Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopad 2021

17. 11. 2021

9. 11.

Ani nechci domyslet, co teď Bořík v hospitalizaci kliniky dělá, jak se cítí.

V neděli se nám zdál mírně jiný, kvůli němu se po obědě servírovalo syrové maso. Nějak se nám neměl k jídlu, ale maso, to si dal. Pak jsme museli do Brna, vyzvednou krmivo, které jste nám vyklikali v soutěži iDnes, pak krmení venkovek, směr sklad Maxe v Brně a návrat do útulku kolem 22. hodiny. Bořík spal, doufali jsme, že tráví tu kupu masa. No, bohužel, kolem 24. hodiny z něj vše vylítlo. Podala jsem mu nejnutnější léky s tím, že vyčkáme rána. Ráno se trochu najedl, pak ještě a odebral se na lože. Viděla jsem, že je více unavený, více spí, jí, ale málo, častěji pije,….. Doufala jsem, že jde o krátkou indispozici, ale do večera nejedl, a ráno, když jsme se jej pokusila nakrmit, se totálně pozvracel a to za okolností, že má v sobě injekci proti zvracení.

Bořík má od kotěte posunuté hodnoty ledvin, zánět dásní, což situaci zhoršuje. Poslední kontrola byla 20. 10., ledviny posunuté, ale nezhoršené.

Tedy máme ledvináře, který nejí, co sní, vyzvrací, ačkoliv má léky, jo a ve wc průjem, což už vůbec není jeho zvykem.

Bohužel, pokud blije i po injekcích, tak jsou nutné infuze a naše teorie o přechodné indispozici padá. V krvi je zánět, čeho, zatím nevíme.

Paní doktorka byla plně informována o tom, co je Bořík zač. On je totiž nejen pohybově postižený, ale také povahou svéráz. Dnes se mu krev odebírala ve čtyřech lidech.

Také jsem požádala, aby případnou sedaci dávali opravdu jen v krajním případě, to kvůli jeho postiženému mozku.

A tak zůstal na infuzích, budou mu podána jiná antibiotika + další léky. Sebou dostal kapsičky, které jí, ale pochybuji, že si dá.   

Já mám o něj velký strach, on je zvyklý jen na to svoje a cizí prostředí je pro něj silné kafe. Povahou plašan, cizím se zatím nikdy neukázal. Na druhé straně se tohle v útulku řešit nedá, zvláště, pokud se jeho stav zhorší. Ráno nám zavolají, pak další vyšetření.

Aktuální foto nemám, jak se pozvracel, museli jsme být do hodiny na veterině a tak nebyl čas fotit a čistila jsem jej až v ordinaci, ono by to moc reprezentativní foto nebylo.

Ach jo, jsem nervózní, raději moc nechci domýšlet, co vše může být za jeho zvracením a co může na klinice vyvést. S ním se musí jinak než se zdravou kočičkou……

15. 11.

Mám za sebou perný týden a počátek dalšího zatím na uklidnění nevypadá. Minulý týden začal Bořík nechutenstvím, pak se přidalo zvracení. Dostal léky a vyčkávali jsme, na kontrole byl nedávno a sem tam má horší dny. Dle jeho zdravotní dokumentace tak jednou ročně řešíme stále stejný problém a nasazení základních léků vždy postačilo. Tentokrát ale bohužel přidal se průjem a co hůře, Bořík zvracel i po silných lécích proti zvracení. Od prtěte má posunuté ledviny, poslední SDMA 19, na ureu a kreatinin se mě neptejte, ale obě vyšší. Snažíme se mu dávat dietu a aminavast.

Jakmile se pozvracel, okamžitě volám na veterinu. Ačkoliv mají fofr a plno, čeká je operace, tak nás přijmou. Velké díky doktorce Baťové. Bořík dorazil na veterinu narychlo, obalen stelivem a zvratky. Z přepravky vrčel nadšením. My oba nad ním a vystrašení, nervozní.

