Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopad 2014

30. 11. 2014

17. 11.

V pondělí jsme museli náhle na veterinu.  Svatava odmítala jídlo, byla skleslá, zvracela. Totéž se dalo říci o Čortovi plus slinění, bez zvracení, nechutenství, skleslost a o černé kočičce nedávno odchycené na kastraci. Všechny plány šly stranou a bylo velké štěstí, že naše vetka měla službu. Moje představa, že se vše obejde bez narkozy a brzo pojedeme domů, se ukázala zcela mylná. 

svatava_2014_11_17_dscn0014.jpg

Svaťa si to tlamky nenechala ani pořádně sáhnout, ne tak vyšetřit, ale bylo jasné,  že je zde problém, tlamka již byla oteklá, tak 2 x větší.  Čort během cesty špatně dýchal ze stresu, kočička jen valila oči.

Ačkoliv je Svatava FIV +, máme podezření na selhání ledvin či jiný problém, tlamka se prostě musela ošetřit a tak musela přijít ke slovu narkóza.  Odebrala se jí krev, výsledky mne dnes nepotěšily. Zjistili jsme, že Svaťa má špatný levý dolní špičák, pod ním váček a otok + hnis,  kost kolem zubu narušená a dokonce po odstranění zubu jsme našli díru ve tkáni vedle, jakoby jste měli díru ve tváři sousedící s bolavým zubem.  Po odstranění zubního kamene se zjistilo, že toho půjde ven více než jsme čekali. Podařilo se vytáhnout i levý horní špičák, ten korespondoval s bolavou tkání dole a měl u krčku škaredou erozi.  

Svatava je po zákroku skleslá, moc chuti do jídla nemá, nastoupilo krmení stříkačkou. V krvi hodnoty spojené s ledvinami špatné nemá, ale nemáme vyšetření moči, a tak problém zde i tak být může.  Co je špatné, tak to je stav bílých krvinek, ten je velmi velmi nízký a dolů jdou i krvinky červené. Leze nahoru draslík a jaterní enzymy.  Zítra budu její výsledky konzultovat s vetkou. 

V narkoze jsem ji pořádně vyčesala, myslím, že udělat kultivaci, nedivila bych se pozitivitě na microsporum.  Ve dvou místech jsem jí srst zcela odstřihla, kůže pod ní byla podrážděná a červená.   Uvažuji, zda nekoupit Virbagen, přeci jen je to specifický interferon kočičí, snad by leukocyty šly nahoru.  Za týden máme v depu vetku, pokud se Svaťa nezhorší dříve, provedeme kontrolní odběr.

Pokud by někdo chtěl Svatavě pomoci,  č.ú.:  2019755103/0800, v. s. 5534.

U Čorta jsme váhali, zuby vzadu špatné, ale přeci jen mi bylo divné, že by jeho stav byl způsoben jen zuby. Měla jsme obavy ze zhoršení ledvin. Laboratoř o svátku zavřená, ale pak jsme se rozhodli udělat alespoň ledviny na analyzátoru v ordinaci a dle toho se rozhodnout. Ledviny posunuté jsou, nebudu vás napínat, ale ne tak, tedy dle mé zkušenosti zatím s ledvináři, aby vypadal jak vypadá. Tak se šlo o narkozy a trhání.  Zadní zuby zcela špatné, jeden z nich uvolněný tak, že mohl být příčinou toho, že Čort klapal tlamkou a slintal. No dnes, den po zákroku již neslintá a pokoušel se najíst.  Teď ještě aby nedošlo ke zhoršení ledvin.

Míca nejedla a měla asymetrické přední horní špičáky. Pod levým byla píštěl, díra jako vrata. Vzali jsme všechny špatné zuby, snad se jí uleví. Po zákroku se o ni pokouší rýma, snad ji zvládne.

