Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocourek Šiša - další informace

22. 9. 2009

Ve středu pozdě v noci jsem obdržela email, ve kterém mne slečna prosila o radu. Byla svědkem neúspěšného odchytu kočky městskou policií v areálu mateřské školky. Stav kočky byl velmi špatný, přesněji kočka vypadala špatně a tak policii požádala o odchyt mateřská školka ve strachu o zdraví děti. Pracovník odchytu se pokoušel kočku chytit sítí, kočka nemeškala a utekla.  

Slečně bylo kočičky líto, podělila se s ní nejprve o svačinu a když viděla, jak se zavděčila, koupila kočičí kapsičky. Ptala se mne v emailu, co dále dělat, že by kočku vzala na přeléčení k sobě, ale neví, jak to udělat, co to obnáší a že hlavně vůbec nemá zkušenosti s micinou a žádné vybavení. Ke zprávě přiložila fotky, které jsem dlouho prohlížela a přemýšlela, zda to bude "jen notoedrový svrab".  

Obrazek

Šíša v původní lokalitě

Obrazek

Na první pohled romantika, že? Že zde umíra kočka na nedostatek jídla a díky tomu, že nemá základni ošetření, to by asi nikoho nenapadlo. Stín a foťák patří slečně Jankovské a tak je vše na dobré cestě :-)

Obrazek

Obrazek

V sobotu odpoledne jsem se sešli v místě, vyzbrojeni přepravkou a vařeným kuřetem místo sítě :-), klece a odchytových rukavic. Zahlédla jsem z auta špinavou, hubenou a olezlou kočku a neudržela jsem slzy. Nestíhám poslední dobou události obstojně racionalizovat a tak emoce vykouknou, umocněny únavou, tehdy, když to nejméně potřebujete.

Kočka vypadala jako roky používaný hadr na podlahu a vrhla se vstříc slečně jako zdroji potravy a pozornosti. Na hubených špinavých a olezlých nožkách přiběhla ke kuřeti a hltavě se je snažila co nejrychleji a co nejvíce pozřít jakoby nevěřila svým očím a měla strach, že kuře zmizí. Viděla jsem, že špatně polyká, že nemůže kousat, ale to pro ni bylo zcela nepodstatné, to hlavní bylo kuře, které je třeba sníst, bolest je vedlejší, svět kolem přestal existovat ....a tak si ani neuvědomila, že se náhle ocitla v přepravce i s kuřetem.  

Novinkou byla nejen přepravka, ale za pár minut na to i veterina. Z kočky se vyklubal kocour a ošetřující veterinářka jej sladce oslovila "ty šišo" a on se otočil :-) Šiša přetrpěl vyšetření a raději se schoval v přepravce. Odběrem se zákožka svrabová nepotvrdila, Šiša měl při vyšetření vysokou teplotu a jeho zuby jsou tak na vytržení a jsou zdrojem velké bolesti. Čekala jsem od vyšetření trochu něco jiného, stále se mi to nezdálo a tak jsem poprosila o odběr několika kapek krve na test FIV a FeLV. Následovalo deset nekonečných minut.........

Šíša je FIV pozitivní, FeLV negativní. Je to jako dost hloupý vtip. Nevěděla jsem, jak to napsat na stránky, kde by bylo třeba dobrých zpráv.  

Přemýšlela jsem a celou věc různě převracela v rukou a okukovala z různých stran. Pak jsem se poradila s Šíšou.

