Jdi na obsah Jdi na menu
 


Březen 2016

30. 3. 2016

1.3.

Dnes byl Harry opět na veterině.  Je nutné pravidelně kontrolovat krev.  Během víkendu se mi zdál jeho stav lepší, byl aktivnější, ale znervózňovala mne malá chuť k jídlu a tvar břicha se změnil.  Připadal mi v pondělí  unavený a kolísala mu teplota.

Na veterině byla teplota skoro na 40°, sono ukázalo tekutinu v břiše.  Podařilo se odebrat a byla poslána na cytologii. Na PCR test na virus FIP už posílat nechci, i kdyby byl výsledek negativní, FIP to nevylučuje. Ušetřím peníze raději na léky a nebo něco dobrého na zub pro našeho pacienta.  Za interferon jsme vydali hodně a nevíme, co nás ještě čeká.

Harry se mi na veterině stále schovával v náručí a tak jsme si tam spolu sedli na zem, zatímco veterinářka nám vysvětlovala potřebné. Tolik pusinek jsem dlouho nedostala.  Na chvíli jsem si představila, že nám Harry odejde a  slzy utekly  Harrymu do kožichu.

Teď leží a je spokojenější, dostal injekci, která mu srazila horečku, tedy doufám, neměřila jsem, ale vidím mu na očích větší pohodu.

Na wc chodí sám a pravidelně, lactulosu již netřeba. Injekce do svalu mu již nedělaly dobře, nohy jej bolí  a tak jsem  přešla na tablety. Nezvrací a tak si to můžeme dovolit.  Konečně jsem také našla probiotika, která je ochoten jíst, prokolin není jeho parketa, ale enteromicro, to baští s chutí.  A tabletu na ochranu jater.   Část výsledků krve mám před sebou, část bude zítra, omylem nám poslali starý protokol z 19. 2.

Pro ty, kteří Harryho neznají  ještě připomenu. Harry je FIV pozitivní a před deseti dny začal kulhat, pak náhle zkolaboval, opět se probral a tyto stavy se opakovaly. Během tři dnů se zhoršil, přestal chodit, jen ležel a i v klidu měl podivné záchvaty. Byla podána silná antibiotika, která pronikají do mozku a  pomalu se stav zlepšuje.  Ale objevila se tekutina v břiše, která může znamenat, že se k problémům přidala FIP.  

Harry je jednou ze 14 FIV kočiček, které u nás žijí. FIV znamená, že kočka trpí ztrátou imunity, zjednodušeně, a  je to nemoc přenosná na jiné kočky a neléčitelná. Při dobré péči může taková kočička žít roky, to záleží samozřejmě také  na reakci jejího organismu na zdravotní problémy a na léčbu projevů nemoci. 

Brzo ráno jsem byla kontrolovat kočičky nemocné paní.  Hustě sněží a tak večer nebo zítra se tam nemusíme dostat. Jeden její kocourek již prý od pátku málo jí a tak jej jej vzala na prohlídku a je u nás, paní souhlasí. Z nemocnice se tento týden nevrátí, snad ten další, uvidíme.  Ve čtvrtek se budou kastrovat dvě kočičky u ní odchycené a jeden kluk.

Potřebovala bych se vrátit k odchytům, snad o víkendu. 

Maroš si vytvořil na břichu lysiny, kůži tam má podrážděnou a zarudlou.  Budu muset opět sáhnout po prostředcích proti parazitům a snad problémy odezní. 

Jerry bolí tlamička, mám obavy, že ji čekají stejné problémy jako její matku. Ta měla tak silnou gingivitidu, že musela brát kortikoidy a rozvinul se u ní Cushing syndrom.  Byl to první kočička, které jsem  dávala umělé dýchání, začala se nám doma dusit a museli jsme ji dovézt na veterinu, modrala.  Jerry sedí, je smutná a tlamičku má mokrou jak slintá bolestí.  Začne hubnout, přestane se čistit,….

Dostala injekci na bolest a myslím, že budeme muset na krev.  

Komínek je na tom lépe. Hnisavá rýma teď polevila, kašle méně, je aktivnější.  Je to dědek, náladový a hádavý.  Jeho léčbě je problémová,  vzdoruje manipulaci. Má špatné ledvina a srdce, ale energie na odpor mu nechybí.  Kříža a  Buclítko celé dny prospí, jídlo oběma do postele, jak jinak.

Stejně tak u Myc, ta se cítí teď lépe a i více sama jí. Baští dokonce ledvinovou dietu. Pokud dojdeme konce léta, oslaví Myc 18 let, je tohoto času nejstarší kočičku u Maxe.

