Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocourek Šiša - další informace

22. 9. 2009

Ve středu pozdě v noci jsem obdržela email, ve kterém mne slečna prosila o radu. Byla svědkem neúspěšného odchytu kočky městskou policií v areálu mateřské školky. Stav kočky byl velmi špatný, přesněji kočka vypadala špatně a tak policii požádala o odchyt mateřská školka ve strachu o zdraví děti. Pracovník odchytu se pokoušel kočku chytit sítí, kočka nemeškala a utekla.  

Slečně bylo kočičky líto, podělila se s ní nejprve o svačinu a když viděla, jak se zavděčila, koupila kočičí kapsičky. Ptala se mne v emailu, co dále dělat, že by kočku vzala na přeléčení k sobě, ale neví, jak to udělat, co to obnáší a že hlavně vůbec nemá zkušenosti s micinou a žádné vybavení. Ke zprávě přiložila fotky, které jsem dlouho prohlížela a přemýšlela, zda to bude "jen notoedrový svrab".  

Obrazek

Šíša v původní lokalitě

Obrazek

Na první pohled romantika, že? Že zde umíra kočka na nedostatek jídla a díky tomu, že nemá základni ošetření, to by asi nikoho nenapadlo. Stín a foťák patří slečně Jankovské a tak je vše na dobré cestě :-)

Obrazek

Obrazek

V sobotu odpoledne jsem se sešli v místě, vyzbrojeni přepravkou a vařeným kuřetem místo sítě :-), klece a odchytových rukavic. Zahlédla jsem z auta špinavou, hubenou a olezlou kočku a neudržela jsem slzy. Nestíhám poslední dobou události obstojně racionalizovat a tak emoce vykouknou, umocněny únavou, tehdy, když to nejméně potřebujete.

Kočka vypadala jako roky používaný hadr na podlahu a vrhla se vstříc slečně jako zdroji potravy a pozornosti. Na hubených špinavých a olezlých nožkách přiběhla ke kuřeti a hltavě se je snažila co nejrychleji a co nejvíce pozřít jakoby nevěřila svým očím a měla strach, že kuře zmizí. Viděla jsem, že špatně polyká, že nemůže kousat, ale to pro ni bylo zcela nepodstatné, to hlavní bylo kuře, které je třeba sníst, bolest je vedlejší, svět kolem přestal existovat ....a tak si ani neuvědomila, že se náhle ocitla v přepravce i s kuřetem.  

Novinkou byla nejen přepravka, ale za pár minut na to i veterina. Z kočky se vyklubal kocour a ošetřující veterinářka jej sladce oslovila "ty šišo" a on se otočil :-) Šiša přetrpěl vyšetření a raději se schoval v přepravce. Odběrem se zákožka svrabová nepotvrdila, Šiša měl při vyšetření vysokou teplotu a jeho zuby jsou tak na vytržení a jsou zdrojem velké bolesti. Čekala jsem od vyšetření trochu něco jiného, stále se mi to nezdálo a tak jsem poprosila o odběr několika kapek krve na test FIV a FeLV. Následovalo deset nekonečných minut.........

Šíša je FIV pozitivní, FeLV negativní. Je to jako dost hloupý vtip. Nevěděla jsem, jak to napsat na stránky, kde by bylo třeba dobrých zpráv.  

Přemýšlela jsem a celou věc různě převracela v rukou a okukovala z různých stran. Pak jsem se poradila s Šíšou.

Šíša má velkou vůli k životu. Od první chvíle u nás baští vše a to ačkoliv má bolesti /dostává injekce proti bolesti a proti zánětu + antibiotika/, začal se čistit, chodí na záchodek pravidelně, průjem nemá a nepije více než by měl /obava se selhání ledvin/ S FIV začala bojovat první dávka interferonu, která nám zbyla po Zrzíkovi. Objednali jsme další lahvičku /velebíme MVDr. Vilémovou, která se nechá otravovat i v neděli a objedná potřebné léky rychlostí blesku :-)/ Lahvička stojí 3300,- a Šíša ji má na tři dávky. Ve čtvrtek jdeme na krev, musíme vědět, jak jsou na tom jeho orgány s funkcí a zda se už nějak projevuje FIV či ne. Musíme zvážit jeho stav, neboť by také potřeboval v narkoze vytrhat stoličky a to je velmi rizikové, ale potřebné. Také není kastrovaný, ale to je teď to poslední. Teprve po odběru krve také budu mít odvahu mu podat stronghold proti svrabu, mám obavy, aby při jeho pozitivitě nepůsobil jako jed, to se bohužel u koček s těmito infekčními chorobami /FIV, FeLV, FIP/ může stát, neboť poměry v hematoencefalické barieře v mozku mohou být jiné. Krev a sono nám poví více. Nelíbí se mi jeho dýchání a teplota, ale závěry jsou nepodložené /nejsem veterinář/ a předčasné. Celkově se Šíša zlepšil, je rád, že má pelíšek, plnou misku a dobroty. Bylo dojemné, jak se při svých poměrech v tlamce pokusil jíst granule, které mu velmi voněly. Miluje kapsy Whiskas supreme hovězí, tvaroh, sýr, do kterého mu schovám sirup povzbuzující imunitu, kapsičky Dein Bestes,.......znáte to - máte nového maroda, vypadá zle a tak mu koupíte, co Vás napadne a nosíte mu vše pod nosík a co nejvíce chutná, to dáváte, ať marod posílí a je schopen lépe čelit chorobě.