Šíša má velkou vůli k životu. Od první chvíle u nás baští vše a to ačkoliv má bolesti /dostává injekce proti bolesti a proti zánětu + antibiotika/, začal se čistit, chodí na záchodek pravidelně, průjem nemá a nepije více než by měl /obava se selhání ledvin/ S FIV začala bojovat první dávka interferonu, která nám zbyla po Zrzíkovi. Objednali jsme další lahvičku /velebíme MVDr. Vilémovou, která se nechá otravovat i v neděli a objedná potřebné léky rychlostí blesku :-)/ Lahvička stojí 3300,- a Šíša ji má na tři dávky. Ve čtvrtek jdeme na krev, musíme vědět, jak jsou na tom jeho orgány s funkcí a zda se už nějak projevuje FIV či ne. Musíme zvážit jeho stav, neboť by také potřeboval v narkoze vytrhat stoličky a to je velmi rizikové, ale potřebné. Také není kastrovaný, ale to je teď to poslední. Teprve po odběru krve také budu mít odvahu mu podat stronghold proti svrabu, mám obavy, aby při jeho pozitivitě nepůsobil jako jed, to se bohužel u koček s těmito infekčními chorobami /FIV, FeLV, FIP/ může stát, neboť poměry v hematoencefalické barieře v mozku mohou být jiné. Krev a sono nám poví více. Nelíbí se mi jeho dýchání a teplota, ale závěry jsou nepodložené /nejsem veterinář/ a předčasné. Celkově se Šíša zlepšil, je rád, že má pelíšek, plnou misku a dobroty. Bylo dojemné, jak se při svých poměrech v tlamce pokusil jíst granule, které mu velmi voněly. Miluje kapsy Whiskas supreme hovězí, tvaroh, sýr, do kterého mu schovám sirup povzbuzující imunitu, kapsičky Dein Bestes,.......znáte to - máte nového maroda, vypadá zle a tak mu koupíte, co Vás napadne a nosíte mu vše pod nosík a co nejvíce chutná, to dáváte, ať marod posílí a je schopen lépe čelit chorobě.

Šíša je FIV pozitivní, ale to neznamená, že nám teď umře. Může to napadnout každého, včetně mne, kdo čte naše stránky v poslední době. Pozitivita neznamená okamžitou smrt /pozitivní Macek u nás žil 6 let, Zrzi 5let/, ale to, že je kočka nemocná a musí se s ní opatrně a jinak. Důkazem je také FeLV pozitivní Vratovka, která s námi stále je a doufám, že dlouho bude.  

Udělám vše, co budu moci, aby Šíša získal pár let spokojeného života. On totiž moc chce žít, dokázal si ve svém stavu najít slečnu Jankovskou, čelit odchytu městské policie /odchyt na síť je velmi stresující a pro nemocnou kočku může být osudný, zažila jej naše Elvíra, mnou pak odnesená z útulku, žila u nás do roku 2006/, spolupracoval s námi a dobře reaguje na léčbu. Během zimy bude muse vydržet v domě a v malé místnůstce se mnou a počítačem, z jara mu postavíme výběh na zahradě tak, aby nenakazil okolní kočky a aby ony nenakazily jeho.  

Prosíme tedy za Šíšu o pomoc /Šíša teď za mnou spí :-)/. Vstupní vyšetření + testy bez pár korun 1000,-, odběr krve bude /jsme objednáni na čtvrtek 24. 9. v 18,00/ kolem 800,-, sono 400,-, interferon tři dávky 3300,-Kč. Schema podávání interferonu: od 1. dne 4 dávky, pak od 7. dne další 4 dávky a pak jedna dávka týdně. O kastraci a trhání zubů si zatím necháme zdát.

A není jen Šíša. Slečna Jankovká se obětavě ujala jiné kočičky, která je teď v léčení a čeká ji kastrace a umístění. Je zde kocourek s poraněnou packou, který sic již chodí, ale před zimou jej vyšetřit musíme a při té příležitosti kastrovat. Je zde další kocour na kastraci a kočička v léčení a další na kastraci. To vše musíme stihnout před zimou a přijdou další......

Obrazek

kočička v léčení, čeká na kastraci

Hledáme také člověka na dočasnou péči a vymazlování koček a dalšího dobrovolníka pro převoz koček po Brně.

Obrazek

kočička v péči slečny Jankovské

Obrazek

Obrazek

Jistě je toho hodně, takové zmatené a hutné čtivo, ale co je to teprve pro jednoho člověka, míněno mne :-) Sama zachráním možná Šíšu /už jsem mu to slíbila/, ale jiným nebude pomoženo. K tomu je třeba více obětavých kočkomilných duší.

Omlouvám se za chyby a překlepy, jsem unavená a ani opakovaná kontrola článku nemá smysl :-) Nešly mi také vložit fotografie do článku, asi mají dnes estranky špatný den, nevím. Pokusím se je vložit do Fotogalerie.  

25. 9. 2009 Přidávám pár fotek

Obrazek

usmívej se trošku

Obrazek

Obrazek

kůže se pomalu hojí

Obrazek

Šíša je miláček, plyšový koláček .-)

1. 10. 2009 Přikládám foto Leoše, když už o něm v komentářích byla řeč :-)

Obrazek

Obrazek

Fota nejnovějšího kotěte najdete zde

Dále dvě koťata černobílá, ale jejich fota zatím nemáme.