S Ajkou bojujeme  společně s jejím hubnutím  a průjmem a silnou rýmou. Každé ráno má dvě nudle u nosu a jak spí, nalepí si na ně všechen nepořádek z pelechů a tak každé ráno vypadá děsivě.  A tak vyčistíme nos, vykapeme, odpor ne odpor, dáme ACC, injekce a ráno krmí taťka J Snažím se do ní nacpat vitamíny a jiné prostředky, ale kde nefunguje resorpce střeva, tam těžko pomoci.  Stejnými  problémy trpí Cipísek.  Maluše,  Mína I  a II bojují se selháním ledvin a se mnou při podávání léků a podpůrných prostředků.  Mínku I přikrmuji, sama se upejpá a drží stranou.

Myška má oteklou spodní čelist, nevím, zda spadla nebo zda jde o bakteriální infekci, podobným problémem trpí  Bobinka.  Myšce problém ale nijak nevadí,  dovádí a myslím, že na ni jde říje.  Musím s veterinářkou probrat rizika kastrace. Kdyby se třeba při jedné narkoze dalo udělat CT a kastrace, ale to asi nebude reálné a museli bychom na Jaggy. Navíc účet za takovou akci by jistě pojal polovinu měsíčního příjmu Maxe.

Mezi FIV kočičkami jsou téměř všechny v léčení, nejhůře je na tom vedle Harryho Pišta, Bohuš,  Kryšpín,  Kačenka a Briketa. Bohuš je po rvačce v pořádku a Píďa také. Žádné otoky a abscesy nesleduji. V léčení je také stále Lucie, ta, které měla před týdnem záchvat, dostává antibiotika a nízkou dávku furonu.

V karanténě jsou, mimo pěti kočiček od paní, tři venkovky na přeléčení průjmu.

Budeme vděčni za jakékoliv zbytky diet, které doma už nespotřebujete.   Jde o diety pro ledvináře, onemocnění jater a onemocnění trávicího traktu. Taktéž doplňky léčby. Třeba Harry, ten teď dostává darovaný Zentonil J

Dále pomůže stelivo, papírové utěrky, pytle na odpad .

Musím k nemocným a nachystat další jídlo chudákům venkovkám.

Děkuji všem, kteří na nás myslí a všem, kteří nám pomáhají.

Foto:  Harry dnes

2. 3. 
Jak jsem ráno otevřela okno, hned chtěl Harry nahoru. Cestou země - židle - topení se dostal na parapet a byl spokojen Emotikona smile 
Dnešním dnem jsme přešli na jaterní dietu, chutná mu. Zatím. 
Výsledky krve se mi nelíbí: 
Leukocyty šly nahoru, to je prima, už je máme u spodní hranice. Červené krvinky jdou ale dolů. Klesá albumin, jaterní enzymy vyšší. Ionty nízké, zvedl se draslík. 
Jak se Harry chová? Je aktivní, dnes zlobí a chce do jiných místností domu. Do jedné se mu totiž podařilo utéci, nejsou zde kočky, a tak jej tento výkon povzbudil. Uvažuji, že bych našla postroj a vždy jej na chvíli vzala ven. Rovnováhu stále moc neudrží, zadní nohy tančí, ale je zvědavý a potřebuje zabavit hlavu. jeho nemocný mozek asi potřebuje dobrodružství, samozřejmě zatím v malých dávkách. Jídlo s ostatními si nedal, jen lízl. nejraději by mne měl jen pro sebe a stále se nosil a nechal hladit.
 
Elen

3.3.

Dnes dopoledne opět poplach. 
Harry měl problém na wc, dalo dost času zjistit, zda má problémy jít na velkou či malou, nakonec to vypadalo jako zánět močových cest. Mnohokrát mne doktorka učila, jak vyhmatat močový měchýř, ale u Harryho se to nedělá moc dobře a je třeba mít jistotu, že měchýř není plný a Harry ucpaný. To by byl průser, s prominutím. 
Jednak je to problém, který se musí řešit neprodleně, ale hlavně v jeho stavu by to mohl být problém poslední. 
Rychlovka na veterinu, vypadá to na zánět močových cest. 
Jinak k výsledkům krve. Závěr vetky - U Harryho selhávají játra, tekutina nemá charakter jako u FIP, vzniká ze špatné funkce jater, klesá albumin. Všechny Harryho problémy vidí jako projev FIV - nervové příznaky, leukopenii, počáteční anemii.
Navrhla jsem vysazení dosavadních antibiotik, což méně zatíží játra. Vrátím se k nim jen za okolností, že by se obnovily nervové příznaky a záchvaty.
 