Co ostatní nemocní? Myc /*1999/ se mírně zhoršila, musela jsem opět nasadit antibiotika, syntophillin častěji a začala se vykusovat  a tak ji čeká stronghold. Je nečistotná, do pelíšku si nečurá, ale kamkoliv mimo něj.  V jejím věku to ale beru tak, že jsme ráda, že mimo pelíšek vůbec dojde. Bolí ji záda stejně jako mne a tak to chápu J Zhoršuje se Petřík /selhání ledvin * 1996/, Mladá /selhání ledvin, astma, alergie, * asi 2004/,  Mazli /slepá kočička, * 1999, akutní průjem, zvracené/ a Otylka /selhání ledvin, hodně zvýšená činnost štítné žlázy, *asi 2001/.  Nevím, zda mne klame zrak, ale zdá se, že Křížík mírně překonal krizi, nechci to zakřiknout, uvidíme ještě v dalších dnech. 

Děkuji všem, kteří pomáhají na bazaru a kteří přišli nakoupit. Celý výtěžek předložíme kočičkám J Pokud zítra večer může někdo pomoci s vyklízením, budeme moc rádi. Můj muž bazar ani neviděl,  je bohužel stále v práci a ani zítra nepomůže, já jsem na tom skoro podobně. Každá pomocná ruka chybí. 

24. 11.

O víkendu jsme si díky venkovním kočičkám opět zasportovali lezením po střechách. Jedna naše lumpačka nás vítala mňoukáním z několika metrů nad námi a tak jsme museli za ní. Nakonec jsme se všichni zdraví a celí sešli u krmení. Venkovky se na zimu zakulacují, v místě přibylo kočiček, nevím, zda nebudeme muset přidat krmítko, do jednoho se více misek nevejde. Po přechodu Punti a Čorta II. do depozita, se na jejich místo nacpali dva mladí černí nováčci a jeden zrzík. Jídlo v nich mizí, zvláště zrzík se chová jakoby celé týdny nejedl. Zrzík je již několikerý v řadě, co zrz, to vážný problém - Píďa, FIP, Matyáš, náhlé úmrtí, Píďa II., FIV, teď další zrzavý kousek. Nemocně nevypadá. Je skličující, když se objeví nová kočička a v místě se ubytuje. Říkám si - to se má doma tak zle, že raději celé hodiny sedí venku a čeká na baštu a často na pohlazení od nás? Nebo je to něčí kočička a právě vyhozená? Často se mi stává, že pokud někdo ví, kde krmíme, objeví se tam náhle zcela nové zvíře a nezná cestu domů. I na Římském náměstí nám v minulosti vyhazovali lidé koťata. 

Jeden černý kocourek má zanícené očičko, druhý je, tedy vypadá, zdravě a nechá se i trochu pohladit. I toho prvního ochočím, ale bude to trvat. S kluky je to snazší než s holkami. Pořídila jsem si novou čelovku a tak včera keře kolem mne jen zářily dvojicemi kočičích očí. V jednom místě se objevilo oplocení, kočky to trochu zmátlo, musíme se dostat ke krmítku oklikou a miciny se na to zatím dívají s nedůvěrou. V místě, kde často řádili zloději, je klid, ale včera se ve tmě mihnul mužskej, já šla po něm   a byl to hlídač   Stál chudák bezbranně v ostrém světle mojí čelovky. Já mohla vetřelce tak akorát ubít špinavými kočičími miskami   Denně venku padne tak 25 kusů 400 gr konzerv plus granule. Když krmím, stará bunda na mě nacpána konzervami tak, že hodně táhne k zemi. Včera už mi zima lezla za nehty, otevírání konzerv trvalo, kočky netrpělivé.... Když vidím, jak hltavě jí, je mi smutno. V zimě je krmení složité a časově náročné. Chystáme ohřívací polštářky a disky, ty pomohou, jídlo a voda tak nemrznou. Ale i tam se bojím kolik koček nám zimu odnese selháním ledvin. 