2. 10. 2009 Kocourek Šíša kolem půl šesté ráno zemřel 

Obrazek

dvě fotky z minulého týdne, z kliniky

Obrazek

19. 10. 2009

Do těchto pár řádek se mi dlouho nechtělo. Věřila jsem, že tu s námi Šíša ještě dlouho pobude.........

Pokud tam někde je, snad se shora nedívá.

Vyšetření po příjmu, testy FeLV a FIV, léky, další dvě vyšetření, koprologie, rozbory krve 2x, sono, rentgen, kapačky, léky /antibiotika, léky proti plynatosti, proti zácpě, proti zvracení,.../, prostředky proti parazitům /banminth, strohghold/, injekční materiál, vitamíny, glukany, probican, bezopet, 5x aplikace interferonu.

Celková částka: 10 856,- Kč 

Částka je to bohužel vysoká, ale když procházím účty, není tam nic, co by Šíša nepotřeboval a mohl se bez toho obejít. Byl to bojovník a zasloužil si tuto péči, ale mnohem mnohem dříve než se mu jí dostalo.

Mnozí mohou namítat, že tato suma mohla pomoci mnoha kočkám a ne jednomu kocourkovi, který zemřel. Ano, to samozřejmě mohla, stačilo celkem málo - vzdát se naděje na pár let lepšího života pro Šíšu a píchnout mu u veterináře uspávací injekci za dvě stovky. Nejeden by to i pochopil, vždyť ten kocour vypadal tak hrozně, že se jej lidé báli dotknout a navíc byl pozitivní...... 

Jenže já takovou "práci" nedělám, posuzuji kočku případ od případu, individuálně a pokud cítím, že kočka chce žít, je mojí povinností udělat maximum a najít řešení. A Šíša moc chtěl žít, to mi věřte. Je jej velká škoda.

Prosím tedy opět kočkomilnou veřejnost o pomoc s úhradou těchto nákladů. Okolnosti nám nepřejí, celý rok nás trápí problémové případy či drahé operace. Finanční příspěvek je možno odečíst ze základu daně fyzických i právnických osob.

21. 10. 2009 Přídávám pár fotografií z depozita

Obrazek

matka kocourka Smokyho 

Obrazek

kočička těsně po kastraci

Obrazek

stejný případ

Obrazek

další micka po odchytu

Obrazek

kočička, která zvracela krev

a několik  dalších fotek z depozita

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na závěr můj muž, Zdeněk, Majda a Leoš

16. 12. 2009

Doplnila jsem seznam dárců a podporovatelů, těch, kteří nám pomohli se splacením dluhu kocourka Šíši, všech, kteří nám jakkoliv pomáhají v tomto celkem dost smutném období.  

Omlouvám se, že vše je tak pozdě, ale nemocné kočičky jsou na prvním místě a času je opravdu malinko. Nemocná Mamuša by zde bez systematické péče již nebyla, totéž se dá říci o některých dalších. Jde o krmení po dvou hodinách, infuze, injekce, léky, často dochází k náhlým změnám, který se musíte okamžitě přizpůsobit a vše ostatní jde stranou.

Přeji všem klidný předvánoční čas. Zatím svátků přát nebudu, pevně totiž věřím, že se mi podaří ve chvilkách dopsat článek, který mám rozepsaný a potěším jím naše příznivce ještě do Štědrého dne.

Podporovatelé za období 01-11/2009

 

Náhledy fotografií ze složky Šiša úžasný

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Šíša

(Jarka, 3. 10. 2009 15:55)

Je to všechno tak nespravedlivé. A my, lidé, kteří jsme si přetvořili prostředí podle svých představ a zhoršili tak podmínky pro jiné živé tvory, jsme málokdy ochotní (až na výjimky jako Elen) jim pomoci. Teď se jedna paní, jejíž mail s prosbou o hledání rodiny pro jedno kotě se ke mně přes řadu známých dostal, rozhodla oslovit magistrát s požadavkem větší pomoci kočkám. Bojím se, že jí ani neodpoví. Možná by se nás mělo přidat více.