Harry je aktivní, ale rychle se unaví. Na klinice jsem jej chvíli nehlídala a už si to tam všude prošel. Břicho se tekutinou zvětšilo, uvidíme, zda bude mít učinky furon, ale musíme i s ním opatrně. Průjem nemá, krmit se nechá, sám moc nejí, ale je otázkou, jak by se choval, kdybych jej nekrmila. No rozhodně by nejedl dietu na játra. 
Dnes mne poprvé napadlo, že už toho mám plné zuby. Věčného strachu a náhlých zvratů. Nevím, zda budu dám schopná přijímat pozitivní kočičky. Zda nedochováme ty, které u nás jsou a pak už oddělení v takovém rozsahu neobnovím. 14 neléčitelně nemocných je na jednoho člověka opravdu hodně. 
Elen

Harry pronikl do mé malé kanceláře a začal tam obtěžovat igelitovou tašku. Důvod? Pytlíky s kozlíkem. 
Foto jej zachycuje v okamžiku, kdy jej hra unavila a očekával pomazlení 

Stále mluvím jen o Harrym. 
Dlouho jsem nevložila foto fešáka Píďi, taktéž FIV pozitivního. 
Píďa využívá krmení Harryho k tomu, že mi vyleze na záda a dožaduje se mazlení. A že to není žádný drobeček. 
Naposledy jsem se o něm zmínila, když se porval s Bohušem a způsobil mu silné krvácení z tlamy. Hoši si opravdu nepadli do oka. 
Píďa je milouš, zatím špatnou situaci mezi FIV kočičkami zvládá.

7.3.

Pondělní návštěva veterináře nebyla v plánu, ale Jerry nebylo dobře. Při ošetření byla hodná, ukázala paní veterinářce tlamku. Eroze má nejen na jazyku, ale zánětlivá ložiska jsou hlavně vzadu v koutcích a moc škaredá. Není divu, že Jerry nechce jíst a čistit se. Šli jsme spát ve tři ráno a Jerry si přišla přilehnout k mé hlavě. Výsledky vyšetření krve budou zítra, zopakujeme i testy, kdyby bylo třeba použít kortikoidy. Veterinářka by také ráda, kdyby se to bez nich ještě dlouho obešlo, ale nevím, uvidíme. Nejsem si jistá, zda antibiotika a léky na bolest pomohou. V sobotu dostala injekci, která měla působit 24 hodin, ale účinek pominul již po 12 hodinách a Jerry byla velice skleslá. 

Harry si v sobotu užil procházky, v neděli se nám nevydařilo, pršelo a byl naštvaný. Vetka mne však varovala, že musím opatrně, že se mu může udělat hodně zle.  Každé ráno, jen co otevřu okno, vyleze na parapet a sleduje, dění za domem. Pak se mi svéhlavě nacpe do dveří a chce do kanceláře. Má zde již několik krabiček, ale nejlepší je ta, do které by neměl.  Zadní nohy stále dobře neovládá a velmi, velmi rychle se unaví. Sem tam si zobne s ostatními, al moc nejí, nevím, možná mu stačí moje krmení. Dostává dietu l/d a spoustu pilulí, injekce jsem omezila, aby jej nebolely nohy. Pak mohu přičítat špatnou chůzi celkovému onemocnění a ne bolavým svalům po injekcích. Virbagen  teď nedáváme, v posledním vyšetření krve došlo k poklesu červených krvinek a tak vyčkávám do další krve. Tu bych ráda znala již dnes, ale Harry byl na vyšetření minulý týden dvakrát a tak jej nechci zatěžovat.  Zánět močových cest, který nás vylekal ve čtvrtek už odeznívá a náš pacient chodí na wc normálně. I na velkou J Problémem je pojídání steliva. Dnes ráno jsem zjistila, že má steliva plnou tlamku. Dostal vynadáno a pomocí papírové utěrky jsem mu písek z tlamy vytřela jak to šlo. No byly to kusy!!

U Amálky jsem objevila v týle poměrně velkou bulku a další drobnou na straně tlamy.  Lépe okouknout si je nenechá a taky by to chtělo vyholení.  FIV je zrádná, jeden má zánět mozku, druhý podivné útvary, všichni infekci horních cest, někteří i dolních, ledviny v nepořádku a chronické průjmy.  Pipi radikálně zhubla, chronický průjem, útvary v uších ji trápí.  Pišta dýchá tak, že jej slyšíte z vedlejší místnosti. Jak se drží malá Dobby, to netuším. Již před Vánoci 2014 měla výsledky vyšetření ledvin takové, říkala jsme si, že asi už moc času nemáme. V kombinaci s FIV, jde proces selhání ledvin většinou hodně rychle.