Bořík není žádný pacifista, je to tvrdý hoch, no i díky tomu jako kotě venku přežil, bez své zarputilosti by se živ do Maxe nedostal. Nic jej nezlomilo. Dnes tato vlastnost trochu, no dost, komplikuje jeho vyšetření. Krev jsme odebírali ve čtyřech. Další věcí je, že já sama netuším, nakolik mají veterináři zkušenosti s ošetřením a medikací takto postižených koček /cerebrální hypoplazie/ a tak jsem měla z hospitalizace velký strach.

Kanyla byla zavedena, krev šoupnuta do analyzátoru. Bořin bručel jako pardál. Výsledky krve neukázaly velké zhoršení, asi jsme věc podchytili včas, než zvracení rozvrátilo ledviny více. Krevní obraz ukázal na zánět. Bořík směřoval do hospitalizace, my domů. V autě jsem seděla jako opařená a nechtěla domýšlet, jak se Bořík asi v té chvíli cítí.

V hospitu pobyl pár dní, byla mu změněna antibiotika, dostal další léky, začala tam jíst dietu, průjem trval. Na sonu zjištěny nepěkné ledviny, v kůře jedné z nich změny, které by mohly ukazovat i na lymfom, je to podezření, ne potvrzení. Tento fakt ještě s paní doktorkou proberu. Bořík se vrátil domů ve chvíli, kdy přestal zvracet a začal jíst sám. Doma má zatím nařízenu intestinální dietu a antibiotika. Kromě včerejšího večera, kdy se pozvracel, zatím jí sám a dobře, průjem jsme zastavili. Zvracení e dnes neopakovalo a během dne s chutí jedl. Přijde mi momentálně v dobré náladě. Čeká nás kontrola ledvin a krevního obrazu. Při kontrole probereme zmínku o lymfomu. 

Bohužel máme velké starosti s Boženkou. Ve středu večer mi přišla přešlá, bez zájmu a unavená. Veterinářka ve čtvrtek naměřila vysokou teplotu a to navzdory tomu, že Božena dostala léky proti horečce. V krvi nic zásadního, nízká urea neb z horečky nejedla, nepila.

Ve čtvrtek večer nasazeny léky a od té doby se nám nedaří teplotu srazit. Stále kolem 40. Vedle toho prskání, otok spojivek jednoho oka, zvětšené uzliny pod krkem a tak má problémy při polykání. Kultivace neukázala žádná bakterie, půjde tedy o virový problém. Dnes první den ráno neměla teplotu 40, ale pod 39, od neděle večera je mírně aktivnější. Od soboty k lékům píchám virbagen, ten jediný asi trochu pomohl. Krmím ji, sama nejí, dnes poprvé po týdnu trochu čichla k jídlu, kapu podkožně. Zítra jsme objednáni na veterinu. Božka je dobře stavěná, felv a fiv negativní. Nechápu, jaká infekce ji tak udolává a mám obavy, abychom ji neztratili. 

V týdnu vyšetřena také Greta. Měli jsme jít na extrakci zubů, no bohužel už to nestihneme, odchází jí ledviny. Zatím je aktivní, jí, nezvrací, srst pěkná, „jen“ pohubla. Výsledky nedobré.

U Pepinky po 3 měsících léčby entocortem, tento vysazujeme a nasazujeme prednizolon. Dosavadní léčba nevede k řešení průjmu a Pepina začala bohužel i hubnout. Další dvě kočičky ze stejné lokality asi taky skončí na kortikoidech, mají problém zcela stejný a dosavadní řešení měla nulový efekt. Pepina navíc chodí mimo wc a tím zcela devastuje podlahu místnosti.

U Kikina se spustil průjem počátkem září a bohužel nereaguje na léčbu. Dietu kocourek jíst nechce a je otázkou, zda by to vyřešila. Navíc se to u něj kombinuje s problémy slinivky. U několika koček máme tento problém chronický.

