Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červen 2015

8. 7. 2015

Dovolím si kopírovat email ze sobotního večera 26.4.: "...za parkovištěm jsem našla ubohou kočičku, která odpočívala na kameni, když jsem k ní šla blíž, zjistila jsem, že je dost podvyživená, velmi špinavá a třepala se. Pak třepala hlavou na jednu stanu a lehala si na tu stranu, dala jsem jí jídlo, tak si ho vzala, i když chudák sotva lezla."

V neděli dopoledne paní na parkovišti kočičku nenašla. Nedalo mi to a kolem 22. hodiny jsem se tam zajela podívat. Ležela na zemi, u kraje chodníku. Popis odpovídal stavu, míca není sto chodit, ujde kousek a lehne na bok. Neslyší. Nereaguje. Moje první myšlenka byla na to, zda není pozdě, zda se mi chudáka podaří chytit. Kočka zalezla pod auto, jediné na parkovišti. Z jedné strany se postavil můj muž, z druhé já, ale nenápadně. Míca se snažila uniknout směrem ke mě a chvilku, kdy vylezla z pod auta a zaváhala, jsme využila a chňapla ji v zátylku. Lekla se, o to víc bojovala, jako o život. Boj ukonči až můj vaťák, do kterého jsme ji zabalila. Uklidnila se až nebezpečně. Pravou ruku mám šeredně pokousanou, ale míca je chycena.

Nový pacient je kluk. Po cestě na veterinu dostal jméno Šmudla, to vzhledem k tomu, jak vypadá. Vetka nenalezla žádné zranění ani závažné neurologické příznaky. Kocourek je totálně vyčerpán, zcela zdevastován parazity, jeho střevo jen šplouchá, žaludek není sto nic moc pozřít, je zanícen a možná jsou v něm také paraziti. Uši plné roztočů, jen se to jimi hemží. Po pokusu o jídlo se okamžitě dáví a zvrací a to i po lécích. Malá aktivita vede k velké únavě. Výsledky krve budou zítra, pozitivní je to, že jeho testy na FeLV a FIV jsou negativní. Nejde o staré zvíře, šance, že není pozdě a že se z toho dostane, zde je, ale ještě nemáme výsledky krve. Malý začal i spolupracovat, prostě nemá energii na odpor. Myslím, že by si zasloužil velký pytel granulek, který mu ji jistě dá, jen co jeho žaludek přestane protestovat proti jídlu.

1.6. 
Ti, kteří sledují Šmudlíka pravidelně, ví, čím jsme si spolu prošli a jak jeho léčba dlouho nikam nevedla. Jen spal, neměl o nic zájem, kašlal, bublal, zvracel, nejedl. Kolem 10. května jsem byla již bezradná a prosila na netu o pomoc, šlo o koupi léků. 
Slovo bezradná nepoužívám často, přestávala jsem věřit, že jej zachráním.

Jaká je situace dnes? Zdá se, že máme novou kočku Emotikona smile, Šmudlík začal jíst, začal se zajímat, co je mimo klec, a jak si jistě všimnete z fotek - má bílou barvu - začal o sebe pečovat. Nechá se po počátečním odporu pohladit. Při focení byl na počátku vyplašený, ale pak se mi válel po stole Emotikona smile

Doufejme, že mohu napsat, že jsme konečně na dobré cestě!
Děkuji všem, kteří na něj mysleli, všem, kteří jej podpořili jak v mé prosbě z 10. 5. , tak v Kočičím přání. Společně jsme zachránili život kocouru, který už život vzdával a neměl již více sil.