Konec zimy u nás vždy stojí zato. V tento čas mám takovou touhu, že si na zahradu ledasco nasadím, ale poslední roky, kdykoliv nakoupím kupu semínek, vždy je nestihnu vyset, onemocní nám kočičky a mnohé odejdou navždy. A tak jsem semínka přestala kupovat ve víře, že všichni budou v pořádku a já se ukoušu nudou J  

Vedle léčby Harryho a ostatních máme bohužel o problém více, ušní svrab. Ať dělám co dělám, jak někoho poddávkuji nebo nezopakuji další dávku včas, je problém. Budeme muset zvážit všechny u Maxe a dvakrát podat stronghold, tedy pěkná rachota a drahý špás L  Samotný roztoč není tragédií, ale když věc zanedbáte, dostaví se zánět zvukovodu, může se dostat až do vnitřního ucha, pak přijde porucha rovnováhy, zvracení, i neurologické příznaky mohou nastat. Roztoči kočku v uchu štvou a ta mrská hlavou, drbe se mocně a tak někdy vznikají hematomy v ušních boltcích – vylije se do boltců krev jak mocným placání boltců praskne cévka a tato věc hodně bolí. Je nutné krev dostat ven, což se provede naříznutím boltce a někdy musí být tento v narkoze prošit. Když problém nastane u starší kočky, narkóza je rizikem a máte o problém více. Boltec se deformuje a pak se ucho i špatně čistí, když na stáří přijde kvasinková infekce.  Samozřejmě kočkám jako Harry stronghold nemám odvahu dát a tak budu muset vymyslet jiné řešení. Já vůbec mám problém podávat stronghold pozitivním kočkám, ale i některé negativní měly problémy. Jak máte hodně zvířat, vedlejší účinky se brzo u někoho dostaví, byť by jejich výskyt byl vzácný, u Maxe najdete vše.

Možná máte pocit, že se u nás nic neděje. Stále dojíždím ke kočičkám paní, která je v nemocnici.  Čekám na ni i s vypuštěním kočiček, aby byly pod kontrolou, já ani sousedka je tak dobře nepodchytíme jako člověk, který je roky zná. Prostě jako naše venkovky – za jiným nejdou.  Jak se uvolní karanténa, můžeme vzít další kočičky.  

V závěru si dovolím několik proseb.

1/ Pokud by někdo byl sto nakoupit stelivo v Globusu a  dovézt do skladu Brno-Maloměřice, moc nám to pomůže.

2/ Zkušeného fotografaJ, který nafotí drobné věci, šperky do aukce Maxe či do prodeje. Focení u vás, u Maxe absolutně není kde.

3/ Hledám tip na levná trička, levná ale pěkná J pro další potisk. Já sama se nikam nedostanu, na veterině trička neprodávají J

4/ Budeme vděčni za jakoukoliv dietu pro kočičky se selháním ledvin, jater, s chronickým průjmem.  Velice vítány prostředky Sanycel, Enteromicro, Epato pasta, Cystophan, Urocid pasta a jiné co doma najdete a nevyužijete. Pokud by chtěl někdo koupit, napíšu  kde se dají  pořídit  a kam poslat.  

A když jsem dnes koukala na nadýchané polštáře pro kočičky, nemohu jinak než poděkovat za potřebného člena naší rodiny Maxe – za sušičku, která se u nás zabydlela před dvěma lety díky paní Tvrdoňové. Jen díky ní, lze ráno polštář poblíti a večer je voňavý, suchý a nadýchaný J  opět ke službám kočkám.

Děkuji paní Věře, která rozproudila krev nemocnému Harrymu, děkujeme neznámému dárci, který zanechal na klinice balíčky a tak jsme dnes mohli odpad vyvážet v darovaných modrých maxipytlích, děkujeme za konzervy slečně Kašpárkové, za pelechy paní Dupačové, .... Obraz Maxe -  puzzle vašich darů a pomoci. Jinak bychom nebyli, nepomáhali, neléčili, nekastrovali.

Moc děkuji. Elen

10.3.

Dnes byl Harry na dalším odběru krve. Výsledky biochemie mne potěšily – velké zlepšení jater, zvýšil se albumin, draslík už dodávat nemusíme, bilirubin klesl. Ledviny vychází z krve dobře, ale moč nemáme a tak jistotu, že ledviny fungují dobře, nemáme. V diferenciálu dochází k pomalému poklesu červených krvinek a dle dalších hodnot nedochází k jejich vytváření v kostní dřeni.  Taková situace se u lidí řeší transfuzí. Měli  jsme jednu kočičku FIV s akutní anemií, ale ta byla regenerativní a pomohly kortikoidy. Ty Harrymu tedy nepomohou, transfuze taky není cestou při jeho pozitivitě. Není to také ani druh anemie, která se řeší eprexem, tedy dokud fungují ledviny. Pokud pokles krvinek způsobuje FIV, rozhodli jsme se s vetkou vrátit k virbagenu.  Dle protokolu pro FIV by mohl teď dostat 5 dávek, mohlo by dojít k navýšení a já do toho jdu. Zbavili jsme se neurologickým příznaků, záchvatů, Harry chodí, sem tam zabalancuje, o svých problémech ví, do výšek neskáče. Rychle se unaví, za tím stojí především anemie. Selhání jater jsme zvládli, zánět močových cest, tekutina v břiše není v takovém množství, před týdnem vypadal jakoby požil balon, tedy reaguje na podání furonu a tak Harry dnes nevážil 5,5 kg, ale na 4,6kg! Cytologie tekutiny není charakteristická pro FIP. Dávku furonu jsem začala snižovat sama, další snížení doporučeno veterinářkou.  Harry dostává podpůrné prostředky na játra, ledviny, močové cesty, antibiotika jsme dali šetrnější než původní Clindamycin, již si jen můžeme dovolit vysadit. Nepícháme injekce a tak jej nožky od aplikace přestávají bolet. 

