Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočička Shelly

23. 8. 2009

Obrazek

Obrazek

O víkendu jsem musela dohnat práci, která vázla kvůli nemocným kočičkám. V sobotu se nám podařilo instalovat zcela novou síť do okna místnosti upravené pro kočky. Doufala, že vás potěším fotkami a zprávou, jak se kočkám v novém líbí. Bohužel čas na dobré zprávy nebyl.

Minulou neděli se začala léčit kočička Shelly. Měla ucpaný nosík a špatně se jí dýchalo, byla více unavená. Nasadila jsem léky s tím, že pokud se zhorší, jedeme ráno k veterináři. Shelly se však stabilizovala a během týdne se zlepšila. S ohledem na to, že její stav ale nebyl stále takový, jak jsem čekala a s ohledem na dvě umrtí způsobené infekcí /Macek, Zrz/, jeli jsme v neděli k veterináři. Měla jsem obavy z FIV či FeLV a tak byl test na místě, abychom dokázali zasáhnout dříve než v přídadě Zrzka.

Cestu tam Shelly zvládla skvěle i samotný odběr. S napětím jsme čekali na výsledky testů. Po deseti minutách jsme zajásali, neboť test byl negativní na obě choroby. Můj muž tedy s Shelly odjel domů, já zůstala v práci. Za chvilí mi ale volal, že Shelly se doma zhroutila, má povrchní dýchání. Její převoz k veterináři zpět v takovém stavu nebyl možný, stav se rychle zhoršoval, po telefonické konzultaci s veterinářkou můj muž aplikoval doma dostupné prostředky na podporu dýchání. Bohužel se Shely ani umělým dýcháním nepodařilo zachránit.

Citíla jsem se nesnesitelně, měla jsem pocit, že nemůžu dál, že jsem na dně, ale mám obavy z takového rouhání, aby mi události dalších dnů neukázaly, že dno je stále ještě v nedohlednu.

Jsme oba v šoku, nechápeme, proč se tak stalo. Zdá se, že ačkoliv byla negativní, probíhala na pozadí choroba, o které jsme netušili. Možná šlo o defekt srdce, možná byl na plicích výpotek,....nevím.  

Chci poděkovat těm, kteří na nás myslí, rozhodli se nám pomoci. Zní to strojeně a fádně, přiznám se, že je mi mizerně, chtěla jsem to napsat lépe, ale v hlavě mám prázdno. Přesněji se dá říci, že mne drží nad vodou vědomí, že "na to nejsem sama, nejsme sami".

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Shelly

(Elen M., Brněnský Max, 12. 9. 2009 22:47)

možná jsou někteří zvědaví na histologickou zprávu a více informací o tom, proč se Shelly v hrudníku tvořila voda. Zatím zprávu nemáme, jakmile bude, informuji.

sídlo

(Elen M., Brněnský Max, 28. 8. 2009 13:27)

a korespondenční adresa je a nadále bude na ulici Stará 16, Brno 602 00. Fungujeme systémem depozit a kočičky žijí v domácnostech dobrovolníků, nejde o útulek, jak si většina lidí představuje: budova s nápisem útulek, návštěvní hodiny u vchodu, Po-Pá od-do :-) V současné době je jediné depozitum u nás Bučovicích, kam jsme se koncem dubna přemístili. Pro záchranu koček v Brně a okolí to nic nemění, denně jsem zde v práci, krmíme zde kočky a pomáháme jim. Bohužel nám v původních prostorách končila smlouva na pronájem a tak jsem museli hledat nové bydlení. Domek se zahradou je v Brně a blízkém okolí finančně nedostupný.
Návštěva je možná po domluvě. V roce 2007 fungovala v Brně vedle našeho i další 4 depozita, já doufám, že se mi podaří získat znovu další dobrovolníky, pak má šanci na záchranu a umístění více kočiček než když jste na celou věc sám. Tehdy celá záležitost selhala na nedostatku financí, snad bude lépe, ostatně jedna spolehlivá pečovatelka již se rýsuje.
Pelíšek je tedy možné:
- zaslat
- navštívit depozitum
- předat naší člence v Brně, paní Vrané, hovka@seznam.cz
Dnes ráno jsem pohřbila Shelly, spí vedle Macka a Zrzka na zahradě.
Nejnovější kotě zvládlo odčervení, odblešení a ošetření uší, ze kterých již neteče krev, ale jen hnis :-)
Kluk je hravý, mazlivý a bude to fešák - světle šedá a tmavými pruhy a delší chlup.
Do renovované místnosti byly včera večer vypuštěny kočky. Skupinka valí oči a myslím, že se jí nové bydlení líbí. Z okna pozoruje dění na zahradě např. šarvátku sousedovic kotěte s ježkem o misku s jídlem, kterou dávám pod okno.

adresa

(Marta, 26. 8. 2009 21:50)

Stará 16, Brno 60200
tuto adresu je mozne pouzit pro zaslani nebo osobni doneseni krmiva, pelisku, atd..?

kotě

(Elen M., Brněnský Max, 26. 8. 2009 12:25)

Hned po nálezu jsem kotěti dala pastu Banminth na odčervení a tak jsem během noci a ráno čekala krizi. Hodně začervená koťata reagují někdy na první odčervení nechutenstvím, zánětem střev a apatií. Nic takového se zatím neděje. Z kotěte leze jedna škrkavka za druhou, prdík má celý rozbolavělý, ale jí a začal si hrát. Dostal i antibiotika, jednak mám obavy ze zánětu konečníku a jednak má zánět úší. Nelze je čistit, okamžitě krvácí a tak jsem do uší dali paraf.olej a jen mírně protřeli. Tento olej také roztoče udusí. O strongholdu /prostředek na ušní svrab/ si zatím necháme zdát, mám obavy, aby jej nepoložil, musíme postupovat patrně a postupně.
Zase nějaké venkovské kotě narozené "na seně" a bez jakéhokoliv ošetření a ponechané "přirozenému výběru".