5.6. 
Mlaďucha již nevidí vůbec, světlé chvíle, kdy trochu viděla, jsou pryč. Zvykla si ale a už si celkem pamatuje místa, kde se pohybuje. Misku s jídlem jí dávám do blízkosti, aby se najedla pokaždé, kdy ji to napadne. Místa s vodou si pamatuje. Nechodí bohužel na záchodek, ale na podlahu. Teď měla pár dní akutní průjem a tak to nebylo vůbec jednoduché - každé dvě hodiny kaluž stolice na podlaze. Byly nasazeny léky a už je stolice normální. Sem tam čurá kousek od sebe kde leží, to když se bojí a není si jistá, kde je. 
Je aktivní, jí dobře, nezvrací, průjem ustal. Slepá bábi se nejraději mazlí a tak s ní chodím a nosím ji domem. Nejsem si jistá, zda slyší, připadá mi hluchá a tak se jí snažíme co nejvíce dotýkat, aby věděla, že jsme s ní. Ačkoliv nás nevidí a asi neslyší, stále jsme s ní.

7.6.

Nejsem sběračem ptáčat, ale v obou případech jsem se mohla rozhodnout jen mezi tím, že ptáčata ponechám kočkám nebo je vezmu. Jedno je malinké, druhé větší. Nejsem odborník na ptactvo a tak se v tom plácám, rady s krmením vítány. První je mládě kosa, druhé drozd.

23. 6.

Ráno přijede opět paní doktorka. Budou vyšetřeny další kočičky. Už vidím nadšení u plaché Dobby, Lucie a Brikety. I Čůsťa tuší, že na něj něco plánuji, jídlo bylo zabaveno. Takové vážné pacienty jako je Mlaďucha viz foto, takové čeká kontrola již po týdnu. O kočkách pak sumárně poreferuji, asi zprávu rozdělím na dvě části, aby se vám to vůbec chtělo číst Emotikona smile
Slepá Mlaďucha na fotu a za ní Myc. Obě pamětnice. Myc je umanutá, musíme ji nosit k jídlu nebo jídlo k ní. Sem tam se jí nechce do wc a tak načurá, kde ji napadne, třeba do postele. 
Mlaďucha, ač slepá, ta se snaží do wc dojít, ale mnohdy nestihne a tak vznikají loužičky kolem postele, kde se ubytovala. Údržba prostoru je celkem náročná. Minulý týden vyrobila bobek za dveřmi a pak jej rozšlapala po místnosti. Umýt bylo nutno jak zem, tak Mladou. V sedm ráno ten nejlepší budíček. Šteští, že se vetka opozdila Emotikona smile Do postele jí dáváme i jídlo. Sem tam zavítá na okno, v této chvíli myslím výletničí v předsíni. Včera bylo hůř, dnes je lépe. Hodně sešla, zhubla. Vůli má silnou, nechápu, jak se drží, ale ona asi není tak na pochybách dnes a denně jako já. Dostává eprex, mimo jiné, vyšetření minulého týdne ukázalo pokles krvinek. Večer jí velice potěšilo vařené kuře, dlouho u něj seděla a pak se spokojeně čistila. Často bloumá kuchyní, oči hledají, nenacházejí a tak naráží a zkouší. Ale je opatrná. Dlouho mává packou v prostoru než se odváží opatrně sejít z postele.
 
Nejraději se schoulí v náručí, to spokojeně vrní a já musím dávat pozor, abych ji nezamáčkla. 
Běžím zabavit jídlo další skupině a ještě mě čeká krmení v karanteně a venku. Také Piškot mi vztekle dává najevo, že jsem jej dnes zanedbala, zrní došlo, není grit a voda potřebuje vyměnit. 
Elen

24. 6.