sobotní dopoledne

(Elen M., Brněnský Max, 3. 10. 2009 13:56)

jsme mimo odvozu kočičích bobků do ekodvora, řešili sousedovic kotě a jeho matku. Kočička si donesla kotě k nám na zahradu, což by tolik nevadilo, ale u nás zatím bohužel není žádná kůlna, stodola, přístřešek, kde by měla klid a mohla si vytvořit pelíšek. Kotě řvalo uprostřed betonového chodníčku. Koťata se narodila před 14 dny, byla čtyři, zbylo jedno zrzavobílé /ponechám úvaze čtenáře, kde a jak zmizela 3 koťata/. Komunikací se sousedy se snažíme, aby se kočka vrátila k nim, mají totiž ideální hospodářské budovy, kde micka má klid, teplo, prostor a známé prostředí a aby zde kotě vychovala. Pak uvidíme, co dál.

vztek

(Vladka, 2. 10. 2009 20:55)

..je přirozená reakce, je to vztek na všechno a na všechny, člověk přemýšlí, proč byl Š. pozitivní, proč se u něj teď vše začlo hroutit a tak rychle, a především proč se vůbec musel dostat do takového stavu a proč tak dlouho trvalo, než se dostal k vám...aspoň tak to mám v sobě já :( Člověka vůbec neuklidní, že "to je život" a "přebolí to a půjdem dál", tak to není, s každou kočkou, co vám odchází, dáváte kousek sebe a já mám strach, že je toho na vás už moc a strašně bych chtěla, aby se ten černý rok už začal trochu rozjasňovat a situace se stabilizovala a mohli jste s mužem nabrat síly a odpočinout si jak fyzicky, tak psychicky! A úplně nejhorší je, že s těmito záležitostmi vám nemůžeme nijak pomoct :( Ale každý by mohl pomoct jinak, odlehčit na různých frontách...finančně, materiálně, zamyšlením se, kdo z okolí by mohl dát domov nějaké micce...jak jednou moudrý člověk řekl: "kdyby každý, kdo se trochu zajímá o vaše osudy nebo ten, kdo vás využil k zaopatření kočky, dal sto korun, to by se pokrylo nákladů na veterinu, krmivo, stelivo či cokoliv, co musíte vynakládat"! A aby si někdo neřekl, té se to žvaní, tak i když ne moc, aspoň málem se pomáhat snažím..jen by to chtělo víc desetikorun, stokorun...aby se pomohlo ještě víc. Je mi jasné, že nikdo nemá na rozhazování, ale ruku na srdce, každý může pár korun obětovat...my máme 3 zvířata, 2 malé děti a jeden plat :-)))

dodatek

(Elen M., Brněnský Max, 2. 10. 2009 20:04)

Ohledně těch pohádek...vzpomněla jsem si na slova jedné velmi známé starší písně: "to se schválně dětem říká, aby s důvěrou šly spát, klidně spát"....

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 2. 10. 2009 20:00)

Když jsem seděla ve středu na klinice a brečela s Š.v náručí, jedna mladá doktorka mne uklidňovala, že jsem udělala všechno. Jenže to není o mě, to je o tom, že tenhle fantastický kocour si pár let lepšího života opravdu zasloužil a nebylo mu přáno. Mám vztek, nevím na koho a na co, ale mám.
Nevěřím "na život po smrti" a to mne možná žene udělat vždy maximum v tomto světě, pro každý jednotlivý kočičí život tady. Když to dopadne takhle, švte mne to. A hodně. Umřel, je to definitivní a žádná pohádka mi mysl neodlehčí.

Šíša

(Lenka, 2. 10. 2009 19:46)

Je mi to moc moc líto, škoda že si Šíša neužil hezkého domova dýl, že nedostal tu šanci. Myslím na Vás.

Šíša

(Iveta, 2. 10. 2009 19:20)

Paní Elen, to mě moc mrzí. Držte se.

šíša

(Lenka, 2. 10. 2009 17:41)

je mi to moc a moc líto, soucítím s vámi !