U Gábiny se zvětšil nádor boltce, léčí se jinak se štítnou žlázou. Čort s nemocným srdcem se drží, stejně tak Mikeš s HCM. Navzdory selhání ledvin si dobře vedou Vendelín a Čičik.

Ema si bez nožky zvykl a běhá jako čamrda. Já doufám, že i jeho ledviny se drží, u misek s jídlem je první. Plachý Kuličník musel do izolace, pro bolest dásní řval u jídla a bohužel denně chytat pro léky nelze. Zuby má vytrhány, ale dásně a zadní část tlamy bolí. U Pídíka léčím zánět zvukovodu, u Růženy kvasinky ve zvukovodu.

V jedné skupině koček máme rýmu, prskání a kašlání s podzimkem, a tak dávám pozor, aby to všichni ustáli a nedopadli jako Boženka. Je dobré, že máme kočky rozdělené na skupiny, tak se infekce nešíří v celém útulku. Spotřeba dezinfekce je veliká.

Vedle zmíněných je v léčbě Maroš, Kukulín, Ferdík, Honzík. Mám před sebou stoh zdravotní dokumentace nemocných, musím si v tom udělat jiný systém, nemocných je hodně, mnoho chronicky, každé bere jiné léky, chce to lepší sytém než jsem měla doposud.

Z Boženky jsem dost nervozní, mám o ni velký strach. Těžko se soustředím na psaní, omluvte tedy zmatenost a překlepy.

Venku se nám to šikuje u krmítek. Adresu našeho non-stopu si našly, mnohé, pro nás dosud neznámé, kočičky. Je to jako každým rokem před zimou. Tři kocouři nám pospávají kolem utulku. Jeden má majitele, znám jej od kotěte, ale jeho majitelé bohužel často nejsou přítomni a tak je kocourek odkázán na lov myší.  Je tedy pochopitelné, že si vybral raději nás, je to chytrý kluk J Minulý rok měl zdravotní problémy a tak je přišel vyležet k nám. Trochu je mi z toho smutno. Díky vaší podpoře máme tyto nešťastníky čím nakrmit.

Účty za veterinu činí za uplynulý týden 19 456 Kč, jen hospitalizace Boříka stála 7 tisíc. To nás zítra čeká vyšetření Boženky, je potřeba koupit další diety pro posránky, dietu pro Boříka /děkuji moc paní Hájkové za balík pro něj/, asi bude třeba dalšího virbagenu pro Boženku……

Znovu chci poděkovat doktorce Baťové, která má s našimi kočičkami velkou trpělivost a dokáže se do jejich léčby opravdu zakousnout J

Děkuji doktorce Vilémové za dlouholetou pomoc pro náš útulek a pro naše nemocné. Paní doktorka je kusem našeho života, ošetřovala již Maxe zakladatele.

Děkuji klinice Gabrid, která se nám snaží vyjít vstříc, ačkoliv má termíny narvané k prasknutí a vetky trpělivě reagují na moje dotěrné otázky a snáší vrtochy stárnoucí kočkařky.

Chtěla jsem napsat poutavý článek, ale bylo mi jasné, že na to teď nemám. Jsem nervozní ze stavu Boženky, nesnáším, když se léčba nedaří. Spím blbě, jíst mi nechutná, jsem protivná, vše, kromě dané kočky, odsunuji stranou. No, obdivuji mého muže, že tohle vydrží J

Čím jsem starší, tím více bojuji o každou kočičku, neb jak máme více zkušeností, tím více mnohdy pochybujete o správnosti té které diagnozy, léčby, navíc, když často vidím při pitvě ty nálezy, uvědomíte si, jak jsou věci složité. Kočky navíc mnohdy netrpí jednou nemocí, ale mají jich více, o to hůře to řeší. Ztratíte diplom na jednoduchá řešení.