Bylo vyšetřeno více jak 50 koček. Omezím se ale zatím na dvě zprávy, jednu dobrou, druhou špatnou. Mlaďucha dnes není ve své kůži a tak se musím věnovat jí. Omlouvám se. 
Dobrou zprávou je, že Zrzík se po vytrhání zubů zlepšil tak, že přibral celé kilo Emotikona smile Výsledky odběrů krve zatím nemám, ale snad tam nebude nic dramatického. Jak si možná pamatujete, na jaře 2013 byl Zrzíkovi odstraněn útvar z tlamky, histologie byla negativní a tak po kastraci měl pro divokost odejít zpět. Útvar se ale v krátkém čase utvořil znovu a Zrzík nemohl jíst. Zůstal u nás a v léčbě. Ta byla jen částečně úspěšná, Zrzík se zhoršil a musely mu být vytrhány všechny zuby kromě špičáků. Od té doby jí sám a dobře. 
Žabka se k nám vrátila z umístění, majitelé si s jejím problémem nevěděli rady. Nejedla, bolest tlamy, slintání. Agresivita. Po vyšetření jí byly kromě špičáků vytrhány všechny zuby, ale jak vidíte, bez účinku. Bolest se zřejmě zmírnila tam, kde byly zuby, ale nárůsty dásně a zánět, to vše v zadní části tlamy zůstalo a roste dál do hrdla. Prognóza není optimistická. Dle výsledků krve se rozhodneme, co si můžeme dovolit nasadit. Žabka je negativní, vetka mluví samozřejmě i o kortikoidech. 
Musím k Mladé, dnes to není dobré a pokud nebudu vidět stabilizaci, asi mne čeká rozhodování. 
Držte palce Rostíkovi - zítra akce "ROSŤA"! Bude sedován doma, aby byl schopen převozu. Pak kastrace jeho a nováčka a v sedaci jej musíme také dovézt domů. Tak na nás prosím myslete. I na Mladou prosím.

29.6.

Dvakrát nás navštívila veterinářka za účelem odběrů krve a vyšetření. Padesát kočiček bylo vyšetřeno, většině byla vzata krev.

Rostík byl vyšetřen, zda je schopen kastrace, mírné sedace doma a převozu. Trpí teď průjmem a jak jsme zjistili na klinice při vyšetření na sonu, má v močovém měchýři sediment a krev. Je  nasazena léčba, po kastraci se probral dobře, zatím nesleduji problémy, ale dávám pozor ze strachu, aby se nám neucpal.

Šmudla byl vyšetřen bez krve, na takovou kontrolu bylo brzo, stejně jako na testy. V současné době bere antibiotika na kožní problémy. Zcela si vykousal jeden bok a to ve velkém rozsahu. Musí mít na sobě neustále přípravek proti parazitům, antibiotika jsou na podchycení druhotné bakteriální infekce, místo vypadalo nepěkně. Jinak jí dobře, už umí i mňoukat. Když je hladový, moc sdílný není a syčí jako hádě. Čeká jej krev a testy, stronghold.

Žabka, jak jsem psala, na tom není dobře. Stav její tlamičky nás všechny zarmoutil. Nárůsty dásně jsou všude, krvavé, bolavé a směřují dále do hrdla. Má antibiotika a léky na bolest, ale na zánět jsou tyto prostředky krátké. Její výsledky krve ukazují vysokou celkovou bílkovinu, velmi vysoké leukocyty. Vetka uvažuje o nasazení kortikoidů a bohužel jen injekčně, do tlamky nikoho nepustí a to ani stříkačkou. Jsme smutná, na kortikoidech nám žádná míca s těmito problémy dlouho nežila. Dnes jsem ji sledovala u jídla, je evidentní bolest a to i při polykání.

Co mne překvapilo, že její kámoš Zrzík má posunuté hodnoty kreatininu a urei. Přibral kilo, ale stálý zánět asi nedělá dobře ledvinám. On také, na rozdíl od Žáby, málo pije. Útvar v tlamičce má stále, ale menší. 

Vyšetřen byl Max, již delší dobu má na čele bouličku, malou, moc se nezvětšuje. Neškrabe si ji, ale nemá rád, když mu na ni sahám.

Byl vyšetřen Eliška, paní doktorce se líbil, ale neměl by prý už přibírat na váze :-) Elča je spokojený, každé ráno stojí nahoře na polici a dostanu pusu na tvář, když škemrá něco dobrého bokem.