krmitko_2014_11_23_dscn0078.jpg

Kolem depa bylo opět o víkendu rušno. Myslivci. Postrádáme mladého bílozrzíka. Nedávno se nechal u jídla pohladit a nahmatala jsem broky. Rozepisovat se asi nemá smysl, dnes jsme byla vytočená tak, že být ta možnost, beru barák a kočky a stěhuji se zpět do Brna. Na život na venkově opravdu nemám koule..... Kumuluje se ve mě vztek a zloba, to vše z bezmoci nad věcmi, které okolí považuje za normální. Bojím se o venkovky zde a nejsem ochotna se na problém dívat tak, že "řešení" prostě ponechám samospádu. Kočičkám se snažím na zahradě vyrobit zajímavá místa, aby je to nelákalo mimo nás pozemek. Nedávno jsme chtěli vyhodit starou polici po bývalých majitelích, ale vyrobila jsem v ní pelíšek a už má nájemníka. Brzo ráno je u nás za domem narváno stojí se řada na jídlo. Dnes byly v krmítku dva kocouři spolu, což je mimořádný úkaz. Život venkovek je zde tvrdý a moje snaha, je komická vedle nezodpovědnosti lidí okolí a vědomého chování, které škodí. Když vidím u krmení ty jejich vystrašené obličeje...... Slušnost lidem chybí, respekt vůči druhému a asi nejsou vážné problémy k řešení, když je prostor na hloupou zábavu.  Venkovky mi leží hodně na srdci a přiznám se, že bych prodala pár let svého malého života za jejich klid a pohodu.

27. 11.

Včera nás navštívila paní veterinářka. Ošetřeno bylo dvacet kočiček, více jsme nestihli, krev musela do laboratoře. Plánujeme další akci. Výsledky budu prezentovat postupně, jak je dáme s vetkou dohromady. Předběžně lze říci, že špatné výsledky má Myc, Otylka, podezření na nádor u Pipi, většina odebraných má posunuté ledviny a zvýšenou ureu, u některých leze nahoru bilirubin, to je případ Pussi, ....omlouvám se, pomalu se výsledky prokousávám a nechci zde psát nesmysly. Začnu dobrou zprávou - Zrzíkovi zatím útvar v tlamičce nový nenarostl a dobře se hojí díry po vytrhaných zubech. Jí tak akorát, ani moc, ani málo, a neuvěřitelné je, že se odvážil jíst granule, sic malé pro koťata, ale dá si. To byl nápad mého muže. V sobotu krmil v Zrzíkově skupině a ten lačně koukal, jak můj muž dosypává granule. Tak nasypal i jemu a hned se mi pochválil s tím, že miska byla brzo prázdná. Myslela jsem, že špatně slyším. Zrzík byl jen prohlédnut, krev se mu nebrala. V současné době mu dobíhá jen účinnost antibiotik, nedostává léky proti bolesti ani kortikoidy. 

zrzik_2014_11_26_dscn0133.jpg

K Zrzikovi zde https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocourek-zrzik.html

Na fotu Svatava. Ta nám bohužel stále hubne a hubne. Po vytrhání zubů je stále na tlamičku citlivá. Včera nás překvapila, dříve klidná se u odběru naštvala a vztekla a to opakovaně, odebraná krev lítala vzduchem a máme trochu vymalováno. Co jsem rychle koukla do výsledků, trochu jí šly nahoru leukocyty, které měla skoro nulové a mírně nahoru erytrocyty. Její celkový stav ale není dobrý, FIV se hlásí ke slovu  
Ke Svatavě, která je FIV pozitivní zde
 
https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocicka-svatava.html

rosta_2014_11_26_dscn0215.jpg

Na fotu Rostík. Ten nám v poslední době hubne, při vyšetření v něm šplouchalo, ačkoliv před dvěma dny měl stolici normální. Budeme tedy řešit průjem. K jeho očím a schopnosti vidět mi vetka řekla, že vidí pouze periferně, ale něco vidí. Do patra do naší malé ošetřovny jsem jej musela nést v dece, zakrytou hlavu, aby nepanikařil. Jak špatně vidí, má velký strach. To způsobuje i jeho problémy při přepravě. Rostíka čeká kastrace, plánujeme, jak jej do Brna dopravit. Použijeme zklidňující prostředek, název si nepamatuji, zatím jsem jej nepoužila, ale než jej použijeme, zjistím si co je to zač.