Chtěla jsem na veterině natočit video, jak Harry chodí, ale bohužel nevydržela baterka. Podařilo se pořídit  jen pár foto a konec.

Harry je zvyklý na veterině hodně chodit, jen co jej vetka vyšetří, už chce ze stolu dolů a tak, abych měla klid na výklad vetky a nemusela Harryho trápit na stole, kde na něj číhá tolik nebezpečí J, sedíme spolu na zemi. On je klidný, já si odpočinu.

Vyúčtování dosavadních příspěvků a nákladů na Harryho podám. 

Pokud by jste Harrymu chtěli pomoci, budeme oba moc rádi,  2019755103/0800, HARRY.  

 

11.3.

Vkládala jsem zde fota škaredého krvavého zvracení. Postižený pacient byl naštěstí odhalen brzo neb krev byla i ve stolici. Byl izolován, abychom zjistili více a nasazena léčba. Pak odcestoval na kliniku na vyšetření viz foto. Vyšetření krve zatím neukázalo žádná dramata, ale projevy byly vážné. Budeme v léčbě pokračovat, jen mi to dost komplikuje povaha pacienta – v boxu, v cizím prostředí, je tak vystresovaný, že se klepe, hlavně taky nechce pít. I z těch důvodů jsem dávno zrušila jeho izolaci.  Nezvrací, jí méně, ale to není zas až tak na škodu věci, já a takovým zvracením bych byla sotva na čaji. Jak to jde, přikrmuji dietu intestinal a musím pořídit stejné granule.  Štve mne, že nemám přesné info o tom, jak jí a chodí na wc, ale zavřený se klepal jako osika a stres tohoto druhu nepotřebujeme. Pokud se nebude zhoršovat, aplikujeme vše co vetka řekla a za týden kontrola a odběr. 

Nejstarším obyvatelem Maxe je kočka Myc. Pokud pán Bůh dá, oslaví v létě 18 let.  Bába je zcela hluchá, trpí selháním ledvin, výrazně zhubla, trpí alergií, má silné astma a plíce ve velmi špatném stavu. Poslední dobou častěji zvrací a  zdá se, že přichází o zrak. Před rokem nám náhle oslepla kočička Mlaďucha, již není mezi námi, tedy je, ale jinak, mám obavy, že nás totéž čeká s Myc. Včera celá den ležela v boudce a nespala. Většinou spí jako pařez a hodně, když s ní třesete, i tak se hned neprobere, až se člověk zalekne nejhoršího. Včera seděla a nic. Nejedla. Ani jsem ji nepotkala na její oblíbené procházce k fontáně. Večer se mi zdála dezorientovaná, na podněty reaguje pomalu, na některé přehnaně, možná vidí věci pozdě či jinak a lekne se, a jak je šero, na pohyb před sebou nereaguje vůbec. Mladé se zrak na chvíli vrátil opakovaně, ale pak se trvale propadla do tmy.

Myc má tvrdou hlavu. Mají to v rodině. Její matka onemocněla rakovinou, nádor nebylo možné řešit. To, jak se s nemocí prala, to mi vyrazilo dech. Žádné rezignované zvíře, ale milovnice života, která bojovala za každý den. Propadala do zvláštních stavů, kdy běhala domem a nebyla k zastavení. Několikrát se stalo, že si lehla a byla jakoby mimo sebe, volala jsem vetku, že nadešel čas a víte, co ona udělala? Když jsme nad ní obě stály, náhle se probrala, koukla na nás, zvedla se, odešla mezi kočky do zimní zahrady, lehla mezi ně do pelechu a začala se čistit. Tohle se stalo několikrát a tak není divu, že hodně potrápila moje nervy. Když nadešel její čas, opět vše v její režiji, v klidu, nikdo z nás si neodvážil jí do posledního kousku života zasahovat.

Myc má povahu po matce J - tvrdohlavá, umanutá, se svojí představou o všem kolem sebe. Snad tu s námi ještě pobude.

14.3.