Harry II. Byl vyšetřen, plná parazitů a má velmi podrážděnou kůži, místy bez srsti. Jeho test je bohužel FIV pozitivní, je to třetí pozitivní kočičky od počátku roku. Zatím jsem na něm problémy nesledovala, jisté pochyby jsme pojala až po kastraci, když se nebudil tak, jak jsem čekala. Pozitivní test je špatnou zprávou pro něj, nás a pro kočičky, se kterými venku přišel do kontaktu.

Dnes byla mezi pozitivní vypuštěna Kačenka. Zatím valí oči a syčí. Jediný, kdo projevil zájem o seznámení s ní, byl Kryšpín. Káče je po kastraci s pořádku, přibrala v naší péči 0,5 kg, paní doktorka ji pochválila. Pohladit se ode mne již nechá, ale do náručí nejde, moc se bojí a zmatkuje. Během kastrace jí byly ošetřeny zuby, ač mladá, neměla je v pořádku.

Čůsťa se vyšetření bál, ale bylo nutné, často zvrací. Má vysoké leukocyty, oko po infekci zahojeno, defekt je stále patrný, ale nijak mu nevadí. Máme jej sledovat, není moc jasné, proč má vysoké leukocyty. Ačkoli je jídlo k dispozici stále, Čůsťa se nacpe a pak vše vyzvrací. Mám obavy, aby si tak neuhnal zánět trávicí soustavy.

Othello má zvětšené uzliny, slzí mu oči. V tlamičce zubní kámen. V krvi málo leukocytů L a hodnoty ledvin ukazují na selhání. Tomu by odpovídalo i hubnutí poslední doby. 

Píďa stále prská a má rýmu, uzliny zvětšené a v tlamičce zubní kámen. Výsledky ukazují zvýšené lymfocyty, vyšší celkovou bílkovinu a posunuté jaterní enzymy. Ty jsou skoro u všech odebraných FIV kočiček. Doporučena u Píďi antibiotika na potlačení druhotné bakter.infekce.

Dobby se vyšetřit nepodařilo, chytili jsme ji, ale hrozně zmatkovala a nebyli jsme sto ji uklidnit. Divím se, jak dobře se drží od posledních výsledků, které ukázaly selhání ledvin a hodnoty byly již vyšší.

Kontrolu potřeboval i Punťa, ale ten se zle předvedl a bez narkozy to bohužel nepůjde. Přišel k nám s průjmem, kožními problémy a špatnými výsledky. Léčil se dlouho. Při vypuštění zjištěny problémy s dýcháním a únava. Vyšetření ukázalo problémy srdce. Punťa se bohužel vůbec nedal vyšetřit, byl vzteklý a útočný.    

Vyšetřen byl plachý Kamoš. Před časem sešel, měl rýmu, slzelo očičko a stahoval jedno ucho. Jeho stav se teď zlepšil, dostává antibiotika. Na dědu má výsledky dobré, ale trápí jej polyp v jednom uchu. Na resekci je ale už starý a nejsem si jistá jeho spoluprací po operaci, ale hlavně mám obavy z věku.

Briketu jsme museli dlouho lovit, ona vůbec moc spolupracovat nehodlá. Je to další FIV kočička, poslední dobou stále se zaníceným jedním okem. Nedá si říci a tak bude asi nutný krátký pobyt v boxu, ale bylo možné ji přeléčit. V tlamce má zubní kámem a z krev je patrné, že málo pije. 

U Murríska bylo zjištěno selhání ledvin, čekala jsem to, tyto problémy jsou na něm patrné od pohledu. Byl před časem přeřazen do jiné skupiny, při změně často zvracel, ale problémy už ustaly. Připadá mi spokojený s novými poměry. Hodně spí, ale u jídla je první a často ji i hraje.

Čort byl vyšetřen kvůli opakovaným zánětům močových cest a ukázalo se, že bude muset na zuby. Operaci má již za sebou, zdá se být v pořádku.