Šíša je FIV pozitivní, ale to neznamená, že nám teď umře. Může to napadnout každého, včetně mne, kdo čte naše stránky v poslední době. Pozitivita neznamená okamžitou smrt /pozitivní Macek u nás žil 6 let, Zrzi 5let/, ale to, že je kočka nemocná a musí se s ní opatrně a jinak. Důkazem je také FeLV pozitivní Vratovka, která s námi stále je a doufám, že dlouho bude.  

Udělám vše, co budu moci, aby Šíša získal pár let spokojeného života. On totiž moc chce žít, dokázal si ve svém stavu najít slečnu Jankovskou, čelit odchytu městské policie /odchyt na síť je velmi stresující a pro nemocnou kočku může být osudný, zažila jej naše Elvíra, mnou pak odnesená z útulku, žila u nás do roku 2006/, spolupracoval s námi a dobře reaguje na léčbu. Během zimy bude muse vydržet v domě a v malé místnůstce se mnou a počítačem, z jara mu postavíme výběh na zahradě tak, aby nenakazil okolní kočky a aby ony nenakazily jeho.  

Prosíme tedy za Šíšu o pomoc /Šíša teď za mnou spí :-)/. Vstupní vyšetření + testy bez pár korun 1000,-, odběr krve bude /jsme objednáni na čtvrtek 24. 9. v 18,00/ kolem 800,-, sono 400,-, interferon tři dávky 3300,-Kč. Schema podávání interferonu: od 1. dne 4 dávky, pak od 7. dne další 4 dávky a pak jedna dávka týdně. O kastraci a trhání zubů si zatím necháme zdát.

A není jen Šíša. Slečna Jankovká se obětavě ujala jiné kočičky, která je teď v léčení a čeká ji kastrace a umístění. Je zde kocourek s poraněnou packou, který sic již chodí, ale před zimou jej vyšetřit musíme a při té příležitosti kastrovat. Je zde další kocour na kastraci a kočička v léčení a další na kastraci. To vše musíme stihnout před zimou a přijdou další......

Obrazek

kočička v léčení, čeká na kastraci

Hledáme také člověka na dočasnou péči a vymazlování koček a dalšího dobrovolníka pro převoz koček po Brně.

Obrazek

kočička v péči slečny Jankovské

Obrazek

Obrazek

Jistě je toho hodně, takové zmatené a hutné čtivo, ale co je to teprve pro jednoho člověka, míněno mne :-) Sama zachráním možná Šíšu /už jsem mu to slíbila/, ale jiným nebude pomoženo. K tomu je třeba více obětavých kočkomilných duší.

Omlouvám se za chyby a překlepy, jsem unavená a ani opakovaná kontrola článku nemá smysl :-) Nešly mi také vložit fotografie do článku, asi mají dnes estranky špatný den, nevím. Pokusím se je vložit do Fotogalerie.  

25. 9. 2009 Přidávám pár fotek

Obrazek

usmívej se trošku

Obrazek

Obrazek

kůže se pomalu hojí

Obrazek

Šíša je miláček, plyšový koláček .-)

1. 10. 2009 Přikládám foto Leoše, když už o něm v komentářích byla řeč :-)

Obrazek

Obrazek

Fota nejnovějšího kotěte najdete zde

Dále dvě koťata černobílá, ale jejich fota zatím nemáme.

2. 10. 2009 Kocourek Šíša kolem půl šesté ráno zemřel 

Obrazek

dvě fotky z minulého týdne, z kliniky

Obrazek

19. 10. 2009

Do těchto pár řádek se mi dlouho nechtělo. Věřila jsem, že tu s námi Šíša ještě dlouho pobude.........

Pokud tam někde je, snad se shora nedívá.