Šíša

(Elen M., Brněnský Max, 2. 10. 2009 12:48)

včera zvracel kolem 17.hodiny a pak bohužel kolem 18,30 a to ačkoliv měl v sobě léky proti zvracení. Snažil se moc, ale byl vyčerpaný a slabý, choroba byla silnější než my dva, bohužel. Zhoršení bylo rychlé, již včera večer jsme měla velice špatný pocit a v noci jsme s mužem uvažovali, že zruší ranní schůzky v práci, kdyby se Šíša více zhoršil. Ve dvě jsem si na chvíli lehla, ale kolem půl páté jsem byla zase u něj. Vše šlo rychleji, držela jsem jej za packu a hladila.
Nevím, kde je Šíša teď, snad máte pravdu, je někde na lepším. Snad budu mít někdy šanci, vyříkat si s Tím Nahoře, co je to za lajdácký přístup, co je to s dovolením za bordel, když nám nedal ani šanci na kousek lepšího života pro Šíšu.

Šíšo,

(Gertruda, 2. 10. 2009 11:56)

neznala jsem tě osobně,ale připomněl jsi mi opuštěný život a strádání hodně kočiček venku. Nyní už nic nebolí, ty si žiješ v kočičím nebíčku a po tobě zůstal jenom velký smutek v našich srdcích...... díváš se na všechny kočičky a budeš šťasten, když i ony najdou ten svůj domov - jaký jsi měl poslední dny i s velkou láskou a péčí ty sám! Zdravíme paní Elen, buďte hodně silná!......

:-(

(Vladka, 2. 10. 2009 8:50)

...už ani nemám slova, nevím, co napsat, všechno bude znít zase jako fráze :-(((( Ale jsme s váma a co nelze popřít, je fakt, že Šíša měl opravdu poslední dny jako žádné předtím, jen škoda, že mu nebylo přáno strávit u vás víc času :-(

Šíša

(Šárka, 2. 10. 2009 8:18)

Je mi to moc líto, takovej bojovníček. Alespoň, že měl posledních pár dní života u sebe milujícího člověka.

nedá se tomu uvěřit :-(

(Petra, 2. 10. 2009 7:24)

To mě moc mrzí,

(Alena, 2. 10. 2009 6:59)

vůbec by mě to nenapadlo, už jsem si myslela, že jde všechno k lepšímu. Přeji ti Šíšo, aby ti za duhovým mostem už bylo jen dobře a nic tě nebolelo. Je mi to moc líto paní Elen. Vím jak je to pro Vás moc těžké. Držte se.

:-(

(Elen M., Brněnský Max, 2. 10. 2009 5:40)

Šíša před chvílí zemřel.

Přídavek

(Elen M., Brněnský Max, 1. 10. 2009 20:31)

Do článku jsem vložila fota Leoše a odkaz na nejnovějšího fešáka. Už ani není nejnovější, to jsou dvě čb koťata, jejichž fota ale zatím nemám.

námět

(Vladka, 1. 10. 2009 15:25)

..normálně byste měla napsat knihu! Vím, že na to není absolutně čas, ale vaše zkušenosti a zážitky by neměly zůstat jen ve vaší hlavě! :-)

Zdeněk

(Elen M., Brněnský Max, 1. 10. 2009 15:21)

stravování také precizuje k dokonalosti - požaduje servírovat kousky syrového kuřecího optimální velikosti jednotlivě na stůl a tam je konzumuje, Leoš /starý kocourek s onemocněním tlamky, který ji nedokáže dostatečně otevřít/ zase požaduje kousky malinké, nesmí být na hromadě, to se jídla bojí a uteče. Idelání je, když mu a/d napatlám na linku a on hmotu takto líže.

Šiša

(Vladka, 1. 10. 2009 14:15)

je opravdu koumák, jak se říkalo u nás doma, když jsem byla malá "čiman" :D ..ale když něco sní, tak čert vem, jakým způsobem...ale že se musím smát, Zdenda si vymýšlí co bude jíst, Šíša jak to bude jíst...jako byste jich neměla dost na opečovávání, ještě takový srandičky výmýšlejí :-)) V Brně taky vykukuje slunko, ale jen aby se neřeklo a jinak je tam vlezlo a sychravo...holt podzim je tu v plné parádě! Snad všichni zvládnou tohle počasí a užijí si pohledu na sněhové vločky v zimě!

Hovězí vývar

(Jana, 1. 10. 2009 14:14)

Opravdu doporučuji alespoň párkrát ten hovězí vývar. Kočkám chutná, jsou ochotny ho pozřít i z té stříkačky (alespoň se u toho tak nešklebí jako u ostatního jídla ze stříkačky), celkem to ani moc nezvraci. Asi ten vývar rychle propluje do střev :o)))
A dělá fakt zázraky.