V neděli jsem se večer vrátila z krmení koček v Brně a Harry podivně polehával. Přes jeho odpor jsem změřila teplotu, displej ukázal 40°C. Dost mě vyděsil, evidentně mu nebylo dobře.  Prohlédla jsem jej a donutila chodit, zda nejde o úraz.  Zalezl, vrčel na mne, jídlo nepřipadalo v úvahu. Seběhla jsem do přízemí pro injekci a po aplikaci hodinu čekala, zda bude teplota nižší. Byla, o 0,6°C. Stále ale jeho stav nic moc, neochotně si nechal podat jídlo a s ním léky.  Byla jsem nervózní neb mne samozřejmě napadlo, zda za teplotou nestojí Virgaben. Rozhodujte se v noci, bez vetky, zda přerušit léčbu či ne. Nakonec jsme jej aplikovala, strach z FIV byl větší. I v horečce jej potěšilo, když jsem jej vzala mimo koček, do své minikanceláře.  Tehdy je ve svém živlu, užívá si mazlení. Schová se mi do náručí, abych jej před zlým ochránila, tak velký kocourek, tak silná osobnost, ale i takoví se potřebují někdy k někomu schovat. Rád si nechává hlavu v mých dlaních a já mu jen opakuji, že jej moc milujeme, aby to vědět, byť by se dělo cokoliv.  Pusu na čumák a na oči, to o rád, to si pak nechá domluvit i do léků.

V noci jsem jej chodila kontrolovat, kočky mi ostatně daly pro spánek málo prostoru, jedni shodili velkou boudu ze skříně na zem, za hodinu dokonce řinčelo sklo, to jsme vylítli z postele oba, já i muž.

Dnes byl Harry aktivnější, vlastně díky němu jsme měla problém se věnovat ostatním. Ráno seděl na parapetu a nahříval se, venku krásně svítilo slunce. Teplota Harryho 37,9°C, uvidíme co dnes v noci.

14. 3.

O víkendu jsem byla nejen kontrolovat kočičky paní, která je stále v nemocnici, ale bylo nutné i nakrmit venkovky. Sousedka byla o víkendu pryč.  Přiznám se, že při starosti doma, kočičkách od paní po odchytu u nás, další takový program…. Paní by se měla příští týden vrátit, snažím se ji informovat, vím velice dobře, jaký má o zvířata strach. Kočky potřebují ji, ona potřebuje kočky.  Snad je před oběma brzké shledání.

O Harrym jsem psala v samostatné zprávě.  Teď k dalším. Na fotu vidíte Dušína, ano je to tak, častěji se k nám vrací, pondělí strávil opalováním na naší pláži J On v trávě, Mour na lehátku. Dlouho jsem kluky takto neviděla.

Harryho kolegyně Pipi rychle hubne, k chronickému průjmu se dle mne přidaly ledviny. Pokouším se ji vedle Harryho taky krmit, ale  není moc žhavá do této spolupráce, u krmení vzdoruje jako kůzle. Je hrozné, když na ni kouknu shora, zmizela pěkná pětikilová kočička a místo ní hubeňousek.  

Amálce musíme vyšetřit útvar na hlavě a tlamičce. Léky na infekci horních cest mi bohužel začala zvracet a tak musím najít jiné řešení. Útvar na hlavě vyrostl rychle, je měkký a má zelenomodrou barvu, velikost tak tří hrachů. Menší útvar má na boku tlamky, možná i jinde, ale zatím jsem jej nenašla.  Útvar na tlamce je podobný těm, které má  Pipi v uších. 

Pišta baští antibiotika oddaně, ale musel dostat prostředky na zlepšení dýchání.  Je vzorným pacientem.

To se nedá říci o Ajce, ale snažím se jí podat co lze, během víkendu se ji a Myc snaží krmit i muž. Obě se snaží jíst něco i samy, ale nejsou to žádné zázraky a Myc po granulích zvrací.  Mínka hubne a asistované krmní si ji nezískalo. To už by u nás chtělo taky dalšího člověka.

Kocourek, který minulý týden zvracel krev,  je stále v léčbě, nezvrací, krev jsem nenašla ani ve stolici. Stále se mi ale zdá, že málo jí.  Šmudlíkovi léčím opět oči, kultivace neodhalila žádné bakterie. Oči mu slzely po nálezu, slzí mu stále. Systematickou léčbu komplikuje jeho povaha, je plachý a útočný.  Žádný vděk J

Briketě se oči celkem zotavily, problémy se ale budou vracet.

Harry právě dostal 4. dávku interferonu, teplota 39°C.

Venku v krmítkách koček vzrostla velmi spotřeba krmiva. Včera v noci jsme se zdržela u Harryho, krmítko nebylo doplněno včas a kolem třetí ráno u něj byla řada čekatelů. Někdy mi až zatrne, že stačí, abych jednou nenakrmila a už je problém. Malá černá seděla na schodech domu, Klapouchý jedl jako by jídlo sto let neviděl a opodál čekal Zrzík,  Mour a Máša. 

V Brně se nám u krmení objevují nové kočky, ale to je s jarem vždy a uklidní se to. Která se nám u krmení usadí, to ukáže až léto.

O víkendu jsem byla také kouknout na domek pro kočky, mám na mysli projekt z Kočičího přání. Tento týden si rozměřím zahradu a promyslím  místo, stále nevím, kam přesně. Rozhoduji se mezi dvěma domky, nabídka se totiž od zimy změnila.  

