Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátká zpráva o včerejším výletu na veterinu

4. 3. 2009

Přináším fotografie kocourků, kteří ve středu 4. března absolvovali zákrok.

Obrazek

Kocourek Křižík. Jeho vyšetření je možné pouze v narkoze. Jakmile usnul, byl prohlédnut celkově, pak jeho problémové ucho, které v prostoru před bubínkem zcela vyplňují polypy. Byla mu odebrána krev a veterinářka udělala dva rentgenové snímky hlavy. Všechna tato vyšetření mají zjistit stav jeho ucha a to, zda je Křižík ve svém věku schopen těžké operace. Výsledky krve budou ve čtvrtek večer. 

Já jsem měla během zákroku jedinečkou příležitost si Křižíka pohladit a prohlédnou. Ani v průběhu mnoha let se nedal ochočit, bohužel. Usnadnilo by to manipulaci s ním a jeho problémy.

Obrazek

na cestě z kliniky domů

Obrazek

Kryšpín absolvoval kastraci a při prohlídce tlamičky veterinářka zjistila, že mnoho zubů má velké kazy v místě přechodu krčku zubu ke kořenu. Při běžné vyšetření bez narkozy problém nebyl patrný.

 Obrazek

Kryšpínovi bylo vytrženo několik zubů. Dostal samozřejmě prostředek proti bolesti.

Obrazek

Na cestě domů.

Obrazek

Murri musel být také pod narkozou. Některé snínky musely být exponovány v poloze, do které bychom Murriho při vědomí nedostali a také by jej to bolelo. Na fotu již chrní, o vyšetřeních ani nevěděl. 

Obrazek

Na cestě domů.

Související články:

Prosba o převoz na veterinu

Kocourek Murri

Kocourek Murri - prosba o pomoc

Zlomenina kocourka Murriho

Kocourek Křižík

Výsledky krve budou ve čtvrtek, hodnocení rentgenu provede až ortoped, který na kliniku dochází externě. Podám dalších zpráv nejen v této věci, ale i o stavu kocourků. Zvláště Kryšpínovi teď není dobře. Kočička se špatným dýcháním je předběžně objednaná na pondělí /nejde o akutní stav/. Mezitím mne čeká několik odchytů dalších koček. Dýchání je atypické v klidu a doma a tak jsem ji natočila na půjčenou kameru. Hodlám video veterinářce ukázat, dnes bohužel nebylo na věc času.

Děkuji panu Vranému, slečně Klodnerové a neznámému mladíkovi za dopravu na veterinu. Děkuji všem, kteří mi chtěli v této věci pomoci, panu Škamradovi, paní Haukové, panu Radkovi, paní Hlouškové.    

10. 3. 2009 se kocourek Křižík podrobil náročné operaci, při které mu bylo zcela odstraněno ucho, míním tím jeho kostěnou část - část zevního ucha, celé střední a vnitřní. Z ucha mu tedy zbyl jen boltec na parádu, na ucho neslyší. 

Obrazek

Fotografie zachycují kocourka po operaci a ještě pod vlivem narkozy. Límec mít musí, jinak by si poškodil ránu. Jarní sestřih byl také pro zákrok nutný a v jeho ceně :-) Pobyt v kleci je bohužel také nezbytný, Křižík je opravdu moc divoký a mimo klec nezvladatelný. Jeho stav musí být pod kontrolou. Pobyt v kleci je jen do stehů, tzn na deset dní.

Operované ucho zachycuje levá strana fotografií.

Obrazek

 Obrazek

nový sestřih mu sluší

Obrazek

Obrazek

Operace začala 16, 45 a kolem Křížíka se sešlo tolik veterinářů, že jsem raději odešla :-) Zákrok provedl MVDr. Fichtl a proběhl bez problémů a komplikací. Při resekci ucha z něj byl odstraněn ohraničený útvar, který ucpával zvukovod a pod útvarem bylo mnoho hnisu. Celý zákrok stál 5772,- Kč

Křižík se ráno po operaci najedl a ačkoliv je díky limci velmi znevýhodněn, ani tak se mi nezdařilo mu dát injekce. Okamžitě mi dal najevo, že spolupráci ani po letech a za tak zvláštních okolností, neuzavřeme :-) Bude tedy dostávat léky do jídla, v této oblasti je gurmán a tak se dá obelstít. Na druhé straně je to dobré znamení, neboť kdyby apaticky seděl a nechal si se sebou manipulovat, bylo by mi jasné, že se děje něco špatného.  