K Rostíkovi více zde https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocourek-rosta.html

Na fotu Bucli. Během vyšetření odpočíval, má tendence omdlévat. Bucli měl těžký den. Byla odebrána krev, vyčištěny uši, /kvasinky/, vytržen zub, který se hodně viklal a v závěru zjištění, že má Bucli přeplněné anální žlázky a u nich píštěl. Chudák Bucli, řval při ošetření, ale myslím, že se mu ulevilo a díky šunce mi snad odpustí. 
Více k němu
 https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocourek-buclitko.html

Jak vidíte, Otylka při odběru protestovala. Její výsledky jsou špatné, tyroxin, navzdory léčbě, vyšší než 330!!
Více o kočičce https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocicka-otylka.html

Zde vzteklá Sisi. Musela jsem si dát pauzu. Holka také chytře zabrala místo u mřížky a tak teď nemám moc šancí.

Od 19. hodiny se pokouším domluvit se Sisi a bez úspěchu. Nemocná kočka, nechce si nechat pomoci. Je vzteklá.... Víc takových.....uf. I mě "naše domluva" dává zabrat, co teprve ona, která je nemocná.

Pussi, naše problémová stařenka. Pussi trpí selháním ledvin a má, stejně jako Bucli, výraznou srdeční arytmii. Nelze ji pro tyto problémy ani přepravit k veterinářce. Změny v krvi si nechám na zítřek, po konzultaci s vetkou. Pussi se strachem opět počurala, vetka vyšetřila břicho, které se jí v posledním čase velmi zvětšilo. Závěry učiníme zítra. 
Více k Pussi
 https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocicka-pussi.html

Pipi, kočička, která se k nám dostala jako kotě, posléze byla umístěna a po letech bohužel vrácena. A po testech pozitivní FIV 
S FIV bojuje dobře, ale bohužel jsme jí na boltcích našli drobné útvary, dle vetky může jít i o zhoubné nádory. Krev se tedy udělala komplet a zvažujeme biopsii a pokud bude nález pozitivní, pak boltce odstraníme. To vše ale pro Pipi, která už není nejmladší a která je pozitivní, znamená narkozu a to 2x. Zatím stojíme na počátku a musíme zjistit, zda je kočička zákroku v narkoze schopná. 
Na druhé fotce vidíte na stole kartu, které jde s Pipi od chvíle, kdy jsme ji v roce 2004 přijali.

Takhle vypadá sebereflexe po neúspěšné akci. 
Jinak jak vidíte, mám novou čelovku. Je štíhlá, lehká, výkonná a s několika režimy. Vlastnosti, jež bych jí měla závidět. 
Po dnešní Sisi-akci budu mít možná kolečko na čele ještě kolem třetí, kdy jej bude moci obdivovat i taťka. Každá změna po tolika letech společného života přijde vhod 

28. 11.

Výsledky středečních vyšetření jsem dnes probrala s veterinářkou. Bohužel i Nitka má zvýšenou činnost štítné žlázy a tak bude baštit léky. Také výrazný šelest na srdci. U Otylky jsem psala o tyroxinu 330, ale on není 330, ale to je horní hranice, což znamená, že její tyroxin je v dané laboratoři neměřitelný. To zvedne náladu. 
Pár řádek k Nitce
 https://brnenskymax.estranky.cz/clanky/kocicky-pro-virtualni-adopci/kocicka-nitka.html

29. 11.

Dobrou zprávou je, že Sisi si nechala opět aplikovat injekce. Trochu více jedla než za vrabce, snad to bude lepší a lepší. Dýchá stále špatně, rýma z části ustoupila.

Dnes musíme práci dohnat a předehnat :-) neb zítra nás čeká cesta ku Praze. Užijeme si zase tahání pytlů steliva sem a tam, krmiva nápodobně.

Moc jsme nenaspali, do postele až kolem čtvrté. Ráno jen jsem klapla dveřmi do zahrady, již tam kluci kočičí čekali v řadě na baštu.