Lola se nechala chytit a ukázala nám hrozné zuby. Před časem jsme psala, že se mi nelíbí její srst a že zhubla. Teď je srst v pořádku, zuby ale otřesné a s hnisem kolem. Čeká ji zákrok. Dostala antibiotika a léky na bolest.

Na zuby půjde také Bobinka, vyšetření chudák plašanka přežila, ale musel ji chytit taťka, já jsem pro ni již od pohledu podezřelá.

Starosti nám dělá Minka. Tlamička se jí po vytrhání zubů a přeléčení píštěle dobře zahojila, ale u Mínky se projevilo selhání ledvin.  

Hlavou nás vrtá Maluše. Dříve špatné výsledky ledvin+ hubnutí, teď výsledky ledvin v normě, ale 33 tisíc leukocytů. V poslední době kašlala a někdy přešel kašel do zvracení. Nasazeny léky, hlídat, doporučena brzká kontrola.

S leukocyty je na tom stejně Myc a Mladá. Myc je stará kočička se selháním ledvin, astmatem a alergií, hluchotou.  Mladá je na tom stejně /více slyší/, v poslední době bohužel náhle oslepla. Její stav je vážný, na slepotu si zvykla, zhoršuje se ale celkový stav. Pečujeme o ni, jak je třeba, dokud má vůli a chuť. Včera si sedla k misce jídla a nebyla k zastavení, jako bychom ji nekrmili. Dnes více spí. Její místo je v posteli, na wc chodí na zem a tak je údržba celkem náročná. Ráda se mazlí a nosí a hobluje mi u toho bradou rameno. Misku s jídlem pozná dle zvuku, položíte před ní a zacinkáte o ni. Samozřejmě si i polohu misek už pamatuje, ale dáváme jí i jídlo do pelíšku, aby se neunavovala a nestresovala, když má chuť  jíst či pít. I vodu má v posteli.    

U Cipíska se vedle selhání ledvin projevily problémy se štítnou žlázou a tak je jasné, že nehubne jej díky chronickému průjmu.

Kastraci zvládl jak Harry II, tak Honzík. Konečně se upravil i jeho zdravotní stav, ustalo zvracení a začal dobře jíst. Byly kastrovány dvě kočičky a čtyři kocourci, většina i s ošetřením zubů a vypuštěni zpět krmičům.

V narkoze musel být vyšetřen i Oskar, s ním to bohužel jinak nejde. Narkoza byla využita na další ošetření a na jeho kultivaci neb Oskar přestal o sebe pečovat, srst byla zacuckaná a česání on nedovolí. V narkoze jsem jej dala do pucu. Chronický průjem má stále, někdy jsou problémy zvládnutelné, jindy dost neúnosné. Z jeho strany je bohužel nulová spolupráce a nechuť mnohdy jíst dietu. Vyšetření ukázalo, že mu selhávají ledviny :-(

Pokračování zítra, musím ke kočkám, děkuji za pochopení, za podporu.

30.6.

Děkujeme panu Dvořákovi za dovoz 30 pytlů steliva a moc děkuji paní Humpolíkové za dovoz steliva z Lídlu a za věci na bazar. 

Moc děkujeme za velkou pomoc. Týdně spotřebujeme 250 až 300 kilo. Velice nám dovoz pomůže, už nezvládáme časově a mnohdy již dojdou síly. Dnes předělávám karanténu, snad budu mít pohodlnější údržbu. Místo malého stolíku musím pořídit sklápěcí, aby zabral co nejméně místa. Asi koupím v Ikei. Dnes mne napadlo, zda by mi muž nevyrobil volieru, tentokrát ne pro kočky, ale pro mne a PC. Místo stolu by v karanteně byly další, ale trochu jiné klece, zatím používáme plastové boxy. Dnes už z tahání necítím záda, teď mne čeká výměna vody, vyčištění misek v celém domě, průběžné krmení Mlaďuchy a doplnit všude granule. Pak bych ještě ráda umyla v patře podlahu. Vana již je dezinfikována, jdu na to.