Já doufám, že jsme na dobré cestě a že se Křížovi hodně uleví.

Obrazek

závěrem rentgenový snímek hlavy

Já se moc omlouvám, že jsem zprávu prezentovala pozdě. Bohužel jsem musela dohnat deficit v práci a také další kočky mi dělají starost. Hlavně Bertíková, která je v posledních dnech "na stříkačce" tzn , že ji musím krmit. Ve čtvrtek v 18, 30 jde Bertíková na vyšetření. Pokusíme se zjistit příčinu zhoršení jejího stavu a najít řešení, jinak nám umře hlady.    

Moc děkuji všem, kteří na nás myslí, všem, kteří drželi palce i packy :-) Tato podpora  a pochopení mne drží "nad vodou" a naše činnost by byla bez této pomoci nemožná. Moc děkuji za celé depozitum. Další zprávy přinesu, budou samozřejmě o zlomenině Murriho, o dalších kočkách v naší péči, bude zde poděkování těm, kteří nám pomáhají.

13. 3. 2009

Kříža včera trucoval a nechtěl jíst. Třikrát běhen dne jsem mu měnila menu a nic, myslím, že měl bolesti, ale injekci si bohužel dát nedal, ani piluli, jen na mne škaredě syčel :-) Ve čtyři ráno bylo jídlo netknuté a tak jsem pomalu tvořila plán krizového zásahu, ale jídlo ráno v osm zmizelo :-) Udělal mi velkou radost.


Knírka s rakovinou je na tom hůře, také včera moc nejedla, kolem třetí ráno si zobla vařeného kuřete, které jsem ji narychlo nadrobila.


Kryšpín si už pomalu začíná zvykat na život bez zubů.


Bertíková včera nebyla z cesty na veterinu nadšená, tlamička ji bolela tak, že místo mňoukání na znamení protestu jen podivně skřehotala. Kontrola tlamičky ukázala, že zánět tlamky je i bez kortikoidů pod kontrolou /pak ale nechápu, proč nejí a slintá!/, byla jí odebrána krev, snad budeme vědět více. Po návratu domů si Bertíková dala jídlo, zcela jsem valila oči - kousek kuřete, kapsičky a následně kysanou smetanu, od které si hezky upatlala čumák :-) Její menu jí ostatní kočky depozita závidí, ale jinak to s ní nejde, jí málo a tak potřebuje jíst kvalitněji.

Obrazek

Bertíková se na veterině stáhla do ilegality :-), oranžovou deku věnoval pan Padělek, moc děkujeme


Na veterině jsem nafotila z chytré knihy několik obrázků o resekci ucha, které Vám více osvětlí zásah u Křižíka. Včera v noci jsem ale fotografie již nebyla sto popsat a tak je zatím na stránkách nenajdete.

Obrazek

ukázka obrázku


Rentgeny kocourka Murriho ukázaly stav, kdy je srůst v pořádku. Operativní vyjmutí šroubů je naplánováno na 19. března. Cena do 2tisíc.
Teď nás do operace čekají jen kastrace a kastrace a kastrace.....


Děkuji všem, kteří nás podpořili i těm, kteří se tak rozhodují. Přivítáme sebemenší dárce, neboť výdaje na veterinu jsou velmi vysoké. Můžete šetřit na krmivu pro kočky, na stelivu, na vybavení jako škrabadla a odpočívadla /žádná nemáme/, ale šetřit na veterině nelze, zde mohou být následky fatální. Není možné šetřit na kastracích, neboť když kočičku nevykastrujete, řešíte po čase daleko "nákladnější záležitost" - koťata.


