Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duben 2011

 

mazli_2011_03_01_1010013.jpg

Po smrti Api jsem doufala, že nás Zubatá nechá chvíli v klidu, ale bohužel opět brousí kolem. Zítra musíme nečekaně na veterinu, kocourek Čórt nejí, nehraje si, jen leží, měl mírně zvýšenou teplotu. Nasadila jsem léky, ať účinkují co nejdříve, uvidíme, jak bude vypadat zítřejší vyšetření. Vůbec nemám  dobrý pocit, je jako vyměněný, z pozorování vidím, že jej bolí břicho. S ním pojede jedna starší kočička, tam to vidím na problémy ledvin.
Dobrou zprávou je, že se podařilo umístit dvě koťata, která se stala nepohodlná svým majitelům, zmínila jsem se zde o nich nedávno.
Také Šedivka, která nám před třemi týdny skoro zemřela na selhání ledvin, je teď soběstačná. Nemusím ji krmit, jí sama :-), pije dostatečně a tak nekapeme. Kočička Myška byla ochotna jíst dietu a tak se její průjem zmírnil.
U kocourka Bubliny bohužel došlo ke zhoršení problémů se zánětem tlamičky, bez injekce proti bolesti nejí. Opět se budeme muset vrátit k injekcím Zylexisu nebo lidského interferonu. Srst mu pomalu zarůstá, místy ale místo černé má šedivou barvu.
FIV pozitivní Alfons musel dostat Zylexis, neboť se mu rýma v neděli tak zhoršila, že nebyl sto dýchat. Ležel a koukal na mne uslzenýma očima. 
Doufala jsem, že bude chvíli klid od vážných nemocí a budu se moci věnovat také veselejším činnostem, ale cítím v zádech, že opět tomu tak nebude. Mám obavu, že v břichu Čorta bude voda nebo najdeme zvětšená játra jako u kocourka Pišty. Pištu jsme tehdy zachanili,ale za nemalých finančních výdajů a hlavně při takovém režimu léčby, který byl i na mne velmi náročný a stále nechápu, jak jsme tehdy ten maraton s Pištou zvládli.
Myslete na nás.
Na fotu spící slepá kočička Mazli.

13. 4. 2011

Minulý týden jsem psala, že onemocněl kocourek Čort. V pondělí jen polehával, nejedl, byl unavený tak, že jen vždy trochu popošel a pak si zase lehl na bok. Jeho chování mi hodně připomnělo kocourka Macka, který nám v létě 2009 náhle zemřel s diagnozou FIV. Domluvila jsem u veterinářky vyšetření na druhý den ráno, bylo již pozdě večer....
Jakmile jsme Čotra ráno dali do přepravky, začal špatně dýchat, měl otevřenou tlamku a nestíhal s dechem. Bezradně jsem seděla a nevěděla, co dělat. Měla jsem obavy, že nám během cesty zkolabuje, jako se to stalo Shelly před dvěma lety, ta nám po cestě od veta zemřela. Nikdo jsme tehdy nevěděli, že má vodu kolem srdce. Co když je na tom Čort stejně? Na druhé straně bez vyšetření u veta vůbec nevíme, co Čortovi je......Seděla jsem během cesty vedle něj připravena okamžitě zasáhnout, pokud by bylo třeba. Jeli jsme pomalu a plynule. Než jsme dojeli k veterinářce, měla jsem žaludek naruby a migrenu :-) a v čekárně jsem musela spolykat léky proti zvracení .-)
Čort si nerad nechal udělat rentgen, vyšetření se mu vůbec nelíbilo a při odběru krve se rozhodl, že nám žádnou nedá. Nakonec se zadařilo, ale sono už nehodlal snášet. Vyšetřením bylo zjištěno, že v těle v dané chvíli není tekutina, snímek neukazoval žádný nález jen silnější stěnu žaludku. Z krve je ale patrné, že má Čort postižená játra a nizké množství bílých krvinek. Test FIV je negativní, FeLV nevíme, byl nám doporučen až na základě výsledků krve. Příčinu stavu Čorta neznáme. Léčba vedla ke zlepšení stavu, Čort je vitálnější, jí sám a odmítá léčbu :-) přesněji řečeno nelíbí se mu injekce. Snažím se z každé injekce udělat mazlení, ale ne vždy jej takhle ošálím. Už tekla i krev, samozřejmě moje :-)
Ohledně jeho stavu nás čeká, pokud se nezhorší, vyšetření krve tak koncem příštího týdne.
Držte nám palce.