Vyšetření po příjmu, testy FeLV a FIV, léky, další dvě vyšetření, koprologie, rozbory krve 2x, sono, rentgen, kapačky, léky /antibiotika, léky proti plynatosti, proti zácpě, proti zvracení,.../, prostředky proti parazitům /banminth, strohghold/, injekční materiál, vitamíny, glukany, probican, bezopet, 5x aplikace interferonu.

Celková částka: 10 856,- Kč 

Částka je to bohužel vysoká, ale když procházím účty, není tam nic, co by Šíša nepotřeboval a mohl se bez toho obejít. Byl to bojovník a zasloužil si tuto péči, ale mnohem mnohem dříve než se mu jí dostalo.

Mnozí mohou namítat, že tato suma mohla pomoci mnoha kočkám a ne jednomu kocourkovi, který zemřel. Ano, to samozřejmě mohla, stačilo celkem málo - vzdát se naděje na pár let lepšího života pro Šíšu a píchnout mu u veterináře uspávací injekci za dvě stovky. Nejeden by to i pochopil, vždyť ten kocour vypadal tak hrozně, že se jej lidé báli dotknout a navíc byl pozitivní...... 

Jenže já takovou "práci" nedělám, posuzuji kočku případ od případu, individuálně a pokud cítím, že kočka chce žít, je mojí povinností udělat maximum a najít řešení. A Šíša moc chtěl žít, to mi věřte. Je jej velká škoda.

Prosím tedy opět kočkomilnou veřejnost o pomoc s úhradou těchto nákladů. Okolnosti nám nepřejí, celý rok nás trápí problémové případy či drahé operace. Finanční příspěvek je možno odečíst ze základu daně fyzických i právnických osob.

21. 10. 2009 Přídávám pár fotografií z depozita

Obrazek

matka kocourka Smokyho 

Obrazek

kočička těsně po kastraci

Obrazek

stejný případ

Obrazek

další micka po odchytu

Obrazek

kočička, která zvracela krev

a několik  dalších fotek z depozita

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na závěr můj muž, Zdeněk, Majda a Leoš

16. 12. 2009

Doplnila jsem seznam dárců a podporovatelů, těch, kteří nám pomohli se splacením dluhu kocourka Šíši, všech, kteří nám jakkoliv pomáhají v tomto celkem dost smutném období.  

Omlouvám se, že vše je tak pozdě, ale nemocné kočičky jsou na prvním místě a času je opravdu malinko. Nemocná Mamuša by zde bez systematické péče již nebyla, totéž se dá říci o některých dalších. Jde o krmení po dvou hodinách, infuze, injekce, léky, často dochází k náhlým změnám, který se musíte okamžitě přizpůsobit a vše ostatní jde stranou.

Přeji všem klidný předvánoční čas. Zatím svátků přát nebudu, pevně totiž věřím, že se mi podaří ve chvilkách dopsat článek, který mám rozepsaný a potěším jím naše příznivce ještě do Štědrého dne.

Podporovatelé za období 01-11/2009

 

Náhledy fotografií ze složky Šiša úžasný

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Šíšo, vytrvej!

(Gertruda, 28. 9. 2009 12:48)

Vážená paní Elen M. děkuji Vám za Vaši opětavost vůči těmto malých tvorům. Doufám, že všechni marodi se z toho dostanou díky Vaší trpělivosti a péči. Úplně Vás chápu, že to již nestačíte. Já mám naštěstí "moje Zlatíčka" zdravé, ale věřte mi, že vše kolem nich vykonávám někdy z posledních sil, přece už na mně má dopad jednak moje nemoc a také přibývající věk. Ale kdybych je neměla, tak nevím, oplácí mi svoji láskou to, co pro ně dělám....patřily dříve mezi opuštěné a nyní mají svůj domov.Tak ještě jednou dík Gertruda V. se svojí kočičí smečkou z úpatí Bílých Karpat

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 27. 9. 2009 23:08)