Omlouvám se, že se omezuji jen na krátkou zprávu, ale více dnes asi nestihnu a zítra jedeme kvůli kočičím věcem do Prahy a tak na aktualizaci stránek nebude kdy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:(

(Sabča, 23. 5. 2013 14:20)

Chudáčkové :( :'(

omluva, klec

(Maňasová Elen, 27. 7. 2009 14:33)

Omlouvám se, za dlouhou nekomunikaci, je způsobena tím, že nemám připojení k netu. V novém depozitu není signál !! Hledáme řešení. Toto připojení je provizorní, často padá a příšerně pomalé. Nic jiného zde zatím ale nefunguje.
Klec je v terenu, pokoušíme se chytit gravidní kočičku. Mám jen jednu, pokud by se mezi čtenáři našel sponzor klece /asi 1200,-/, moc by to pomohlo.
Moc se omlouvám všem příznivcům za nekomunikaci a nedostatek informací, polepším se, pokud bude fungovat alespoň toto připojení. Doufám, že tento přípisek se načte, ráno se mi to vůbec nepodařilo :-(

prosba

(Petra Chalupová, 23. 7. 2009 17:58)

Dobrý den,
mám na Vás velkou prosbu. Máme na zahradě již posledního nevykastrovaného a polodivokého kocoura (ostatní jsem již stačila ochočit, vykastrovat a naočkovat :), nemusíte mít obavy, nechci ho umístit, ale potřebovala bych zapůjčit odchytovou klec, samozřejmě oproti peněžité záloze, abych kocoura mohla odchytit a nechat vykastrovat. Moji 3 vykastrovaní kocouři jsou s ním v neustálém kontaktu, nebo spíš ve při:) tak tomu chci zabránit. Prosím napište zda je to možné: mail petra.chalupova@centrum.cz, nebo tel.: 723 762 761.

Omlouvám se

(Elen Maňasová, 19. 3. 2009 21:50)

za odmlku v komunikaci, od pátku nestíhám. Podám podrobných zpráv. Teprve před 3/4 hodinou jsme s Murrim a další nemocnou kočičkou přijeli zmrzlí z veteriny.

A co Murri??????

(Vladka, 19. 3. 2009 21:18)

Doufame, ze operace probehla bez komplikaci!!!

Jak jsou na tom...

(Vladka, 18. 3. 2009 8:51)

Křižík, Kryšpín, Bertíková???

Kříža

(Elen Maňasová, 12. 3. 2009 15:50)

Zatím se jej ochočit nepodařilo a mne to znervozňuje hlavně kvůli jeho problémům a do budoucna. Destinová se nechala pohladit až týden před smrtí :-( Je to pak taková zvláštní situace, že se seznámíte s kočkou, která vedle Vás žije mnoho let až v takové chvíli a bohužel často na velmi krátký čas. I s Bertíkovou jsme teď ušli kus cesty. Před několika měsíci nebylo možné jí v klidu ani dát injekci, teď se velmi ráda mazlí, dělá u toho kotrmelce a když chce ještě, ducne hlavou do mého čela :-) Před rokem bych k ní hlavu do klece dát nemohla a hladit ji po břiše, no to jsem si mohla nechat zdát. Takto se zatím ale chová jen v kleci a proto se těším, až bude mít k dispozici místnost, jak se bude chovat a jak k sobě najdeme cestu.

Stejně

(Vladka, 12. 3. 2009 14:58)

je zvláštní, že nezačal důvěřovat....a je to škoda. Jinak s tím jarním sestřihem vypadá jako sfinx, ale sluší mu to. Tato rasa je tak škaredá, až se mi líbí :-)

Já se mu nedivím,

(Elen Maňasová, 12. 3. 2009 12:20)

rozsekat mi část hlavy, taky nejsem nadšená :-) Na fotkách je ještě hodně pod vlivem uspávacích látek. Udělám novější foto.
Několik let s ním bohužel moc nehnulo a ochočit se nenechal. Jakmile se po něm něco chce, je nebezpečný a ve strachu je sto projít zdí. Běžné kočkařské fígle na zvládnutí divoké kočky na něj nezabírají. To s Bobinou z Boskovic jsme v poslední době ušli v této oblasti kus cesty, ale to by chtělo alespoň video, aby jste nám uvěřili :-), co to máme za mazlíka.
S Bertíkovou jsem šli spát až kolem čtvrté ráno. Dělá mi starosti.

