Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocourek Kvido

19. 1. 2009

Článek o kocourku Kvidovi najdete zde

Nové fotografie kocourka Kvida

Obrazek

Kvido 19. ledna 2009 večer

a série fotek Kvido a smetana z 22. 1. 2009  

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a laškování s Kvidem téhož dne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Musíte být silná,

(Gertruda Vaculovičová, 27. 1. 2009 21:21)

o tolik krásných kočiček pečujete a staráte se s láskou o jejich zdraví a život. Ráda si přečtu Vaše články - kéž by byly jen veselé, jenže život se s nikým nemazlí a "lidé" jsou tak krutí vůči bezbraným zvířátkům.....Elen dík za Vaši ochotu pomoci všem....

Re: Musíte být silná,

(vendula Mullerova, 15. 12. 2014 20:29)

Milá paní Vaculovičová,
Prosím pokud dostanete tuto zprávu napište mi. Přišla jsem o kontakt na Vás a moc ráda bych Vám napsala. Snad jste všichni zdraví.Nashledanou Vendula
Vendamullerova@seznam.cz

Sanicell

(Elen, 30. 1. 2009 19:55)

Koukla jsem na stránky www.sanicell.cz, přesměrovalo mne to na www.alavis.cz a v návodu jsem našla toto:
Způsob použití: Tablety se podávají denně dle doporučeného dávkování přímo do tlamy nebo s kouskem potravy, event. rozdrcené do krmiva.

Sanicell

(Karin, 30. 1. 2009 19:36)

Dobrý den Elen, chtěla bych jen poradit, že tabletu Sanicell je možno rozdrtit nebo rozpustit a zamíchat třeba do kapsičky, u nás ho takhle podáváme.

my používáme

(Petra, 30. 1. 2009 14:07)

gel Gingisan a sirup Plerasan

a ještě

(Elen, 29. 1. 2009 14:38)

jsem zapomněla na pastu Orozyme /omezuje množství bakterií, které tvoří zubní povlak/.

zánět dásní

(Elen, 29. 1. 2009 13:15)

Nenašla jsem odkaz, ale jen text. Za jeho vyhledání děkuji paní Janě Lehké. K látkám na ochranu žaludeční sliznice v článku - vet Vám něco doporučí, u nás dáváme Ulcogant /suspenze/ tak 40 minut před jídlem a hodinu před podáním pilulek.

Dobrý den,
u koček se často vyskytuje tzv. felinní lymfocytárně - plazmocytární gingivitida. Jedná se o idiopatickou (bez známé příčiny) poruchu vznikající pravděpodobně jako nepřiměřená zánětlivá reakce s následnou proliferací (nárůst) tkáně. Vyvolávajícím faktorem mohou být virové infekce (kalicivirus) nebo jiné dráždění. Pro diagnostiku tohoto onemocnění se využívá biopsie z dásní a následného histologického vyšetření. Toto vyšetření Vám samozřejmě nabízíme i v naší nemocnici, kam se můžete ihned objednat. Léčba u tohoto onemocnění je pak založena na aplikaci imunosupresivních látek, např. kortikostereoidů, lépe však Ciclosporinu a antibiotik, popř. lokální dezinfekci dutiny ústní. Kortikoidy mají bohužel řadu nežádoucích účinků, např. snižují imunitu, způsobují vznik žaludečních vředů, vyvolávají sekundární hyperadrenokorticismus atd. Při požívání kortikoidů je potřeba brát současně léky na ochranu sliznice žaludku (tzv. H2 blokátory) jako prevence vzniku žaludečních vředů. Ciclosporin je účinnější a tyto vedlejší účinky nemá.
Hezký den přeje MVDr. Petra Mikulcová

zánět dásní

(Elen, 29. 1. 2009 13:02)