teď spí, stronghold dostal po 20.hodině a dala jsem mu pro jistotu méně než by měl mít. Raději budeme postupovat pomalu a odčervení opakovat. Byla bych ráda, kdyby mu bylo lépe, dnes se necítí, vidím to na něm. Také zde není jen on, ale ostatní nemocní - Mamuša s chronickým selháním ledvin se necítí dobře, jde jen o drobné změny chování, ale podstatné u tohoto onemocnění. Pak zlobí Zdeněk, častějí zvrací a s Jerry jdeme ve středu na krev, vůbec se mi nelibí, je to horší. Jedna stará kočička s astmatem mne dnes také polekala, zhoršila se a kašel nebral konce. Nedaří se také léčit rýmu u kočičky, která byla odchycena a má jít na kastraci, podařilo se podchytit kousnou ránu u kočičky, která má od pondělka někde venku koťata. Tento týden nás čeká několik vyšetření, kastrace a i nějaké trhání zubů, ale to u divokých koček posuzujete až v narkoze. Už proto by bylo dobré, aby se Šíša cítil lépe. Paní doktorce se líbil, říkala, že to vidí dobře. Šíša se mi raději schoval do náručí a duckal mne do obličeje, ať už jdeme pryč .-) Všechny ty parazity, které na mne při vyšetření nanesl, jsem pak vysypala na uřednici České spořitelny :-), kam jsem dnes musela něco vyřídit.

Šíša a ostatní.

(Alena, 27. 9. 2009 21:54)

Čtu si zpětně povídání o Šíšovi i ostatních kočičkách.Je neskutečné,jak jste obětavá a co vše pro kočičky děláte. Šíšovi držím moc a moc palce a pošlu aspoň nějakou korunku.

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 27. 9. 2009 19:59)

byl vyšetřen. Šlo nám o to, zda v břiše není nádor, zda nemá v žaludku další kus srsti a nehrozí ucpání. Veterinářka zjistila, že žaludek je uvolněný a ve střevech je nachystán bobek, teplotu Š. neměl, zvracení se neopakovalo. Š. nechal ve čtvrtek na klinice bobek a jeho vyšetřením bylo zjištěno, že je plný škrkavek, tasemnic a že má v sobě i capilarie. Neptejte se mne, co je to za parazita, slyším o něm prvně a chytrou knihu o parazitech psů a koček nemám po ruce. Tato potvora se může hodně podílet na anemii, Š.je pak unavený a bez jiskry. Dnes ani neměl chuť jíst, hodně pil. Teď si dal konečně kysanou smetanu a dokonce se čistí. Budeme aplikovat Stronghold, čekají nás další nervy. Moje obavy nejsou zbytečné. Před sedmi lety jsme zachraňovali s mojí známou kočičky po paní, která zemřela v Brně -Juliánově. Bylo jich asi sedm, nepamatuji se již. O jednoho kocourka měli zájem noví majitelé, známá byla ráda, že kocour bude mít domov, ale nechtěla jej do nového dávat bez ošetření a kocourek dostal Stronghold na ušní svrab. Kocourek bohužel po této aplikaci zemřel a až později jsme zjistili, že kočky jsou pozitivní, zda šlo o FIV, FeLV či FIP, to nevím, je to dávno. Také jsem byla dvakrát svědkem toho, že kotě zemřelo po aplikaci Ivomecu /stejná skupina látek jako ve strongholdu, ale jde o injekci ne spot/ a tak jsou mé obavy na místě. Bohužel jinak Šišu těchto parazitů nezbavíme a koupat jej, to nepřipadá v úvahu.

Šíšo, vytrvej!

(Gertruda, 27. 9. 2009 17:51)

Přečetla jsem si povídání o Šíšovi, Šíšo vytrvej, musíš být silný a všechno zlé překonat. Přejem ti hodně zdravíčka a štěstíčka kočičí smečka z úpatí Bílých Karpat.....

další vyšetření

(Elen M., Brněnský Max, 27. 9. 2009 11:03)

Šíša ráno vyzvracel velkou masu plnou chlupů /Bezopet dostává/. Jedeme tedy po 12. hodině na rentgen, máme obavy s dalšího problému. Tím by se také vysvětlovalo jeho mírné nechutenství v posledních dnech - Š. jí, ale ne tak jako na počátku po odchytu a je smutnější.

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 26. 9. 2009 20:30)

Po včerejší odčervovací pastě dnes z Š. vylezla klubka škrkavek. Jsem ráda, že jsme zvolili tuto bezpečnou pastu, kdybychom dali něco jiného nebo hned Stronghold, mohl by se Š. jedy z rozkládajících se parazitů otrávit.
Ohledně kapek zavolám. Děkuji.

Šíša a panička

(Romana, 26. 9. 2009 14:24)

To mi nedělejte, ty fotky jsou tak dojemné. Plyšáčku, koláčku, drž se.

