnímám jako chybu a to prázdné místo u mne nezaplní intelektuální konstrukce ani víra. Máte to na celý zbytek života a ani čas to moc nesrovná. Prostě ta prázdná místa kolem Vás stále jsou.

Smutná zpráva

(Dana, 30. 3. 2009 21:50)

Je mi opravdu moc líto každého živého tvora, který bohužel ne naší vinou odejde z tohoto světa.Netrapte, není to ani v nejmenším vaše vina, opravdu jste moc chtěla, aby žili. Ale bohužel ne všichni lidé, jsou na stejné lodi s námi. Někdy se opravdu moc a moc stydím, že jsem člověk. Držte se a nevzdávejte tenhle nekonečný boj!!!

Bertíková

(Elen Maňasová, 30. 3. 2009 21:08)

Děkuji za spoluúčast. Já se na smrt Bertíkové, Žofíka, Kristýny, kočičky Blbky, Žabky a jiných nemohu dívat jako na koloběh života. Vnímám to jako chybu, neboť odešli moc brzo.

Smutná zpráva

(Baraka, 30. 3. 2009 18:56)

Je mi to moc líto Elen, držte se...

smutna zprava

(Jarmila&Mirek, 30. 3. 2009 18:14)

ale takovy je kolobeh zivota. Urcite jste udelala maximum, aby Bertikove bylo zase lip. Drzime palce a prejeme hodne sil!

co napsat na tak smutnou zprávu...

(Petra, 30. 3. 2009 15:30)

všichni jsme na Vás moc mysleli a drželi pěstičky!!!