Máme tyto problémy u několika koček. Každá s nimi žije jinak. Bertíková bohužel na aplikaci kortikoidů reaguje tak, že se u ní razantně projevují negativní vedlejší účinky těchto hormonů - úbytek svalové hmoty ve prospěch tuku, který začal utlačovat vnitřní orgány např.srdce a plíce a tím dochází k vážných pproblémům jejich funkce, dále pelichání srsti a šupinky v ní, zvýšená křehkost kůže, v rozboru krve se projevila tendence k cukrovce - tyto vedlejší účinky se shrnují pod název Cushingův syndrom. Naštěstí aplikace kortikoidů u ní nepůsobí větší náchylnost k infekcím, což je také jeden ze závažných vedlejších účinků.
Možná se teď budete ptát, proč jsme tedy kortikoidy nasadili. Většinou se začíná u těchto problémů tak, že nasadíte antibiotika, ošetříte zubní kámen a vytrháte problémové zuby. Pokud se kočka nelepší, nereaguje na antibiotika ani prostředky proti bolesti a stále nejí, nasadí se kortikoidy pro jejich silné protizánětlivé účinky. U Bertíkové žádná dosavadní léčba nezabrala, nemá dokonce žádné zuby a přesto jí dásně krvácí a má silně zanícený oblouk patra, nevím, jak se to řekne česky, arcus palatoglosus je ten oblouk, který máte v krku mezi oběma krčními madlemi. Ona zde má stálý zánět.
Druhou věcí byla její divokost - nelze denně aplikovat léky kočce, kterou nelze denně chytat a která nespolupracuje. Proto se volila jedna injekce kortikoidů měsíčně. Toto byl stav na počátku její léčby, teď už si dala říci a dokonce se nechá pohladit /jen v kleci, volně v bytě je neviditelná/ a v domácím prostředí je klidná.
Jak postupujeme teď? Bertíková je teď v kleci, neb její stav je vážný a musíme dávat denně léky, které jsou dost důležité. Honit ji po bytě nemohu, viděla jsem její rentgen a to, jak její tuk masivně tlačí na orgány. Taková honička by mohla skončit jejím kolapsem. Nebojte, nebude tam stále. V novém bydlišti bude mít společně s podobně problémovými kočkami pokojík a budeme se učit spolu komunikovat mimo klec. Na jaře budeme budovat výběh z tohoto pokojíku do zahrady a tak ji čekají nové zážitky. Teď injekce kortikoidů nedáváme, dáváme antibiotika, obden Imuran, když nechce jíst vůbec Metacam, podpůrné prostředky: rybí olej /protizánětlivé účinky/, Plerasan /podpora imunity/, Probican /střevní bakterie/,Fellovit /vitamíny v pastě/. Dávala bych jí i Sanicell, ale to je tableta a do tlamky si ona sáhnout nedá. Veterinářka mi doporučila také Virbagen, ten se dokonce v těchto případech píchá přímo do místa postižení, ale na ten mi bohužel nemáme peníze.
Na Vašem místě bych vše znovu konzultovala s veterinářem a tlačila jej k tomu, ať se snaží místo kortikoidů vymyslet něco jiného. Moje známá našla článek na netu, kde doporučují cyklosporin. Myslím, že jej u svého kocourka podává. Pošlu Vám na něj odkaz.

To je moc smutné

(Lucka, 27. 1. 2009 22:23)

Paní Maňasová, je mi moc líto obou kocourků, před časem jsem o nich tady četla a tolik jim přála, jakou milující péči nakonec oba našli. A ještě další kočička, ach jo, moc vám přeji nějaké dobré zprávy.
Chtěla jsem se ale zeptat na jednu věc. Četla jsem tu o jedné z vašich kočiček, která musí každý měsíc dostávat injekci kortikoidů kvůli zánětu a krvácení v tlamičce. Mám mimo jiné postaršího kocourka, nalezence, který se k nám asi před rokem přitoulal. Byl hubený, špinavý, vypelichaný, nekastrovaný, naštěstí se ale zjistilo, že mu nic zlého není a dnes je z něj krásný mohutný huňatý kastrovaný gaučový povaleč. Z toulavých dob mu ale zbyl silný chronický zánět dásní. Zuby, které ještě má, jsme mu nechali očistit od zubního kamene a zánět několikrát léčili ATB. Vždycky se pronikavě zlepší, ale zakrátko se vrátí a rychle se zhoršuje, a to až do stavu, kdy kocourek hodně sliní a z dásní mu teče krev. (Kupodivu ani takový stav mu neubírá apetit.) Na podzim jsme zase absolvovali léčbu ATB a od začátku listopadu se kocourek léčí právě injekcemi kortikoidů podávanými každý měsíc. Stav je zatím dost dobrý, dásně jsou těsně u zbylých zoubků sice stále zarudé, ale s dřívějším stavem se to vůbec nedá srovnat a stav se nezhoršuje. Je to zatím krátce a vy máte právě s touto léčbou jistě dlouhodobější a mnohem hlubší zkušenosti. Jak dlouhodobě působí a nezpůsobí kocourkovi nějaké jiné závažné potíže? Zkoušela jsem se ptát i na jiném kočkařském fóru, ale nikdo neměl zkušenosti. Popravdě je to poprvé, co jsem o této konkrétní léčbě vůbec četla.
Byla bych vám moc vděčná, kdybyste sem napsala nějaké své zkušenosti, až budete mít chvilku času a chuť. Přeji vám hodně sil, chápu, že je vám teď moc a moc smutno. A moc děkuji za všechny kožíšky, kterým jste kdy pomohla a pomáháte.