Za dar steliva děkujeme paní Miarkové a za dovoz steliva z Globusu paní Aje Fíkové. Další dary vložím po vyfocení.

S jarem by bylo nutné začít s celkovým úklidem. Za sedm let daly kočky domu hodně zabrat, bude nutné vyházet i venkovní přístěnky. Muž pokračuje na stavbě voliery pro Bohuše, ale ta další bude pro mne. Svůj minikancl přestěhuji do klece J mezi skupinu Pik a spol. Jen stůl a počítač, místo nich bude další skříň, kterou musím pořídit na léky a injekční materiál. Současné skladovací možnosti nedostačují, mezi kočkami být nemohou a jiná místnůstka bez nich v domě není.   

Dnes jsem vyčistila všech skoro sto záchodků v domě. Je jich více s kočičkami po odchytu a některými nováčky. Dala jsem si do těla.  Je 1:45, naservíruji kočkám za dům, kouknu, zda jsme v domě všichni v pořádku a jdu si lehnout.

Prosím každého, kdo by byl ochoten pomoci na bazaru, ozvěte se Vlaďce na aukcemax@seznam.cz

Práce hodně, pracovitých rukou málo. Budeme moc vděční za pomoc.

Všem dobrou.

Elen

 

 

15. 3.

Množí se mi telefonáty, kdy se na nás obracejí majitelé koček s tím, zda se postaráme o jejich koťata. To by mne ještě tolik neudivovalo, ale co je zajímavé, že se na nás obracejí poté, co je odkázal veterinář. Ten buď kastraci vůbec nenavrhne  nebo se mu zdá drahá !! nebo ano, ale až po prvních koťatech. 

Útulky a spolky zde nejsou od toho, aby 2 x-3 x ročně odebraly od majitelů koťata a na vlastní náklady a z peněz dárců o ně pečovaly, zatímco Vaše kočka bude dokola rodit další koťata.

Každá kastrace je levnější než péče o tři vrhy koťat ročně.

Není jen levnější, ale prospěšnější pro kočku než tři porody ročně.

Ano, kastrace je zásadním zákrokem do těla zvířete, ale zatím nikdo jinou bezpečnou metodu nevymyslel. Provádí se často, špatné zkušenosti majitelů spíše souvisí s nedobrou volbou veterináře než s tím, že by šlo o obecně komplikovaný zákrok. 

I když se Vám koťata podaří „rozdat“, ta dříve nebo později mohou skončit nedobře. Vidím to kolem sebe na vsi. „Vzali jsme si kotě od známých, nevěděli co s ním.“ Tito mazlíčci končí u chalup, bez přístřeší v každé roční době, bez ošetření preventivního či akutního, bez kastrace. To jsou hlavní klienti našich kočičích krmítek.

Potomci Vaší kočky nejsou v nových domovech většinou kastrováni a tak rodí dál 2-3 x ročně potomstvo. Toto buď majitelé  zbaví  života brzo po porodu nebo se odrostlá koťata později rozeběhnou do širého okolí. Ta, která přežijí první nemoc a zimu, žijí životem toulavých koček. Jen malé části těch se dostane pomoci ve spolcích a útulcích.  Umírají venku v bolestech na banální problémy a komplikace. Strádají bez přístřeší a stravy. Proč? Protože Vy nehodláte investovat do jedné jediné kastrace, nehodláte se informovat, zamyslet, ačkoliv kočku, tu by jste asi měli rádi doma neb děcka přeci chtěla kotě na hraní nebo Vy lovce myší k zahradě. 

Kdo nehodlá kastrovat kočku, nechť si ji nepořizuje. I kdyby nebyla jiná péče, kastrace je základem.

Pokud nechce kastrovat Váš vet a připadá mu normální, že o Vaše koťata bude pečovat útulek z peněz dárců, jistě si takový vet rád vezme Vaše koťata po odstavu do péče a tuto charitu zainvestuje sám.

Já bych spíše doporučila změnit veterináře a kočku kastrovat.   

22.3.

Harrymu je hůř, kolem poledne zvracel, jíst moc nechce. Nemá ani chuť se se mnou bavit Emotikona frown
Ve zvratku bylo i stelivo a tak jsem podle toho podala léky, aby se vykadil, pokud je problém v této oblasti. Pokašlává, slzí mu jedno oko, je unavený. Teplota zatím v normálu, ale je to jiný kocourek. 
Myc má od včerejška hrozný průjem, zvracela, dostala vše, co by na akutní průjem mohla dostat, krmím ji pomalu dietou jako Harryho. Zdálo se mi, že má fialové sliznice atak dostala malou dávku furonu. 
Po šesti týdnech léčba Harryho se poprvé cítím unavená. Problémy jsou bohužel i s jinými, ale přiznám se, nemám ani sílu psát. 
Zrzík, který bydlí s Žabkou, má problémy s tlamkou, nejí, našla jsem ve volierce zvratky a krev. Myslím, že mu krvácí zanícené tkáně v tlamě. Dostal vše, co potřebuje, nebojte. Když nebude zbytí, pak už jen kortikoidy. Již od pohledu je z něj cítit, že mu není dobře.
 