zpráva z veteriny

(Elen M., Brněnský Max, 26. 8. 2009 1:55)

Cestu zvládly přepravované kočky dobře a zpestřil ji nález kotěte.
Kotě je hubené, malé na svůj věk, plné parazitů a uči má ucpané ušními roztoči. Je to kluk, šedý pruhovaný s delší srstí a mazlík.
K vyšetřovaným kočkám: kocourek má podezření na chronické selhání ledvin, kočička má astma.
Pitva Shelly: v bříšní dutině trochu tekutiny /ne efuze/, změny struktury jater a játra byla mírně zvětšená. V oblasti hrudníku tekutina kolem plic a hlavně v osrdečníku /obal kolem srdce/ tekutiny zde bylo hodně /tak 100ml/, nejde o efuzi. Proč se zde tvořila, zatím nevíme. Srdce tímto nemohlo pracovat. tento stav by byl zjištěn rentgenem, ale bohužel by neměl řešení a dle stanoviska veterinářky, při takovém nálezu by nebylo Shelly pomoci ani v případě, že by se zhroutila v ordinaci, v dosahu veterinářů a vší výbavy. Část orgánů jde na histologii.
Omlouvám se, musím krmit a podat léky.

To je

(Lenka, 25. 8. 2009 19:15)

smutná zpráva, byla to opravdu hezká kočička.
Moc na Vás myslíme, držte se, snad už toto smutné období brzy skončí !

zpráva

(Elen M., Brněnský Max, 25. 8. 2009 11:27)

Adresa: Stará 16, Brno 60200. Moc děkujeme, hlavně ledvináři.
Stres: také to na ty vředy vidím, ale k doktorovi mne nikdo nedostane. Já se naopak díky stresu najíst nemohu a nemohu spát.
Pitvu zvládnu, bohužel to není první pitva kočičky a jsem také "trochu zvyklá", studovala jsem chvíli LF obor všeobecné lékařství.
Omlouvám se, musím běžet, nám časový skluz. Moc děkujeme, podám zprávy.

adresa

(AlenaN, 25. 8. 2009 9:40)

nějak špatně vidim nebo co, ale nemůžu najít adresu kam balík poslat. buďte tak hodná a napište mi jí na mejlík judzinek@seznam.cz díky moc

nezbývá než držet pěstičky a tlapky

(AlenaN, 25. 8. 2009 9:36)

sama jsem si tímhle obdobím prošla loni a trvalo to půl roku. A přesto jsem pořád tady. Nebojte, zvládnete to stejně, jen to možná odnesete zdravotně. Já to odnesla pravděpodobně žaludečnímy vředy ( na hadici mě nikdo nedostane, aby se to potvrdilo ) a 16 kily navíc i přesto, že jsem jedla hodně málo. Stres je strašná svině. Tak se držte. Kočky za to stojí. Posílám balíček pro ledvináře.
P.S. Vím , že pitva je strašná, ale dokáže odpovědět na spousty otázek. Když náhle zemřel Forest Gump, výsledek pitvy nám vyrazil dech. Takže pokud můžete a zvládnete to psychicky, nechávejte ji ve většině případů udělat.

zpráva

(Elen M., Brněnský Max, 24. 8. 2009 19:40)

Zítra, v úterý 25. 8., jedeme opět na veterinu s dalšími kočičkami na vyšetření, držte palce. Po 19. hodině bude pitva. Domů se dostanu až kolem 02.v noci, pokud to stihnu, poreferuji ještě v noci.

život je někdy i krásný

(sava, 24. 8. 2009 19:11)

paní elen, jste teď jako na houpačce, ale věřte, že se vám zase podaří dostat se nahoru. patří vám můj obdiv, držte se i kvůli těm, kteří vás teď potřebují. sava kycltová.

Shelly

(Elen M., Brněnský Max, 24. 8. 2009 12:54)

Přiznám se, že tentokrát nějak nedokážu "restartovat", včera jsem se zcela sesypala, dnes ráno jsem nechtěla vstát, čekala jsem, že se z toho snu musím nejprve vzbudit. Můj muž na tom není lépe, on jí dával opakovaně umělé dýchání, stále má pocit, že něco udělal blbě, že měl najít způsob, jak ji zachránit, že trpěla a on nedokázal pomoci.
Celá záležitost má dvě pozitiva:
Shelly byla dlouho v kontaktu s oběma kocourky, Mackem a Zrzkem, a tak se zdá, že tyto infekce se nešíří tak snadno, jak by si člověk myslel. Druhou pozitivní věci je to, že Shelly byla jistou dobu ve skupině jiných koček a u paní depozitářky a takto víme, že tyto infekce sem nezanesla.
Těšila jsem se, že ji dám do inzerce, byla to pěkná a mazlivá kočička.
Zítra bude pitva. Vím, může někdo říci, že jí to již nepomůže, ale pomůže to ostatním kočkám depozita a v podstatě každé další kočičce, která k nám přijde. Budeme vědět víc, třeba pomůžeme i někomu jinému, neboť často lidé píšou o radu, když mají doma nemocnou micku a její léčba se nedaří nabo je neléčitelně nemocná.

Držte se

(Lenka Prchalová, 24. 8. 2009 12:35)

Je mi to moc líto a moc to připomělo tu beznaděj u naší Macinky a věřte sama nejste...No však víte...nemám slova.

Věřte, že nejste na to všechno sama !!!!

(Petra, 24. 8. 2009 7:54)