po pitvě

(Elen Maňasová, 27. 1. 2009 21:51)

S velkým smutkem musíme oznámit všem příznivcům kocourka Žofíka a milovníkům koček, že Žofík v neděli náhle zemřel. Našli jsem jej mrtvého v pelíšku, do kterého se uložil v sobotu večer ke spánku. Byli jsem v šoku, nemohli jsem již nic dělat. Ještě v sobotu jsme se honili kuchyní a Žofík se mnou laškoval. Vzala jsem si jeho hlavu do dlaní, drbala jej za ušima a on mi oplátkou olizoval tvář a kousal mne do nosu. Šeptla jsem po chvíli mu do ucha, že musíme skončit s hrou, neboť Kvidovi je zle a potřebuje další injekce.....Netušila jsem, že to bylo naposledy.....Jeho oči jsou teď nehybné a moje slzy kapou do jeho studeného kožíšku.
Omlouváme se, že jsem věc oznámila až dnes. Nedokázala jsem tuto skutečnost přijmout.
Dle pitvy šlo o náhlou cevní příhodu v pravé části plic. Lalok této části plic byl nedokrvený a také pravá část srdce měla oslabenou stěnu. Nutno dodat, že Žofík byl v posledních měsících zcela bez problémů, byl velmi šťastný a spokojený. Nemělo se to stát, nechápu, proč zde nemohl být spokojený a šťastný ještě několik let. Moc nám chybí.

pitva

(Elen Maňasová, 27. 1. 2009 14:46)

možná se k zjištění přiblížíme, ne vše se tak dá zjistit. Na mrtvé tělo jsem se musela naučit dívat během studia medicíny a přiznám se, že mám větší strach z vlastní fantazie než z reality a tak je pro mne lepší vidět na vlastní oči než přemýšlet, co se asi stalo a jak. Dívat se na pitvu vlastní kočičky mi připadá "snazší" než ji najít mrtvou v jejím pelíšku ráno poté, co jste si večer ještě spolu hráli.
Díky za podporu. Jsem teď mimořádně protivná - včera jsem jednu veterinářku škaredě setřela, u další jsem si pobrečela, dnes ráno zase, ... zatím nejsem moc konstruktivní

Věřím...

(Vladka, 27. 1. 2009 14:14)

...že pitva vám dá uspokojivou odpověď. V té situaci jsem nebyla, snad dlouho nebudu, nicméně vím, že bych pitvu chtěla taky, i když zúčastnit bych se jí nedokázala :( Napište, jestli kdokoliv můžeme nějak pomoct nebo jakkoliv přispět, určitě se najdou lidé, kteří by vám rádi pomohli, jen momentálně nevíme jak :( a mluvím za sebe, když píšu, že mám špatné svědomí z toho, čím vším vy musíte momentálně procházet a ještě ke všemu tolik špatných věcí naráz :-(((( Moc ráda bych vám nějak ulehčila...
Kvidovi posíláme poslední AHOJ.