Budu moc ráda za podporu finanční…. Ráda je asi blbé slovo, nenalézám momentálně jiné, aby to nevyznělo jako emocionální vydírání a přitom vyjádřilo potřebnost podpory. Facebook je plný proseb a tak proč zrovna my, že?  

Omlouvá se, že jsem mnohé napínala ohledně stavu Boříka, ale když je zle, raději nepíši. Jednak je plno práce kolem nemocných a jednak bych neměla čas zodpovídat dotazy na fb.

V takové situaci jako je teď, zápasíte s časem, vlastními pochybnosti, únavou, emoce držíte na uzdě, je lépe se věnovat péči, práci, než vypisovat na fb. Tedy alespoň já.  O to více děkuji za přízeň. Máte to se mnou těžké. Elen

16. 11.

Nemocná Boženka byla na vyšetření. Dle krve jsou orgány v pořádku, ačkoliv už týden sama nejí /krmím ji/, změny v krevním obraze, posun k anemii, ale ten může být způsoben virbagenem a toto by mělo týden po poslední dávce odeznít. Pokud to tedy způsobuje virbagen. Boženka má první den normální teplotu, ale zase spíše nižší, což se taky moc nelíbí.

Doma alespoň okoukla, co mají kočky v miskách za jídlo, týden ji to zcela nezajímalo. Opět jsem ji nakrmila, tentokrát dostala jinou konzervu, aby to nebyla pro ni taková nuda. Polykala s daleko menšími obtížemi než doposud, tedy uzliny pod krkem se asi zmenšily.

Pokračujeme tedy v léčbě, virbagen vysadíme, vrátíme jej jen pokud se objeví vysoká horečka. Budu ji dále krmit, sledovat, při zhoršení veterina.  

Vyšetření + léky + dieta pro Boříka, vše stálo 2145 Kč. Bořík jde na kontrolu, pokud vše dobře půjde, příští úterý.  

Omlouvám se, foto nemám, klekla baterka foťáku a v mobilu foťák nepoužívám, fotí jako kalkulačka, navíc neumím pak fota dostat do PC.

č. ú.: 2901522155/2010, 2600801169/2010

Brněnský Max – domov pro kočky, z.s.

16. 11.

38, 3 °C teplota u Boženky. Dostala opět loxicom a antibiotika. Ty prý musí i měsíc. Zatím sama ani nezobla, ale krmení jde dobře, už lépe polyká. Nerada bych ji dávala na hospit, na kapačky, jako každá bývalá venkovka, byla dnes na veterině hodně nervozní ze psů a tak bych ji tam nerada nechávala. Ostatně jako kteroukoliv naši micinu.

To Bořík se naučil ve zvířecí nemocnici mňoukat, doma jsme jej slyšeli dříve jen ojediněle.

Pokoj na fotu je ten, kde se nám teď prohnala rýma. Nejprve se mi nezdál Bohouš, pak Kryštof, polehával Čenda, prskal Chlupi, bez očička jednoho rána vstal Harry, pak začala prskat Boženka a dál to znáte. Čekala jsem a sledovala, jak to který z nich zvládne, zda bude třeba pomoci. Když se zdálo, že bude klid, znovu infekce položila Boženku. Doufám, že ji z toho vysekáme, doufám, že to nikoho dalšího tak nepoloží. Zvláště o Honzíka se bojím, bere kortikoidy, bez těch se nenají. Pak je zde senior Čort a Kryštof.

Dnes se mi podařilo, nevím jak, „mít volno“ už v jednu, už mě čeká jen tableta pro Čortíka je tři ráno, tabletu libea.  Vnímám u něj drobnou změnu chování, myslím, že se něco změnilo na jeho nemocném srdci. Mírně snížil aktivitu. Může mi kdykoliv zkolabovat jako Hubert, ale doufám, že máme ještě čas.