Péče o chronicky nemocné a k tomu náhlé zvraty, někdy má člověk pocit, že už na to nemá sil. Radosti a starosti jsou v nepoměru. Ale nemocné tohle nezajímá. A i mě se to běžně daří dobře ignorovat, jen někdy, někdy padne únava. Elen

23.3.

Dnes byl Harry na kontrolním odběru a sonu. Na email mi zatím poslali jen část vyšetření krve, diferenciál, ale ani tak není důvod k radosti. Leukocyty a erytrocyty klesly. Proto je Harry unavený. Minulý týden dorazil pro něj eprex, cena mne potěšila, byl o hodně levnější, může za to změna systému prodeje tohoto léku. Eprex  Harrymu anemii nevyřeší, ale pokud by přestaly fungovat ledviny a vyrábět erytropoetin, je jeho použití na místě. Postižení ledvin dříve zjistíme z moči, ale tu bohužel u našeho pacienta neodeberu. Serum po odstředění krve bylo žluté, očekávám vyšší bilirubin. Biochemii budu mít zítra, zatím jsem na výsledky reagovala podáním virbagenu, nic jiného udělat nemohu. Teplotu má normální, tekutina z břicha zmizela.  Krmím jej, dostává vitamíny, doplňky, antibiotika. Teď řešíme docházku na velkou. Opět bobky ve střevech a nechce se jim ven. Musíme jim pomoci. 

V kostce se dá říci, že FIV po tom všem, čím si Harry  prošel, mu dál snižuje červené krvinky. Pokud se nestane zázrak, nastane okamžik, kdy už to pro něj nebude k žití. Co budu dělat já? To co dělám, starat se o něj, dokud bude chtít být s námi.  Zatím je samostatný, ba až svéhlavý, ale na mě zcela závislý v krmení. Sám jí velice málo, dávno by tu nebyl, kdybych to nechala na něm. 

Jdu mu nachystat další léky a jídlo.

24.3.

Harry je z anemie unavený. Ráno po injekcích a malém nakrmení si vymohl pobyt v předsíňce před kanclíkem.  Lehl si mi do náručí a když jsem mu zabořila nos do kožichu, usnul. Nechci ani myslet, když na mne pohlédne, vidím, jak moc by chtěl žít, jak si třeba říká, že mám něco udělat, že něco udělám, tasím eso z rukávu, s důvěrou mi dá packu do dlaně  a zaboří čumák do košile. 

A co já? Odběhnu bokem a jdu se vybrečet, tak moc se snažím přetavit vztek a bezmoc v něco konstruktivního.

Pokud se nestane zázrak, náš společný čas se rychle krátí. Když se otočím za Harryho životem, bylo to celé zbytečné. Opět jen nezodpovědnost lidí. Jeden si nekastruje kočku, další taky, nestarají se a jiný zvesela pouští svoje pozitivní kočky ven. Svoboda těchto stojí život jiné.

Ráno měl Harry opět v tlamě hroudu steliva. Záchodků je u FIV kočiček asi dvacet, přesto jsem do nich dnes narychlo objednala drahý Cats best, nic jiného tak rychle nebylo po ruce, budeme jej mít již dnes. Čtyři pytle snad chvíli vydrží a Harryho odradí.  Už si nevím rady, stelivo mu způsobuje problémy ve střevech, zvrací jej, což taky nepotřebujeme a může se jím ucpat. Tedy zase o vážnou komplikaci navíc.  Ve všech záchodcích se samozřejmě již stelivo jiné a tak vše někam vysypat a uskladnit a dát jiné. Nejsem z toho nadšená, raději bych se věnovala Harrymu a Myc než šibování se stelivem, ale nelze jinak. 

Objednala jsem také další virbagen. Výsledky budu večer konzultovat s vetkou, ale dorazila již i biochemie a dobře to nevypadá.  

Kastrujte si svoje kočky prosím a  pokud jsou pozitivní, zvažte, zda chcete s klidným svědomím ohrozit životy koček ve svém okolí. Jistě by nikdo z vás sám nebyl nadšen, kdyby váš soused pouštěl ven FIV nebo FeLV kočku. Proti FeLV lze ještě očkovat, proti FIV je očkování bohužel v Evropě nedostupné.

27. 3.

Harry nás dnes opustil. Rozhodla jsme se, že mu otevřu dveře, dveře do jiného světa.  

Naděje odešla, nemoc byla silnější než my všichni.

Odešel klidně, to my, my dva za ním stále toužebně hledíme.

Nejsem sto napsat více, vše, co bych napsala, by byla jen slova.