narkoza

(Elen Maňasová, 27. 1. 2009 13:51)

většina majitelů má jednu dvě kočičky a tak tyto problémy neřeší. Já jsem bohužel u veta několikrát týdně, mnoho koček našeho depozita je divokých a jakékoliv ošetření je možné jen v mírné narkoze. Stejně tak kočky odchycené venku za účelem kastrace. Pak vidíte, jak který druh působí, na co je vhodný či ne. Mám také štěstí na veterináře, kteří jsou ochotni odpovídat na mé otázky a trávit se mnou čas vysvětlováním.
Vím, že pro většinu lidí je pitva nepřijatelná, ale mě pomůže pochopit, co se stalo. Kočička odešla náhle, neměla v posledním čase žádných problémů a tak bych se měla vzchopit a zjistit více.

Děkuji

(Petra, 27. 1. 2009 13:30)

za objasnění narkozy. Nenapadlo mě, že se může něco takového stát.
Elen, nevím co napsat, posílám hodně síly (já něčeho takového nebyla schopná, ale vím, že je důležité vědět "proč"). Člověk nad tím musí pořád přemýšlet...

narkoza

(Elen Maňasová, 27. 1. 2009 12:12)

Zde nešlo z vyšší dávku narkozy. Kočička nereagovala na dávku odpovídající její váze tak, jak měla. Šlo o mladé zvíře bez zdravotních problémů a tak jsem kastraci objednala v ordinaci, kde inhalační narkoza není k dispozici. Veterinářka postupovala zodpovědně, když kočička nereagovala na narkozu, více dávky nezvyšovala a od zákroku upustila.
Kočička je dnes v pořádku, během noci se najedla a teď mi má celou věc za zlé /nedivím se/ a schovává se přede mnou.
Takové věci se bohužel někdy stanou, třeba u zvířat, která jsou velmi stresovaná a nervozní.
Uspávacích látek je více. Každá má své vlastnosti a zkušený veterinář je volí podle stavu, věku zvířete a podle druhu zákroku a času, který na něj je třeba. Také podle toho, s jakými problémy se při zákroku může setkat.
Večer je objednána pitva druhé zemřelé kočičky. Chceme se pokusil odhalit příčinu její náhlé smrti. Doufám, že budu sto pak napsat. Včera jsem se u veterinářky rozbrečela, nějak se se situací nedokážu srovnat. Ráda bych byla pitvě přítomna.
Kvida dnes pohřbím, ať již má klid. To je tedy zase den....

to jsem

(Cácorka, 27. 1. 2009 7:31)

nevěděla, že je možné, aby kočička neusla po podání větší dávky narkozy. Co se v tomto případě dá jiného volit? inhalační narkoza?

Aby toho nebylo málo,

(Elen Maňasová, 26. 1. 2009 19:44)

dnes se ještě nepodařilo kastrovat kočičku. Její reakce na narkozu byla taková, že zákrok nebyl možný, nebyla sto dostatečně usnout a další dávky uspávací látky by již byly nebezpečné.

To je

(Lenka, 26. 1. 2009 18:47)

smutné, nevím co k tomu dodat, je mi to moc líto, držte se !

přijde mi to všechno jako zlý sen,

(Cácorka, 26. 1. 2009 8:26)

ze kterého se probudím. Je mi to strašně líto.... nemám slov

omlouvám se,

(Elen Maňasová, 25. 1. 2009 17:49)

že nemám dobrých zpráv. Během včerejšího dne se Kvidův stav rychle horšil. Večer si dal smetanu, ale kolem půlnoci již jej nic nezajímalo, ani kuřecí maso, kterého se hlasitě dožadoval minulou sobotu :-) Přišel se ale pomazlit k mému muži, který seděl nedaleko něj s jinou kočkou v klíně. Kolem 4.ráno již ani nevstal. Kvido odešel v klidu, musím poděkovat ošetřující veterinářce, která postupovala s maximálním citem.
Dnešní den byl pro naše depozitum velmi černý - náhle zemřela ještě jiná kočička, psát o tom zatím nechci, neboť jsme oba z celé věci v šoku a já musím nejprve situaci a příčinu pochopit.
Slibuji, že se pokusím najít i nějakou dobrou zprávu. I já bych ji potřebovala.