šikulové...

(Vladka, 12. 3. 2009 8:00)

Křižík i pánové a paní veterinářky, teď jen bezproblémovou rekonvalescenci. Na fotkách Křiža vypadá, že ač po těžké operaci, dával přesně najevo, co si myslí :-) Možná tou narkozou, ale vypadá opravdu naštvaně a otráveně :-) Věříme, že teď už mu bude jen dobře!

držíme pěstičky.

(Petra, 12. 3. 2009 7:36)

Teď už jen, ať se všechno krásně zhojí. Křižík ať je vzornějším pacientem a snad se bude dát najít řešení i u kočičky Bertíkové. Moc na vás všechny myslíme! P+H+C+M

omluva

(Elen Maňasová, 11. 3. 2009 2:17)

Chtěla jsem prezentovat fotografie Křižíka se zprávou, ale bohužel fotoaparát zcela selhal. Buď jde jen o baterii nebo je to závažnější a "jsme bez fotoaparátu". Nedaří se mi fota stáhnout do počítače.
Křižík, ačkoliv vypadá dost hrozně, se pomalu dává dohromady, já jsem víc zničená než on :-)a asi tedy vypadám hůře než on :-) Podrobné zpravodajství přinesu během středy, teď už nevidím na písmenka :-)

Křižíkovi

(Petra, 10. 3. 2009 18:40)

držíme pěsti, ať operace proběhne bez problémů!

díky za podporu

(Elen Maňasová, 10. 3. 2009 13:30)

Přiznám se, že jsem nervozní, nespala jsem. Kde jsou ty časy začátků, kdy jsem si beze zkušeností myslela, že např. kastrace je běžný zákrok, že se nemůže nic stát, že když je dobrý veterinář, je věc pojištěna. Jenže kočka je živý organismus a nikdy nevíte, jaká překvapení Vám přichystá. Před dvěma měsíci jsme přispávali kočičku na běžné čištění a trvání zubů. Kočka byla bezproblémová. No a během zákroku měla náhlé a vážné problémy s dýcháním. Zvládli jsme to, ale pro mne to bylo upozornění, že mám být ve střehu.
Bertíková se v posledních třech dnech velmi zhoršila, tlamička ji bolí, léky jakoby přestaly učinkovat, netuším, kde se stala chyba, co je jinak. Léky proti bolesti zaberou vždy jen na krátkou dobu.
Dívejte se dnes ve 20,00 na Čt 2, dávají pořad Ta naše povaha česká tentokrát na téma rozdílného vnímáni utrpení domácích mazlíčků a hospodářských zvířat.

Vlastne tu mame

(Vladka, 10. 3. 2009 10:55)

na návštěvě i Áju, tak dokonce 7,5... ;-)

Držíme všechny dostupné (4) palce,

(Škamrada, 10. 3. 2009 9:07)

ať vše dobře dopadne ... a Vám pevné nervy.

Budeme na Križíka moc myslet

(Vladka, 10. 3. 2009 7:48)

...a držet pěsti! Nás všech 6,5 :o)

vyšetření kočičky se špatným dýcháním

(Elen Maňasová, 9. 3. 2009 23:53)

Byli jsme na vyšetření v pondělí večer, rentgen neodhalil žádný závažný nález. Příčinu podivných, z mého hlediska, pohybů horní části hrudníku jsme nezjistili. Kočičku tedy čeká kastrace.

Myslim, ze vcelku...

(Vladka, 5. 3. 2009 20:51)

dobre zpravy...hlavne Krizik, myslim, ze operace je spravna volba, i kdyz riziko je vzdy. Prevoz Krizika neni problem, pokud bude treba! ...myslim, ze se ukazalo, ze odezva na tehle strankach funguje :-)

nové info

(Elen Maňasová, 5. 3. 2009 19:43)

Termíny dohodnuté právě telefonicky:
Křižík bude operován v úterý 10. 3. v 16,00 a tentýž den odpoledne bude znám názor ortopeda na Murriho a případný termín a finanční kalkulace dalšího zákroku. Operace Křižíka bude stát 6-7 tisíc, to odhaduji podle stejné operace kocourka Modřece.