Bachovky podruhé

(Monika, 26. 9. 2009 7:02)

Ještě pár informací k bachovkám, Krizová esence se používá u stavů jak emocionálního, tak energetického šoku. Takže např. stěhování, zkoušky, nehody, návštěva veteriny (lékaře), změny v domácnosti, úmrtí někoho blízkého, stres...Užívat se dají samozřejmě i koncentráty (neuškodí to) pro dlouhodobé používání je vhodné je naředit. Kočkám je můžete podat nakapané do vody, nakapat na kožíšek, nebo sobě na prsty a pak chlupáče pohladit. Není vhodné je podávat namíchané do jídla. Pokud máte zájem o další praktické informace, klidně mi zavolejte. Telefon: 603 980 845.

Krizová esence (Recsue remedy)

(Monika, 26. 9. 2009 6:47)

Ano, Bachovky jsou drahé, ale ne vždy lidé ví, že jsou to koncentráty a ty se k užívání ředí.
Takže z jedné lahvičky můžete naředit celkem dost užívacích lahviček. Rozhodně se vyplatí. Naší Johance a Matysákovi hodně pomáhají, o lidských členech "našeho kolektivu" ani nemluvě. :))

deprese

(Elen M., Brněnský Max, 25. 9. 2009 20:17)

Jerry je smutná, sleduji pokles vitality, hodně spí, málo jí, velmi málo a při krmení stříkačkou vše plive. Oddělili jsme ji od většiny koček, je jen se Zdeňkem, Leošem a Majdou již asi měsíc, ale ani to nepomáhá. Procházela jsem její záznamy, podobné problémy měla na jaře 2008 a v únoru 2009. Na esence se podívám, asi budeme muset něco vyzkoušet, Jerry se mi nelíbí. Budeme intenzivněji hledat nového majitele.
Šíša jí sýr s jogurtem, ale nic nekupujte, my koupíme o víkendu. Vikend je horší než pracovní den, musí se vyvézt kočičí hovínka do sběrného dvora /každý týden děsná hora/, pak obaly od konzerv, steliva a běžný odpad, který se již nevleze do popelnice, pak dovézt nové stelivo a nakoupit krmení a čistící prostředky. A to musíme kultivovat naši sto let neposečenou zahradu, sousedi již nás přestávají zdravit :-)

Bachovy esence - Rescue Remedy

(Romana, 25. 9. 2009 18:20)

Četla jsem, že Rescue Remedy dělá divy, i zachránila životy, konečně rescue je záchranná. Ale sstojí kolem 580Kč, hodně.

:-)

(Vladka a Petra, 25. 9. 2009 16:51)

Šikula šikovnej!! A jaký sýr krom Lučiny jí? Ať víme, co poslat příště??

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 25. 9. 2009 16:17)

Bobek je na světě a Š. dostal pastu Banminth. Šklebil se, ona je celkem hnusná, ale odměnou dostal sýr.

bobek

(Vladka, 25. 9. 2009 13:56)

Držíme moc pěsti, ať se bobek podaří, mooooc dobře víme, jaký je to trápení, když to nejde..a to napříč celou naší familií :-P

Doufám,

(Petra, 25. 9. 2009 13:13)

že bude bobek co nejdříve a Šíša se podaří odčervit a hlavně, že se vše ustálí a bude dobře. Myslím, že se mu o tak krásném podzimu nezdálo ani v tom nejtajnějším snu .... a to vše jen díky VÁM!

deprese, Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 25. 9. 2009 12:34)

Asi koupíme i kapky. Když kapky a homeopatika nepomohou Jerry, vyzkouším je na sobě :-)
Šíša během noci jedl málo, ale ráno si dal. Stále čekáme na bobek :-), teprve pak mu dám odčervovací pastu Banminth /je bezpečná, škrkavky jen paralyzuje a ty vyjdou ven, aniž by se v těle rozpadaly a produkovaly další toxiny/ Pak konečně dáme Stronghold a Šíšu přestane svědit celé tělo a hlavně se možná zlepší anemie. Teď jsem mu bříško masírovala, vrněl.

Když bylo u nás

(Petra, 25. 9. 2009 7:25)

hodně zle po smrti kamaráda, váhala jsem zda nepoužít Bachovy esence http://www.e-bach.eu/index.html . Hodně lidí i veterinářů mi psalo, že má s nimi dobré zkušenosti... u nás tu nejtěžší dobu pomohla překonat jedna lumpatá holka :-)

doktorka Žertová

(Elen M., Brněnský Max, 24. 9. 2009 22:08)

Zatím jsem ji nekontaktovala, ale myslím, že mi řekne to, co vím také - že by měla být Jerry sama nebo nejlépe s jednou kočkou a s člověkem, který má na ni dostatek času. Jenže my jsme depozitum a zde jsou podmínky jiné.

deprese

(Jarka, 24. 9. 2009 22:00)

Zkoušela jste konzultaci s paní doktorkou Žertovou?