cert_bm_08_2008_1010227.jpg

Čort

Kočička Šeďa byla přijata do depozita před více jak třemi týdny ve stavu celkového vyčerpání, zcela apatická, váha 2kg. Nejedla, nepila. U veterináře bylo diagnostikováno selhání ledvin a veterinář moc šancí na zlepšení stavu nedával a navrhl případné uspání.
A tak jsme se doma snažili Šeďku zachránit. Po prvních dnech intenzivního kapání pod kůži, krmení stříkačkou se kočička zlepšila. Po několika dnech ale došlo ke zhoršení. Podařilo se nám překonat. 
Šeďa je dnes v dobrém stavu, sama jí a pije, poslušně baští léky. Dieta jí moc nechutná, oblíbila si kapsičky Whiskas supreme, které dáváme novým kočkám sem tam jako mlsku. Také se u této postarší dámy změnila povaha - ze sekavé miciny máme mazlivku, která je hodně naštvaná, když na ni nemám čas.
Čeká nás také kontrolní odběr krve, abychom věděli, jak je na tom aktuálně.

seda_2011_03_12_1010334.jpg

Šeďa

14. 4. 2011

U Cecilky došlo dnes ke zhoršení zdravotního stavu. Včera večer méně jedla, dnes ráno zvracela a nemá chuť jíst. Zatím sama pije. Ráno dostala injekce, držte palce, ať se stav nezhoršuje. U Cecilky je zhoršení vždy rychlé, jeden den dobře, druhý den zvrací krev a má průjem s krví. Na imunitu píchneme Zylexis, pokud nebude patrný účinek, budeme muset koupit a použít lidský interferon.

cecilka_2011_03_09_1010029.jpg

Cecilka /selhání ledvin a FIV pozitivita/

U kocourka Bubliny došlo v posledním týdnu k razantnímu zhoršení zánětu tlamky. Přestal jíst sám, je zcela odkázaný na krmení stříkačkou. Snažím se mu denně dát jednu konzervu a/d, aby nezačal více hubnout, aby se tento proces neodrazil na stavu jater a ledvin. Tlamka jej bolí, antibiotika nezabrala, jediné, co pomůže je injekce proti... bolesti, ale její účinky brzo odezní a neřeší to přičinu stavu. Léky na podporu imunity jsou také zatím bez většího účinku. Dáváme vitamíny, nasadili jsme jiná antibiotika. Kortikoidy a jiné přípravky proti zánětu, které ale mají vliv na imunitu, použít nemůžeme.

bublina_2011_03_15_1010365.jpg

Bublina na konci února

18. 4. 2011

Jedeme s Cecilkou na veterinu. Včera odpoledne se náhle její stav zhoršil, ležela, mňoukala a měla otevřenou tlamičku. Podařilo se mi její stav zlepšit a stabilizovat, měla jsem obavy, že bychom ji na veterinu živou nedovezli. Teď tyto problémy nemá, ale uvidíme během cesty. Včera opět nechtěla jíst, pije sama, ale začali jsme trochu kapat. Přiznám se, že jsem z náhlých změn už dost psychicky unavená. Šla jsem spát k ránu a moc jsem spánku nedala, byla jsem nervozní.

Jsme doma z veteriny. Cecilka zvládla cestu lépe než já :-) Problémy s dýcháním neměla, nezvracela. K mému překvapení jí z žíly tekla krev, což u ní není tak samozřejmé, jak se zdá. Krev se mi již při odběru zdála řídká, mám obavy z anemie.... Cecilka si nechala udělat i sono,abychom věděli, zda někde není tekutina. Tu jsme nenašli. Teď leží pod stolem na dece, je to její oblíbené místo. Pod dekou má ohřívací dečku, Cecilka měla nízkou teplotu, jen 36,9. Zabalit do deky nechce, uteče mi. Dostala stříkačkou jídlo, myslím, že teď by se ráda prospala, byla to přece jen velká zátěž. Během cesty mi stále něco povídala, koukala na mne velkýma očima. Přemýšlela jsem nakolik mi věří a je klidná nebo zda má velký strach a myslí si, kam ji to nevezu. Snad jsem ji nezklamala.

O víkendu byl vyšetřen v pátek odchycený kocourek, který méně jí a více pije. V sobotu mu byla odebrána krev a selhání ledvin se nepotvrdilo. V depozitu jí dobře, dostal odčervení. Vetka za jeho problémy vidí parazitozu. Pokud vše dobře půjde, bude vypuštěn zpět a samozřejmě sledován. Kocourek byl kastrován již před dvěma lety, průběžně jeho stav sledujeme. V lokatitě, kde žije je klid, máme nad ním stálý dohled. Má zde své krmící místo, pelíšek a další kočičí kamarády. 

Dále byla vyšetřena těhotná kočička. Tato k nám byla přivezena před 14ti dny. Její majitel ji vyhodil v lese ve vysokém stupně těhotenství. Našli jí náhodní turisté. Jde o mladou maminku, dle sona bude koťat 3-5, máme se tedy na co těšit. Snad porod proběhne bez problémů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Veselé zprávy.....

(Gertruda, 22. 4. 2011 7:00)

Dobrý den, občas zabrousím sem k Vám...pokud si přečtu veselé zprávy, jsem hned i já veselejší..... Přeji všem kočičkám hodně zdraví a láskyplnou péči i ve svým domovech, kterou poskytujete Vy všem.....
Vám přeji dostatek sil a hlavně finančních prostředků...
Mňau!